Lever på bankens nåde: Byens samlingspunkt har brug for hjælp

Flere forsamlingshuse lever lige nu på bankens nåde, da coronakrisen har sat en stopper for samtlige arrangementer. I Langkastrup har de droppet alle planer om at renovere, men nu er der måske hjælp på vej fra kommunen.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Torben Bøgh Nielsen, der er bestyrelsesformand for Langkastrups forsamlingshus, er bange for, at corona-året vil trække dybe spor langt ud i fremtiden.

Vi kender dem alle sammen. De små forsamlingshuse, der ligger rundt i de små landsbyer, hvor der er blevet afholdt utallige runde fødselsdage, konfirmationer og bryllupper. Et fast samlingspunkt, når de store begivenheder skal fejres.

Den slags er der dog meget lidt af på grund af Covid19-pandemien, og det har ramt forsamlingshusene hårdt. Det viser en rundspørge, Randers kommune har foretaget.

Her svarer 40 procent, at kassen er helt tom indenfor et halvt år – hvis den ikke allerede er det. Et af de steder, hvor de virkelig mangler indtægter, er i den lille by Langkastrup øst for Randers.

Her kigger de ind i endnu et underskud ovenpå et forfærdeligt 2020, og derfor gør det ondt, hver gang der dumper varmeregninger og andre faste udgifter ind i postkassen.

- Når der ingen penge er, gør det ondt at aflevere 12.000 kroner til et forsikringsselskab, bare for at se, at der står et endnu større minus på kassekreditten, siger Torben Bøgh Nielsen, der er bestyrelsesformand i Langkastrup forsamlingshus.

Langkastrup har haft et forsamlingshus siden 1895.

Udsætter planlagte projekter

Normalt opererer forsamlingshuset med et overskud i omegnen af 10.000 kroner, der bliver brugt på at sætte bygningen i stand. Nu tyder det i stedet på, at underskuddet ender i omegnen af 6.000 kroner, og det er selvom alle planlagte arrangementer i efteråret bliver til noget.

Dermed må de udskyde eller måske endda helt droppe planerne om at forbedre bygningen. Her var de ellers gået i gang med at få rettet op på de gamle fuger, ligesom vinduerne trænger til at blive skiftet ud.

Noget, der gør særligt ondt på Torben Bøgh Nielsen, er dog den gamle sokkel, der har set bedre dage.

- Det er et smertensbarn, for jeg ved ikke, hvordan vi nogensinde får penge til at reparere det, inden det bliver horribelt og smuldrer fra hinanden.

Heldigvis for Torben Bøgh Nielsen og andre forsamlingshuse, er der måske hjælp på vej.

Økonomisk opbakning

Landdistriktsudvalget i Randers kommune er nemlig opmærksom på problemet. Det er dem, der fik lavet undersøgelsen, der altså peger på, at en stor del af kommunens 40 forsamlingshuse, har brug for økonomisk støtte.

- Vi ved, at forsamlingshusene betyder rigtig meget for vores landdistrikter. Vi kan se, at mange af aktiviteterne derude udspringer af forsamlingshusene, siger udvalgets formand, Lars Søgaard (V).

Lars Søgaard understreger, at det er et enigt landdistriktsudvalg, der vil forsøge at hjælpe kommunens 40 forsamlingshuse.

Derfor arbejder han nu sammen med udvalget på at finde en løsning, hvor de kan oprette en mini-hjælpepakke, forsamlingshusene herefter kan søge om at få del i.

Et lignende tiltag lavede de i efteråret, hvor der blev sat 500.000 kroner af, og det er samme størrelsesorden, der er på tale denne gang.

Er det nok, når der er tale om 40 forsamlingshuse?

- Det er de midler, vi har. Det er ikke meningen, det skal være en guldgrube for vores forsamlingshuse, om end det skal kunne lappe hullet i båden, så den holdes flydende til efter sommerferien, siger Lars Søgaard (V).

Uanset, hvor mange penge der er tale om, kommer det til at gøre gavn, understreger Torben Bøgh Nielsen. Han er tydeligt berørt over den nuværende situation.

- Jeg bliver faktisk ked af det. Det rammer mig, for jeg synes, det er så vigtigt, at vi bevarer de her huse, siger han. 

Vi har været på besøg hos Langkastrup Forsamlingshus, hvor de har brug for økonomisk støtte.

Dit digitale aftryk

Vi indsamler information for at huske indstillinger, forbedre sikkerheden og analysere statistik. Vi sporer dig ikke systematisk på vores hjemmeside eller på tværs af andre hjemmesider og apps. Du kan altid ændre dit samtykke. Klik på detaljer, hvis du vil vide mere.

Du kan altid ændre dine præferencer senere.

Her kan du finde en oversigt over hvilke cookies vi potentielt sætter.
Du kan se flere detaljer om vores cookies her