Risiko for oversvømmelser: Sådan kæmper Randers imod vandmasserne

Randers er i risiko for at blive oversvømmet, og derfor skal kommunen nu sætte ind med flere initiativer.

Udgivet Opdateret

Skønhed har sin pris, og den pris må Randers betale.

For med sin naturskønne beliggenhed, hvor Gudenåen udmunder i fjorden, er byen et af 14 risikoområder i Danmark, hvor skaderne ved en stormflod vil være størst.

- Det betyder, at vi er nødt til at forberede os på en situation, hvor der kommer vand ind i midtbyen, siger Mia Rix, som er klimakoordinator i Randers Kommune, til TV2 ØSTJYLLAND.

Dele af Randers bymidte og havneområdet forventes at være hårdt ramt. Derudover vil områder som Uggelhuse og Udbyhøj, som ligger tæt på fjorden, også være i fare.

- Vandet kan komme ind i Randers Fjord af den smalle Randers Fjord, og samtidig kommer der rigtig meget vand fra Gudenåen, som vil blive ved med at komme, også under en stormflod. Vandet vil stige, og det vil have svært ved at komme ud, siger hun.

- Alle grundejere herinde skal vide, at det er en risiko, man skal forholde sig til, siger Mia Rix, klimakoordinator i Randers Kommune.

En stormflod vil ikke mindst få store konsekvenser for trafikken.

- Almindelige mennesker kan ikke krydse Randers bro længere, og samtidig ved vi også, at motorvejen ligger lavt, og at den også kan være oversvømmet. Det betyder, at der ikke er en god forbindelse over Randers Fjord, medmindre man kommer til Langå, siger Mia Rix.

Derfor har kommunen udarbejdet en såkaldt risikostyringsplan, der skal forhindre katastroferne.

- Vi kan se, at vi også skal være klar på at få større hændelser i fremtiden, hvor vandet kommer endnu højere op, og så løber det altså ind i flere områder i midtbyen, siger Mia Rix.

Klimabåndet, der fungerer som dige, skal sammen med en klimabro stoppe vandet fra at nå ind i byen. Klimabåndet skal gå fra Justesens Plæne og hen til klimabroen.

Hvad siger loven?

Randers Kommune er et af 14 steder i Danmark, EU har udpeget som risikoområde for oversvømmelser.


Læs mere her.

Ifølge lovgivningen må kommunen ikke hjælpe enkelte husejere med at inddæmme for oversvømmelse.

- Alle grundejere herinde skal vide, at det er en risiko, man skal forholde sig til.

Mia Rix tror dog, at borgerne kommer til at være glade for løsningen i fremtiden

- Jeg er sikker på, at de vil synes, at det er mere skønt i fremtiden. Og så får de jo heller ikke vand i kælderen, det tror jeg også, de bliver glade for, siger hun. 

Seneste nyt

Dit digitale aftryk

Vi indsamler information for at huske indstillinger, forbedre sikkerheden og analysere statistik. Vi sporer dig ikke systematisk på vores hjemmeside eller på tværs af andre hjemmesider og apps. Du kan altid ændre dit samtykke. Klik på detaljer, hvis du vil vide mere.

Du kan altid ændre dine præferencer senere.

Her kan du finde en oversigt over hvilke cookies vi potentielt sætter.
Du kan se flere detaljer om vores cookies her