Overrumplet af patienter til corona-test: Nu er man helt klar
Regionshospitalet i Randers fik rigtig mange henvendelser, da man skulle begynde at teste danskere med milde corona-symptomer. Nu er de helt klar.
Der har været ekstra travlt på de østjyske sygehuse og hospitaler, efter det i onsdags blev besluttet, at danskere med milde symptomer på corona-virussen kan blive testet.
- Vi oplevede et stort pres i løbet af torsdagen. Vi fik informationerne sent, og vi havde ikke et setup til at klare det, siger Jonas Dahl, som er hospitalsdirektør på Regionshospitalet i Randers.
Derfor var der nogle, som måtte vente meget længe på at komme til at blive testet.
- Det beklager vi meget, siger Jonas Dahl til TV2 ØSTJYLLAND.
Helt klar og patienter strømmer igennem
Nu kører det hele til gengæld, som det skal. Mandag var der omkring 79 forbi drive-in på Regionshospitalet i Randers.
- Vi er i stand til at håndtere de henvendelser, som kommer. Men kontakt egen læge og book en tid, siger Jonas Dahl.
Drive-in-testen er til patienter med milde symptomer, men det er egen læge, som skal henvise en til at blive testet, slår hospitalsdirektøren fast.
Bliver testet hurtigt
Lone Boye Pedersen fra Langå var en af dem, som holdt klar til at blive testet mandag i drive-in.
- Jeg har været syg i weekenden og skal på arbejde sidst på ugen. Så det kunne være rart at vide, om jeg var smittet, fortæller hun.
Til dagligt arbejder hun på et plejecenter, så det er vigtigt ikke at tage nogle chancer.
- Jeg synes, det er en rigtig god idé. Så man ikke går i uvished og ens arbejdsgiver ikke skal vente på, at man kan være klar, siger Lone Boye Pedersen.
Søs Cordes Mcfeely ringede til sin læge mandag morgen og holdt klar i køen 12.30.
- Jeg synes, det er gået rigtig hurtigt med at komme herud, fortæller hun.
Det tager ikke mere end to sekunder at blive podet, og så får man svar via sundhed.dk eller af egen læge.
Her er de kriterier, lægerne kan tage udgangspunkt i, når særlige grupper med milde symptomer henvises til test:
* Hvis en person har nære relationer i særlige risikogrupper, for eksempel hvis man bor med kronisk syge eller personer over 80 år.
* Hvis patienten vurderes at have vanskeligt ved at følge myndighedernes anbefalinger om selvisolation i hjemmet, for eksempel på grund af sociale problemer så som misbrug eller hjemløshed.
* Hvis patienten har haft tæt kontakt til en patient med bekræftet Covid-19.
* Hvis det "vurderes at være hensigtsmæssigt at kende patientens Covid-19-tilstand" for at sikre hensigtsmæssige rammer for selvisolation, for eksempel hvis der bor mange i husstanden på et lille areal.
* Hvis en person "varetager helt særlige nøglefunktioner i samfundet", ikke kan erstattes og vil møde på arbejde efter en negativ test. At personen har en nøglefunktion skal kunne bekræftes af andre, for eksempel af en chef.
* For blandt andre borgere på institutioner, såsom plejeboliger eller bosteder, gælder særlige regler. Her kan alene mistanke om Covid-19 være nok, til at en borger henvises til vurdering og test for Covid-19 via for eksempel egen læge eller en fast tilknyttet læge. Det sker for "tidligt at forebygge og opspore muligt udbrud af Covid-19" på institutioner.
Kilde: Sundhedsstyrelsen.