Info-møde om HPV: Vi er ikke ude på at overtale nogen

Mistanke om bivirkninger ved HPV-vaccinen har fået færre til at lade sig vaccinere. Tirsdag aften lagde Regionshospitalet i Randers fakta på bordet

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Overlæge og forskningschef på Regionshospitalet i Randers, Lone Kjeld Petersen, fortæller, hvorfor der er behov for informationsmøder om den omdiskuterede HPV-vaccine.

Tirsdag aften inviterede Regionshospitalet i Randers til informationsmøde om den omdiskuterede HPV-vacine. Antallet af unge kvinder, der lader sig vaccinere mod livmoderhalskræft med HPV-vaccinen er nemlig faldet drastisk, efter den er blevet beskyldt for at være årsag til alvorlige bivirkninger.

Der er faktisk ikke rigtig noget mønster. Derfor er vi stadig er i tvivl om, hvorvidt symptomerne har noget med vaccinen at gøre. 
Lone Kjeld Pedersen, overlæge

Mødet handler ikke om at overtale, men om at oplyse de fremmødte, lyder det fra  Lone Kjeld Petersen, overlæge og forskningschef på Regionshospitalet i Randers.

- Det er vores håb, at vi med de her møder kan bringe noget mere fakta ind i debatten, så forældre og kvinder kan tage et valg på det bedst mulige grundlag, siger hun.

Sammenhæng ikke bevist

Der ikke fundet bevis for, at de symptomer, som nogle unge kvinder har oplevet i forlængelse af, at de er blevet vaccineret, rent faktisk skyldes vaccinen.

Men de kvinder, der oplever symptomer, kan henvende sig til et bivirkningscenter, som er blevet oprettet i hver af landets regioner.

- Det, vi hører, er, at der er en masse forskellige symptomer, men der er faktisk ikke rigtig noget mønster. Derfor er vi stadig er i tvivl om, hvorvidt symptomerne har noget med vaccinen at gøre.

Du kan se en sammenfatning af debatten om HPV-vaccine i dette indslag. 

Influenza hver dag

TV2 ØSTJYLLAND har tidligere fortalt om nogle af de unge kvinder, som mener, at de er blevet syge af vaccinen. En af dem er den nu 18-årige Rikke Hvilsted fra Tranbjerg.

- Det føles som at være syg og have feber hver dag. Lidt ligesom at have influenza hele tiden plus lidt ekstra, sagde RIkke til TV2 ØSTJYLLAND i juni 2015.

De unge kvinder, som ligesom Rikke har fortalt om symptomer efter at være blevet vaccineret, har medvirket til, at antallet af personer, der vælger at få vaccinen er faldet betydeligt.

Lidt flere bliver vaccineret

- Det en meget lille del af de vaccinerede, som har mistanke om svære bivirkninger, fremhæver Lone Kjeld Sørensen.

Hun oplever, at den skepsis, der er opstået omkring vaccinen, lige så stille bliver mindre.

- Vi kan se, at tilslutningen til vaccinationen stiger. Den er slet ikke på samme niveau, som da vi begyndte at vaccinere, men det går lige så stille fremad, siger hun.

Forskere undersøger fortsat data om de symptomer, som nogle unge vaccinerede kvinder oplever.

Seneste nyt

Dit digitale aftryk

Vi indsamler information for at huske indstillinger, forbedre sikkerheden og analysere statistik. Vi sporer dig ikke systematisk på vores hjemmeside eller på tværs af andre hjemmesider og apps. Du kan altid ændre dit samtykke. Klik på detaljer, hvis du vil vide mere.

Du kan altid ændre dine præferencer senere.

Her kan du finde en oversigt over hvilke cookies vi potentielt sætter.
Du kan se flere detaljer om vores cookies her