Efter miljøskandale: Nu må vand udledes igen
Overfladevandet fra Nordic Waste-grunden må igen udløbe i Alling Å. Det blev vedtaget mandag sammen med beslutningen om etablering af et nyt renseanlæg.
Mandag eftermiddag var Miljø- og teknikudvalget samlet for at beslutte om overfladevandet fra Nordic Waste-grunden igen må udledes i Alling Å efter rensning.
På udvalgsmødet blev forvaltningens indstilling om, at der igen må udledes overfladevand i Alling Å - efter rensning - vedtaget.
Formand for Miljø- og teknikudvalget, Frank Nørgaard, beretter, at der var tre punkter, som optog udvalget angående genoptagelsen af udledning af overfladevandet i Alling Å.
- Der er grundlæggende tre punkter under indstillingen, som blev diskuteret i udvalget i går. To punkter blev afsluttet i Miljø- og teknikudvalget, mens det sidste skal tages videre til Byrådet og økonomiudvalget.
De to afsluttede punkter er kvaliteteten af vandet fra det vedtagede rensningsanlæg og anlæggets kapacitet. Selve etableringen af rensningsanlægget er taget videre til Byrådet og Økonomiudvalget.
Nyt renseanlæg
Siden jordskredet sidste vinter er overfladevandet blevet opsamlet og forrenset på stedet, inden det er blevet kørt til rensning på Randers Centralrenseanlæg. Men på udvalgsmødet mandag er det blevet besluttet, at der skal etableres et nyt rensningsanlæg på stedet, hvorefter overfladevandet igen må udløbe i Alling Å.
Det sker på baggrund af en vurdering af, at vandet fra det nye rensningsanlæg vil give renere vand, end tilfældet er fra Randers Centralrenseanlæg - og dermed føre til et mindre miljøaftryk.
Frank Nørgaard understreger dog, at der ikke vil blive udledt noget overfladevand til Alling Å fra det nye rensningsanlæg, før prøver viser, at der ikke længere er tale om nogen former for forurening. Derfor vil startfasen være præget af prøver.
Permanent vil man fortsat sikre, at der ikke løber forurenet vand ud i Alling Å ved månedligt at foretage vandprøver.
Yderligere oplyser Frank Nørgaard, at det nye rensningsanlæg vil spare en masse driftsudgifter, da overfladevandet ikke længere skal transporteres.
Ganske usandsynligt
Det andet punkt angående etableringen af det nye rensningsanlæg, der på mødet i Miljø og Teknik blev drøftet, er kapaciteten.
Selvom Frank Nørgaard forfægter overfor TV2 Østjylland, at det ikke forventes, at kapaciteten af det nye rensningsanlæg vil kunne udfordres, oplyser han også:
- Hvis det alligevel skulle komme på tale, skal det være, fordi det regner rigtig meget i en periode og efterfølges af sne og så varmere vejr. Så vil der være en masse smeltevand, som ikke trænger ned i jorden. Men det er ganske usandsynligt.
Hidtil har man haft bassiner ved Assentoft og Aarhusvej, som vil blive bibeholdt. De vil blive taget i brug i tilfælde af fremtidige uheld, uventede klimaforhold eller nye jordskred.
- Jo hurtigere etableringen sættes i gang, desto billigere
Selve etableringen af det nye rensningsanlæg er blevet sendt videre til Byrådet og Økonomiudvalget, der vil sætte opgaven i udbud. Først herefter vil der vished om, hvordan økonomien vil se ud, og hvornår etableringen vil kunne igangsættes.
- Lige nu har vi rimelig store driftsudgifter i forbindelse med rensningen af overfladevandet, så jo hurtigere vi kan få etableringen igangsat, desto billigere bliver det. Og selvom udgiften til etableringen vil blive stor, vil det i det lange løb spare os en del grundet de store driftsudgifter, refererer Frank Nørgaard.
Formand for Miljø- og teknikudvalget, Frank Nørgaard, supplerer udfaldet af mandagens møde med, at det selvfølgelig forventes, at selskabet bag Nordic Waste finansierer etableringen af det nye rensningsanlæg samt driften efterfølgende.