Piger kæmper for deres fag: Fordomme skræmmer unge væk
Randers Social- og Sundhedsskole oplever problemer med for få ansøgere, men de tror på, at DM i Skills kan være med til at tiltrække flere elever
- Godmorgen Alma. Har du sovet godt? spørger Camilla Andersen, der læser til Social- og Sundhedsassistent i Randers.
Alma er en dukke, der bøvler med blærebetændelse og væskeophobninger i sine ben, og den seneste tid har Camilla Andersen og hendes klassekammerat Christina Friis tilbragt mange timer sammen med hende og hendes kvaler. De to har nemlig trænet intenst til de officielle danmarksmesterskaber i kategorien Social- og Sundhedsassistent.
- Det havde vi ikke regnet med, at vi skulle, da vi startede på uddannelsen, siger Christina Friis.
Konkurrencen løber af stablen i disse dage til DM i Skills, der holdes hvert år for elever på landets erhvervsskoler, og i år er det altså Camilla Andersen og Christina Friis' tur til at repræsentere Randers Social- og Sundhedsskole.
Problemer med for få ansøgere
Randers Social- og Sundhedsskole har de seneste år oplevet problemer med at tiltrække nok elever til deres uddannelser, men de tror på, at DM i Skills kan være en vigtig spiller til at få flere til at vælge en uddannelse hos dem.
- Vi bruger det til at vise, hvor komplekst faget er, fordi vi synes, at den historie, der bliver fortalt om faget, gør, at det bliver fremstillet som simpelt, og det er det på ingen måde, siger Maria Dyrhberg Rasmussen, der er direktør for Randers Social- og Sundhedsskole.
Til de seneste to optag på Social- og Sundhedsassistentuddannelsen har skolen fået rekordfå elever, og det betyder, at de for første gang endnu ikke har fyldt alle pladser til den kommende februarstart.
- Det betyder jo, at vi ikke kan uddanne så mange, som der er brug for for at kunne opretholde den arbejdsstyrke, der er nødvendig ude i hjemmeplejen og på hospitalerne, siger Maria Dyrhberg Rasmussen.
- Jeg synes, det er en skam
Camilla Andersen og Christina Friis har trænet i mange måneder for at blive klar til DM i Skills. Først vandt de det lokale skolemesterskab, derefter regionsmesterskabet, og nu er de altså gået hele vejen til danmarksmesterskaberne.
- Det er så vildt, siger Camilla Andersen.
Begge piger valgte en erhvervsuddannelse på Social-og Sundhedsskolen, fordi de gerne ville kombinere deres interesse for mennesker med sundhedspleje, og de ærgrer sig over, at der ikke er flere, der vælger at gå samme vej.
- Jeg synes, det er en skam, men det er helt klart fordommene omkring faget, der gør det, siger Christina Friis og fortsætter:
- Dem, der har bare den mindste lyst til at søge ind, skal gøre det, fordi de ville finde ud af, at man får meget mere ud af det, end man tror.
Ingen målbar effekt
Formålet med DM i Skills er at hylde landets bedste faguddannede og vise omverdenen, hvilke muligheder man har, hvis man vælger en erhvervsuddannelse.
Ifølge sekretariatschefen for DM i Skills, Ulla Groth, er det dog ikke muligt at lave målinger på den direkte effekt af DM i Skills, da konkurrencen kun er ét tiltag blandt mange, der er sat i søen for at tiltrække flere til erhvervsuddannelserne.
- Det er simpelthen ikke muligt at blive konkret på, hvad den isolerede effekt af konkurrencen er, fordi der kan være et hav af grunde til, at folk vælger en erhvervsuddannelse til eller fra, siger hun.
Alligevel har både elever og ledelsen på Social- og Sundhedsskolen i Randers stor tro på konkurrencens positive effekt.
- Vi tror på, at det tiltrækker folk, hvis vi får dem til at se det, man laver her, siger Maria Dyrhberg Rasmussen.
- Jeg tror helt sikkert, at det virker, fordi folk kan se med deres egne øjne, hvad vi laver her, siger Camilla Andersen.
Vil sprede det gode budskab
DM i Skills løber af stablen torsdag, fredag og lørdag i denne uge. Konkurrencen bliver afholdt hvert år, og i år foregår den i Messecenter Herning.
I gennemsnit besøger cirka 55.000 folk konkurrencen i løbet af de tre dage, det bliver afholdt, og mange af dem er elever fra landets 8. og 9. klasser. Unge, der inden for de kommende år skal vælge en ungdomsuddannelse.
- Vi kommer forhåbentlig ud til mange unge mennesker, der kan blive inspireret og fanget af det her fag, siger Christina Friis.
Ud over håbet og troen på at kunne være med til at sprede det gode budskab om en uddannelse på Randers Social- og Sundhedsskole og dermed tiltrække fremtidige elever, er Camilla Andersens og Christina Friis' ambition for konkurrencen klokkeklar.
- Sejr. Det er helt sikkert sejren, vi går efter, siger de i munden på hinanden.
Du kan møde Camilla Andersen og Christian Friis i indslaget øverst i artiklen.