Opfordrer borgere til at politianmelde Nordic Waste

Kommunaldirektøren i Randers Kommune opfordrer nu borgere og virksomheder til at politianmelde Nordic Waste.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Torsdag er Nordic Waste endnu en gang blevet politianmeldt af Randers Kommune.

Denne gang drejer det sig om overtrædelse af naturbeskyttelseslovens paragraf 3 og miljøbeskyttelseslovens paragraf 27 og 28. 

Nu opfordrer kommunaldirektør i Randers, Jesper Kaas Schmidt, borgere og virksomheder til at anmelde Nordic Waste, hvis man har observeret noget. 

- Hvis de har observeret ting undervejs, hvor de mener, at Nordic Waste har forbrudt sig med lovgivningen, har vi lavet en aftale med anklageren i Østjyllands Politi om, at der er en særlig mailadresse, man kan sende til, siger Jesper Kaas Schmidt og uddyber: 

- Det er vigtigt, så der ikke er nogen oplysninger, der går tabt, fordi man ikke ved, hvor man skal henvende sig. Så jeg vil klart opfordre til, at man skriver til Østjyllands Politi, hvis man har noget, der kan være vigtigt i den videre efterforskning. 

Østjyllands Politi kan kontaktes på mailadressen OJYL-Saerlige-Sager@politi.dk.

Afviser ikke yderligere anmeldelser

Det er ikke første gang, Nordic Waste politianmeldes af kommunen, og Jesper Kaas Schmidt vil heller ikke udelukke, at der kommer flere anmeldelser. 

- Lige siden Randers Kommune overtog opgaven (med oprydningen ved Nordic Waste, red), har vi kunnet se, at der var nogle ting, hvor man har overtrådt både miljøtilladelsen og andre bestemmelser i lovgivningen. Der har vi valgt, og det er vi selvfølgelig også forpligtet til, at anmelde det til politiet, siger han og tilføjer: 

- Jeg kan ikke afvise, der kommer flere, fordi vi, i takt med vi er inde på området, ser nogle forskellige ting. 

Nordic Waste, der har arbejdet med at håndtere forurenet jord igennem en årrække, blev den 22. januar begæret konkurs.

Det er Nordic Waste anmeldt for lige nu

  • Naturbeskyttelseslovens §3

  • Miljøbeskyttelseslovens kapitel 4 og 5

  • Miljøbeskyttelseslovens §27 og §28

  • Miljøbeskyttelseslovens § 110, stk. 1, punkt 4 og 6

  • Miljøbeskyttelseslovens § 33

  • Miljøbeskyttelseslovens § 71, stk. 2, og § 73 c, stk. 1, jf. § 110, stk. 1, nr. 17 og 18.

Kilde: Randers Kommune.

Alligevel mener kommunaldirektøren, at en politianmeldelse er vigtig. 

- Hvis det var sådan, vi bare tænkte, nu er det gået konkurs, nu skal man ikke gøre noget - det er forkert. Ud fra et samfundsperspektiv, er det vigtigt at holde fast i, at hvis man har fået en tilladelse, eller der er en lovgivning, vi kan se bliver overtrådt, så skal vi selvfølgelig anmelde det til politiet, siger Jesper Kaas Schmidt. 

- Så er det politiets opgave at finde ud af, om der er foregået noget ulovligt, og hvem der er ansvarlig for det. Det er den efterforskning, de er i gang med, uddyber han. 

Det handler sagen om

  • Nordic Waste modtager forurenet jord til rensning og kan modtage op til 1.000.000 ton jord om året. Over tid er der derfor kørt enorme mængder jord til området. 

  • Men en del af jorden ligger oven på en tidligere lergrav, og da store mængder regn ramte i efteråret, gjorde vandet jorden tung og leret vådt. Derfor ”glider” jorden nu hen over leret.

  • Det vurderes, at jordskredet omfatter op mod 2,5 millioner ton jord, som bevæger sig frem over Nordic Wastes område mod Alling Å og Gammel Århusvej. Nordic Waste har derfor været nødt til at rive flere bygninger ned, før jordskredet smadrede dem.

  • I et forsøg på at stoppe jordskredet lavede Nordic Waste også en dæmning af hvid microfiller, der er et restprodukt fra cementproduktion. Håbet var, at et bjerg af tung microfiller kunne stoppe jordskredet, men det lykkedes ikke.

  • Ifølge Miljøbeskyttelsesloven er Randers Kommune som tilsynsmyndighed forpligtet til at gribe ind for at afværge forurening, og den 16. december vurderede kommunen, at det var nødvendigt at sætte gang i yderligere tiltag for at beskytte Alling Å.

  • Hvis jorden vælter ned i Alling Å og stopper vandgennemstrømningen, vil det resultere i en oversvømmelse af området syd for Nordic Waste.

  • Samtidig er der frygt for, at den forurenede jord og den microfiller, der blev brugt til at forsøge at stoppe jordskredet, vil skade vandkvaliteten i åen, der munder ud i Randers Fjord.

Kilder: Randers Kommune og Miljøstyrelsen.

Kræver stort millionbeløb

Onsdag fortalte Miljøministeriet, at man mener at kunne drage Nordic Wastes søsterselskab, DSH Recycling A/S til ansvar for miljøkatastrofen. 

Kammeradvokaten er blevet bedt om at undersøge, om andre virksomheder end Nordic Waste A/S kan drages til ansvar for jordskredet, og deres undersøgelse viser altså nu, at der er grundlag for, at staten og Randers Kommune kan rette et krav mod DSH Recycling A/S.

Det krav lyder foreløbig på 50 millioner kroner.

Randers Kommune vil dog forlange langt mere end 50 millioner kroner. 

- Det er et meget, meget stort krav Randers Kommune har. Randers Kommune havde allerede, inden staten kom ind i det, et krav på 120 millioner kroner, og efterfølgende har vi haft endnu flere millioner, siger Jesper Kaas Schmidt og tilføjer:  

- Det er princippet om, at forureneren betaler, og det er det princip, vi forfølger sammen med staten. Der håber vi stadig, forureneren vil være sit ansvar bevidst, som man skal være i forhold til lovgivningen. 

De to virksomheder er primært ejet af den fynske milliardær Torben Østergaard-Nielsen og hans to døtre, som TV2 Østjylland uden held har forsøgt at få en kommentar fra siden december, da jorden i Ølst begyndte at røre på sig.

Seneste nyt

Dit digitale aftryk

Vi indsamler information for at huske indstillinger, forbedre sikkerheden og analysere statistik. Vi sporer dig ikke systematisk på vores hjemmeside eller på tværs af andre hjemmesider og apps. Du kan altid ændre dit samtykke. Klik på detaljer, hvis du vil vide mere.

Du kan altid ændre dine præferencer senere.

Her kan du finde en oversigt over hvilke cookies vi potentielt sætter.
Du kan se flere detaljer om vores cookies her