Potteskår i jorden er dyre for bygherrer: Men det kan snart ændre sig
Når der bliver fundet fortidsminder på byggegrunde, så skal bygherren betale for en arkæologisk udgravning. Men måske skal staten spæde til, hvis man gerne vil bevare fortidsminderne i fremtiden
Et enkelt potteskår og flere stolpehuller har sat gang i en større udgravning i Randers.
- Her på stedet har vi fundet bebyggelse på den tidlige middelalder. Det er også kommet lidt som en overraskelse, at vi fandt resterne af en stenalderboplads, siger Jakob Westermann, der er arkæolog ved Museum Østjylland.
Udgravningen sker på Scandia-grunden, der skal blive til det helt nye boligområde, sporbyen Scandia, med 1000 boliger og et madmarked på skinner.
De første boliger skal være klar til indflytning i 2019.
Selvom udgravningen fylder en del af området, så forsinker det ikke projektet.
- Tidsmæssigt har det fungeret fint nok. Vi har et godt samarbejde med Museum Østjylland, siger Mogens Amstrup, der er projektchef i TK Development, som står bag Scandia-byggeriet.
Udgravning er langt fra gratis
Der skal større overraskelser til, før en forsinkelse bliver en realitet.
Men det er langt fra gratis at have en udgravning. Udgravningen koster 600.000 kroner, og det er penge, som grundejerne skal betale.
- Det havde været hyggeligere, at staten havde betalt den del. Det gør sikkert også, at der er bygherrer, der vælger ikke at udgrave, hvor man dækker det stille til igen eller opgiver et projekt, siger Mogens Amstrup.
Selvom udgravningen er lovpligtig, så er det grundejerne, der står med regningen.
- Det må være i alle folks interesse, at det måske var staten, der gik ind og bar en større byrde, hvis ikke det hele, siger Mogens Amstrup.
I Folketinget er politikerne nu ved at kigge på, hvordan man kan aflaste bygherrernes budgetter, når et vigtigt fortidsminde skyder op af jorden i en byggeproces.
- De to løsninger, vi arbejder på nu, det er, om man kan man oprette en fond, så når man sender en byggeansøgning ind, så pålægges man en form for forpligtigelse til at betale ind, så man solidarisk får de her udgifter dækket, og vi arbejder også med den løsning, der hedder, skal staten betale for det her via finansloven, siger Britt Bager, folketingsmedlem fra Venstre og medlem af kulturudvalget.
Hun fortæller også, at der har været tale om en forsikringsordning, men at der ikke var flertal for dette.
Hos Museum Østjylland er chefen positiv over, at man tager nogle af udgifterne væk fra bygherrerne.
- Jeg kan sagtens følge de bygherrer, der føler, det er urimeligt, at det lige præcis er dem, der skal betale, fordi de nu lige ejer det her stykke jord, hvor der ligger nogle fortidsminder under, siger Jørgen Schmidt Nielsen, der er museumschef på Museum Østjylland.
- Jeg synes, det vil være rigtig godt, hvis man kan finde en anden løsning, hvor der er en solidarisk betaling i det her, fordi det er vores fælles kulturarv. Vi dokumenterer det for eftertiden. Det er vigtigt.
Se mere i tv-indslaget øverst i artiklen.