Mødre i opråb: Hvorfor skal vi vente så længe på hjælp til vores børn?
Familier, der har børn med handicaps, er frustrerede over lange ventetider hos Randers Kommune, når de søger efter hjælpemidler.
24 uger. Så længe skal mange familier som minimum vente på svar, når de søger om hjælpemidler hos Randers Kommune.
Over hver fjerde sag tager endnu længere tid at behandle.
- Det er super hårdt, og man bliver rigtig ked af det over at se alle de ting, som ens barn ikke kommer til at opleve. Fordi det ikke får den rette hjælp hurtig nok, siger Anja Søs Klinge, som er mor til en pige med fysiske og kognitive udfordringer.
Hun står langt fra alene med frustrationerne. En af de andre berørte familier er Bonnie Nielsens.
De to mødre er nu gået sammen om et opråb og en kamp mod den langstrakte sagsbehandling.
- Der er ekstra bekymringer og arbejde for os, når vi ikke kan få de hjælpemidler inden for en overskuelig periode, siger Bonnie Nielsen til TV2 ØSTJYLLAND.
Overholder ikke svarfristen
I en i forvejen presset hverdag oplever de to mødre blot, at det er ekstra svært at skulle vente.
De har også begge oplevet, at Randers Kommune ikke har kunnet overholde de 24 uger, når de har ventet på svar på en ansøgning.
I øjeblikket venter Anja Søs Klinge på en kørestol til datteren. Først for nylig er hun blevet inviteret til et møde.
Læs også:
Efter fristen er overskredet.
- For nogle måneder siden fik vi et brev om, at de ikke kunne overholde fristen, og der kunne gå mellem 1-16 uger ekstra, fortæller Anja Søs Klinge til TV2 ØSTJYLLAND.
- Indtil videre har vi søgt om tre hjælpemidler, og i to af dem er det ikke behandlet inden for de 24 uger, supplerer Bonnie Nielsen.
Kan blive ramt af at købe selv
Sidstnævnte mener i øvrigt, at de 24 uger allerede er alt for lang tid at vente.
- Jeg synes, at 24 uger er lang tid, fordi vi søger jo på noget, der er nødvendigt. Vi søger ikke bare for at få, slår Bonnie Nielsen fast.
Begge familier har overvejet selv at gå ud og købe de hjælpemidler, som de har søgt om.
Men en kørestol og andre specialiserede hjælpemidler kan være en dyr fornøjelse.
Og så kan deres indkøb få andre konsekvenser.
- Vi overvejer, om vi selv skal købe en kørestol, men så er der risiko for, at vi ikke bliver kompenseret efterfølgende, siger Anja Søs Klinge.
Men hvis I har pengene, bør I så ikke bare selv købe tingene, og så kan kommunen bruge pengene på familier, der er dårligere stillet?
- Det kan man godt sige, men der er et afsnit i loven, som siger, at alle børn skal være lige stillet, og hvis barnet har et handicap, så har det ret til at blive kompenseret økonomisk, svarer Bonnie Nielsen.
'Også et problem for voksne'
Ifølge formanden for den lokale afdeling af Danske Handicaporganisationer er det ikke kun børn med handicaps, der skal vente længe.
- Det er også på voksenområdet, at vi har samme udfordring med at få bevilliget hjælpemidler inden for tidsfristen. Og den er i forvejen høj på 24 uger, og den kan man ikke engang overholde, siger Asger Laustsen til TV2 ØSTJYLLAND.
Han mener, at der skal sættes flere penge af:
- Til budgetforhandlingen sagde vi, at vi ønskede flere midler, så der kan komme flere sagsbehandlere på i visitationen til at få ventetiderne nedbragt.
Randers Kommune oplyser, at der allerede er sat flere penge af til at løse problemerne.
- Konkret har vi haft konsulenter ind udefra og se på, om vi kan optimere arbejdsgangene, og så er der tilført ressourcer i form af nogle medarbejdere, siger omsorgschef i Randers Kommune, Lene Jensen, til TV2 ØSTJYLLAND.
Svar på undersøgelse efter sommer
Der er ifølge hende flere årsager til, at det ikke er lykkedes at få nedbragt svartiderne.
Selvom man har kendt til udfordringerne længe.
- Tit er det ansøgninger om hjælpemidler, som kræver en lang sagsbehandling, og tit er vi afhængige af samarbejdspartnere, fordi de har viden om den konkrete borger, forklarer omsorgschefen.
Kommunen har sat gang i en undersøgelse, der skal afklare, hvad der er nødvendigt for at få sat skub i sagerne.
- Vi håber på, at ved der kommer nye øjne på, så kan vi finde de ting, vi ikke selv har set, og så kan vi afhjælpe problematikken, siger Lene Jensen.
Undersøgelsen ventes færdig lige efter sommerferien, og dens resultater vil blive brugt til de kommende budgetforhandlinger.
Hos de berørte familier er drømmen klar.
- Jeg håber, at ventetiden bliver kortet rigtig langt ned, og der kommer en regel om, at kommunerne ikke bare kan sende papirer med, at nu bliver tidsfristen ikke overholdt, så vi laver den lige lidt længere, siger Anja Søs Klinge.