Stort forbrug af vikarer og mange fratrædelser på udskældt plejehjem
Der er brugt mange penge på vikardækning på Huset Nyvang gennem det seneste år. Forventeligt mener kommunen – problematisk lyder det fra pårørende.
Flere pårørende kritiserer nu igen demensplejehjemmet Huset Nyvang i Randers. Særligt den store udskiftning i personalet og de mange vikarer vækker bekymring.
De pårørende mener, at forholdene er med til at gøre hverdagen for deres kære mere utryg, og det giver også dem selv en stor usikkerhed.
- Der er ingen kendte plejere, og dem der er virker pressede og uden overskud, lyder det fra en af de utilfredse pårørende.
Tallene for til- og afgang blandt personalet og vikarforbruget viser da også et klart og tydeligt billede af situationen på demensplejehjemmet.
Afslørende skjulte optagelser
Huset Nyvang åbnede i marts 2018, og hurtigt blev det klart, at plejehjemmet på ingen måde kunne leve op til forventningerne om at være særlig demensvenligt.
Efter flere bekymrede henvendelser lavede TV 2 i efteråret 2019 skjulte optagelser til den senere offentliggjorte dokumentar 'Plejehjemmene bag facaden'.
Og det var optagelser fra Iben Jensens fars lejlighed, der fik lokalpolitikerne til at reagere.
Hos 91-årige Niels Christian Nielsen så seerne uværdig pleje og manglende omsorg.
'Pengene bliver brugt forkert'
Politikerne var forfærdede og krævede handling, hvorfor en stor handlingsplan for Huset Nyvang blev fremlagt i januar 2021.
Heri blev afsat penge til at forbedre forholdene på plejehjemmet, men Iben Jensen føler ikke, det har hjulpet.
- Det virker til, at pengene bliver brugt forkert. De ender i hvert fald ikke hos dem på gulvet. Min far føler, det er et fængsel, som han skal flygte fra. Jeg kan godt se, det ikke er et liv for ham, når han bare vil væk, lyder den hårde melding fra Iben Jensen.
Ifølge hende er der her halvandet år efter præsentationen af handlingsplanen igen store problemer med plejen på plejehjemmet.
- Der var en god periode, hvor det virkede til, at problemerne blev taget seriøst, og der skete noget. Men det seneste halve år har været rigtig skidt for vores far, siger hun til TV2 ØSTJYLLAND og fortsætter:
- Vi holder møder med personalet, men kommer ikke videre. Senest fik vi at vide, vi helst skulle begrænse vores besøg hos min far. De mener, at vi er skyld i, at han får det værre, fordi vi stresser ham. Det passer simpelthen ikke.
Vil ikke svare på kritik
Randers Kommune forklarer det stigende vikarforbrug med den politiske beslutning om at sætte ind på Huset Nyvang.
Endvidere har der også været særlige borgerforløb, der fordrer ekstra personale, der er dækket af vikarbureau i aften- og nattetimerne.
Det skiftende personale skyldes ifølge Randers Kommune blandt andet, at medarbejdere har søgt jobs andre steder inden for omsorgsområdet grundet opgaverne på Huset Nyvang og den mediebevågenhed, der har været på stedet.
I forhold til kritikken fra de pårørende skriver omsorgschef i kommunen Lene Jensen til os, at man vægter et samarbejde med pårørende meget højt, og de pårørende er altid velkomne til at kontakte plejehjemmet eller Randers Kommune.
TV2 ØSTJYLLAND ville gerne have stillet uddybende spørgsmål til ovenstående til omsorgschefen Lene Jensen. Men omsorgschefen har ikke ønsket at stille op til interview.
Sådan kommer Huset Nyvang på rette spor
Demenspsykolog Anneke Dapper Skaaning har fulgt udviklingen på Huset Nyvang gennem længere tid, og hun forstår udmærket de pårørendes frustrationer.
- De er utrygge, fordi der hele tiden er skiftende ansigter, og de føler ikke, at de ansatte kender dem. Og når man i forvejen er utryg på grund af fortiden, så bliver man hurtigere alarmeret og tænker, hvad sker der her, siger Anneke Dapper Skaaning til TV2 ØSTJYLLAND.
Lige netop hos mennesker med demens kan mange vikarer og udskiftning i personalegruppen være en ekstra stor udfordring, lyder det fra hende:
- Kendskab til mennesker med demens og de enkelte beboere er utrolig vigtigt, og det har man ofte ikke med skiftende personale og mange vikarer. Så skal der i hvert fald være god dokumentation og overdragelse mellem de ansatte.
På trods af Huset Nyvangs forhistorie og den nye kritik af stedet er Anneke Dapper Skaaning dog ikke klar til at opgive projektet.
Hun har fortsat en tro på, at der med den rette tid og de nødvendige ressourcer afsat kan være en fremtid for det særlige demensvenlige plejehjem.
- Tanken er god, men det er ikke gået, som nogen havde forventet. Men det kan vendes, det kræver bare meget tid. Og så er det vigtigt at få opbygget en stabil organisation, siger hun og fortsætter:
- Ledelsen skal blive ved, og så er det altafgørende med kommunikation, når der er utryghed og uro. Hvis de pårørende føler, at de får at vide, når der er udfordringer, og de får et indblik i, hvad man gør for at løse situationen, så vil de ofte være mere lydhøre. Når man forsøger at løse alting selv og ikke fortæller om processen, så bliver tingene kun værre, siger Anneke Dapper Skaaning.