Skolestrukturen fra start til slut
Debatten om skolestrukturen i Randers har været en lang og sej kamp, for både politikere, lærer og forældre. Her kan du læse en kort gennemgang af hovedtrækkene i sagen, der i det seneste år har fyldt meget hos mange af byens beboere.
Marts 2014:
Det kommer frem, at flere skoler er truet af lukning i Randers Kommune, som følge af den kommende skolestruktur i byen.
Oprindeligt skulle planerne have været klar i slutningen af april, men skolerne og lærerforeningen har endnu intet hørt over halvanden måned efter en plan skulle være klar.
Se også: - Hvorfor skal vi lukke skoler?
August 2014:
Endelig kommer det frem, hvordan den nye skolestruktur skal være i Randers Kommune. 26 ud af 31 byrådsmedlemmer har stemt for planen.
Hadsundvejens Skole, Rytterskolen, Vorup Skole, Nyvangsskolen og Gjerlev-Enslev samt Tirsdalsskolen bliver dem, der kommer til at mærke konsekvenserne af den nye omstrukturering. 5 af de 6 skoler må lukke.
Selvom et klart flertal stemmer for reformen, er langt fra alle tilfredse. Kasper Fuhr fra Velfærdslisten kalder den nye plan, der skal spare 36 mio. kr, for en massakre på folkeskolen.
Blot få dage efter at den nye plan er offentliggjort begynder urolighederne. Det Radikale Venstres Mogens Nyholm mener, at der er fejl i de tal forligskredsen har oplyst. Ifølge forligspartierne kan der spares 36 mio, men ifølge Mogens Nyholm kan der kun spares 28.
I en pressemeddelelse kalder han det grov manipulation, og stiller spørgsmålstegn ved om dette blot er en af flere fejl i forbindelse med den nye skolestruktur.
Se også: - Kommune manipulerer
September 2014:
Godt to måneder efter planen er blevet præsenteret begynder utilfredsheden for alvor at vise sig hos borgerne i Randers. Flere laver støttegrupper og demonstrerer over strukturreformen, som mange mener, kommer til at gå udover børnene frem for at hjælpe dem.
Desuden begynder flere af de politikere, der stod udenfor forliget, at stille spørgsmål til den rapport, som ligger til grund for beslutningen om at gennemføre den nye struktur.
Kritikken går på, at man ikke kan få at vide, hvordan konsulentfirmaet Ernest & Young kom frem til den store gevinst, der skulle være ved at omstrukturere skolesystemet i kommunen.
Oktober 2014:
Det bliver først for alvor tydeligt, at der er noget galt, da det i oktober kommer frem, at nogle partier i byrådet har fået adgang til nogle papirer, som andre partier ikke har haft adgang til i forbindelse med fremlæggelsen af den nye strukturreform.
Beboerlisten og Velfærdslisten er blandt de partier, som ikke har været med i forligskredsen, og begge partier kritiserer i høj grad behandlingen af sagen om de hemmelige papirer, og udtrykker ønske om at få flere nøglepersoner i forvaltningen suspenderet.
Samtidig raser forældre til børn på de lukningstruede skoler stadig over kommunens beslutning.
Se også: Forældre raser over politikere
November 2014:
De tre partier, der endnu er i forligskredsen og som stadig danner flertal for skolestrukturreformen kommer i november med et nyt forlig for skolerne. Forliget betyder at flere skolers øverste trin forbliver, men der skal stadig lukkes skoler.
Samtidig bliver forventningerne skruet ned til besparelserne, som før lå på 36 mio. Nu spares der ifølge forligspartierne kun 32 mio. på omstruktureringen.
Se også: Se ændringer i skoleforliget
December 2014:
Debatten forsætter stadig i Randers. Velfærdslisten, Beboerlisten, De Konservative og Det Radikale Venstre mener, at de har beviser for at kommunen allerede i Februar 2013 havde besluttet, at der skulle lukkes skoler.
Beviset er en rapport, kommunen har udarbejdet med potentielle scenarier for hvilke skoler, der kunne lukkes. Rapporten er aldrig blevet vist for byrådet, hvilket partierne mener er en skandale.
De ønsker at hele processen om skoleforliget går om, samt at der kommer en uvildig advokatundersøgelse af hele forløbet.
Borgmester Claus Omann Jensen beroliger med, at rapporten skal ses som kommunens forberedelse af forløbet, og at der ikke er noget at sætte ud på kommunens arbejde.
Se også: Skoleballaden fortsætter
Kort før nytår kommer endnu et muligt bevis om hemmelighedskræmmeri frem i lyset. En hidtil uset mail fra forvaltningen i kommunen til konsulentfirmaet Ernest & Young, giver ifølge Det Radikale Ventres Mogens Nyholm anledning til bekymring.
I mailen spørg en kommunal embedsmand om det er en mulighed at få forfattet en besked om at firmaet ikke kan udlevere baggrundberegninger mv. Grunden er ifølge mailen, at kommunen har en politiker, der ønsker at få materialet udleveret.
Ifølge Mogens Nyholm virker mailen som et forsøg på at finde en undskyldning for at slippe for at udleverer materialet. Han kalder det for urent trav.
Se også: - Rystet i min politiske grundvold
Se en gennemgang af forløbet i videoen i toppen af artiklen