Nu må kræftsyge John få saft: - Det handler om, at folk vil lyttes til
Sagen handler om meget mere end saft, mener John Lehmkuhl, der er hovedperson i 'saftevands-gate' fra Randers
Det kan godt betale sig at skrive et læserbrev, hvis man er utilfreds med noget.
Det er den lære, kræftramte John Lehmkuhl og byrådet i Randers Kommune kan tage med sig efter en meget omtalt sag om saftevand.
På et byrådsmøde i Randers mandag aften blev politikerne enige om, at det var en fejl, at John Lehmkuhl i januar fik at vide, at han ikke måtte få saftevand til sine måltider på plejecenteret Huset Nyvang.
- Det er nu slået fast med syvtommersøm, at de ældre må få saft. Det handler om ældres ret til selv at bestemme, og så er det lige meget, om det handler om øl, vin eller saft, siger Kasper Fuhr Christensen fra Velfærdslisten til TV2 ØSTJYLLAND.
Overvældende respons
Hovedpersonen selv er glad for, at det nu entydigt er slået fast, at han gerne må drikke saftevand til sine måltider. Han mener dog, at sagen handler om mere end saft.
- Jeg er lidt ked af, at det her for nogle politikere handler om saftevand eller ikke saftevand. Det handler om, at man lader folk få indflydelse på deres egen dagligdag, hvis det er muligt. Det handler om, at folk gerne vil lyttes til, når der tages beslutninger, der direkte vedrører dem, siger John Lehmkuhl til TV2 ØSTJYLLAND.
Han er selv overvældet over, hvor stor responsen har været på hans læserbrev i Randers Amtsavis.
- Jeg troede ikke, at det ville vække så stor postyr. Jeg gik fuldstændig bagover, da først TV2 ØSTJYLLAND og siden TV2 henvendte sig. Folk har følt, at det her var tæt på, og man kender alle nogen, der er oppe i årene, som man vil ikke have skal behandles sådan. Det var overvældende, men jeg blev selvfølgelig også glad, siger John Lehmkuhl til TV2 ØSTJYLLAND.
Han fortæller, at han fik over 100 henvendelser på Facebook efter TV2 ØSTJYLLANDS indslag.
- Jeg har kun al mulig grund til at være tilfreds med den måde, borgerne har reageret på, og den måde, pressen har behandlet mig på. Den her sag er med til, at vi kan bevare troen på demokratiet – at vi kan tale sammen i det her samfund, lyder det fra John Lehmkuhl.
Svært at råbe kommunen op
John er diabetiker og drikker derfor kun sukkerfri saftevand. Den har han fået tilbage, efter at TV2 ØSTJYLLAND tog sagen op.
- Jeg har fået saftevand, og jeg vil ikke undlade at gøre opmærksom på, at der i søndags var snaps og øl til frokosten, og det var sgu' dejligt, siger John Lehmkuhl.
Sagen har også fået Kasper Fuhr Christensen fra Velfærdslisten til at tænke over, hvor svært det kan være for borgere at blive hørt i en kommune.
- Jeg synes, det er helt klart, at Randers Kommune generelt er rigtig dårlig til at lytte til borgerne. Det er rigtig godt, at John har råbt op, men hvis det nu havde været en borger, der ikke havde så mange ressourcer, så var det ikke sikkert, at der var sket noget. Det er skidegodt, at han har råbt op, Kasper Fuhr Christensen til TV2 ØSTJYLLAND.
John Lehmkuhl er såkaldt terminal patient, hvilket betyder, at ingen behandling kan forhindre, at han dør i løbet af nær fremtid.