Tag på tur med familien og mød byens historiske helte

Tre kulturinstitutioner er gået sammen om at lave et sommerløb, hvor man på en tur gennem Randers by møder byens helte.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Familien Østergård lærte om ni af Randers' helte på deres tur rundt i byen.

Med en smartphone i hånden, en app og et par gode sko kan man komme ud på en gåtur rundt i Randers og møde nogle af de helte, der er en del af byens historie.

TV2 Østjylland var med familien Østergård, da de bevægede sig ud på et nyt GPS-løb, hvor ni poster introducerer ni forskellige helte. Ved hver post vises en video-fortælling om helten via en app, ligesom hver post gemmer på et spørgsmål i en særlig helte-quiz. 

Men hvad er en helt egentlig? Og findes de overhovedet i Randers?

- Jeg synes, at en helt er en, der kravler op i et tårn og redder en prinsesse. Og de findes ikke i Randers, siger 10-årige Savannah Østergård til TV2 ØSTJYLLAND, inden turen går i gang.

VIDEO: Følg familien Østergård på deres tur rundt i Randers by på jagt efter byens helte.

Kendt forfatter kritiserede nazismen

Men nogle helte findes der nu alligevel i Randers.

Den første helt, familien møder på deres vej, er Karin Michaëlis. Hun var en berømt forfatter, og på et tidspunkt var hun berømt i hele verden. Alligevel er hun gået lidt i glemmebogen herhjemme. Familien Østergård havde heller aldrig hørt om hende før:

- Det kommer lidt bag på mig, at vi har så berømt en kvinde i Randers, som jeg i hvert fald aldrig har hørt om før, siger Niclas Østergård til TV2 ØSTJYLLAND.

Karin Michaelis

  • Født i Randers i 1872
  • I løbet af sine 78 år skrev hun mere end 70 bøger for børn og unge - og i sin samtid solgte hun flere bøger end H.C. Andersen
  • Forfatteren Astrid Lindgren var vild med hendes bøger og fandt inspiration til Pippi i Karin Michaëlis’ historier om Bibi
  • Hun oprettede både et flygtningecenter og et børne - og ældrehjem
  • Hun var modig nok til at kritisere nazismen og levede af den grund som flygtning i syv år
  • Hun var gode venner med Albert Einstein
Første stop var ved statuen af Karin Michaëlis.

Gik imod normerne

Den næste post, familien støder på, er ved den 6,5 meter høje statue af en hest midt på Østervold i centrum af Randers: 'Den Jyske Hingst'.

Hesten er lavet af billedhuggeren Helen Schou i 1969, til trods for at det på hendes tid ikke var anset, at kvindelige kunstnere havde at gøre med andet end blomstermotiver.

Familien Østergård svarer på quizzen ved 'Den Jyske Hingst'.

- Det er ikke fair. Fordi piger kan så meget andet. Man skal heller ikke sætte piger til at vaske op. Det kan drenge også godt gøre, siger 10-årige Savannah Østergård.

- Det siger også noget om, at der er nogle kvinder, der går mod strømmen. Det giver også nogle gode muligheder for dig, at der er nogle, der har gjort det før. Nu er du ikke begrænset af, hvad du kan gøre, siger mor, Janne Østergård, til Savannah.

Helen Schou & 'Den Jyske Hingst'

  • Hun lavede 'Den Jyske Hingst', som blev rejst i 1969 som et minde om de berømte hestemarkeder og avlsarbejdet med jyske heste, som egnen var kendt for
  • Med blandt andet 'Den Jyske Hingst' blev Helen Schou et forbillede for mange kvindelige kunstnere
  • Ifølge Helen Schou skulle hesten kunne sige noget om hele Jylland. Hele den kraft der er i jyderne og den dygtighed, der er i den jyske befolkning

De allerbedste pandekager

Senere på ruten støder familien på Frk. Jensens Gård. Posten handler om Frk. Jensen - hende med kogebogen.

- Dengang jeg flyttede hjemmefra, så var farmor bange for, at jeg skulle gå sulten i seng. Så hun gav mig Frk. Jensens kogebog, fortæller Niclas Østergård.

Kristine Marie Jensen

  • Lavede en kogebog, der har solgt næsten en halv million eksemplarer og stadig i dag, 120 år efter, kan købes
  • Frøken Jensen blev født i Randers i 1858
  • Hun er kendt for at have lavet opskriften på de allerbedste pandekager - mener nogle i hvert fald
Familien Østergaard diskuterer, hvem der laver de bedste pandekager i familien, imens Morfars Is og Dessert på Mokajen i Randers sørger for, at familien har en god portion pandekager at mætte sig på, inden turen går videre.

Spække i Randers Havn

Ved Randers Havn kommer familien til en post, der handler om Spækhuggeren Spække, der kom til Randers i 1990.

- Jeg kan huske det, fra dengang jeg var barn. De forsøgte at få den med ud igen. Jeg kan også huske, at vi var dernede, og at det var et tilløbsstykke, siger Niclas Østergård.

Spække

  • Spække var en fire meter lang spækhugger, som sommeren over tog ophold i Randers Havn og blev taget imod som en ægte helt
  • Mens havnefolket forgæves forsøgte at få Spække ud af havnen igen, blev der solgt souvenirs og pølser på kajkanten, hvor op mod 15.000 tilskuere dagligt stimlede sammen for at få et glimt af spækhuggeren
  • En svampesygdom tog livet af spækhuggeren en måned efter dens ankomst til byen
  • I dag er Spækkes skelet udstillet på Kattegatcentret
  • Spækhuggeren blev navngivet 'Spække' efter en afstemning

Familien Østergård kom i alt forbi ni poster, og til sidst kunne de indløse en præmie i Kulturhuset i Randers.

- Det har været en rigtig god oplevelse at komme rundt i byen og se noget, vi måske ikke normalt lægger mærke til, siger Niclas Østergård.

- Jeg lærte i hvert fald, at vi har en masse helte i Randers, som jeg ikke kendte til, siger Janne Østergård.

Familien Østergård lærte flere ting, de ikke vidste om Randers historiske helte, på turen.

Det er Randers Kunstmuseum, Museum Østjylland og Randers Bibliotek, der står bag sommerløbet, som du kan deltage i fra den 21. juni til den 8. august.

For at se videoerne om heltene og svarer på heltequizzen, skal appen 'MapOp' være downloadet. Her indtastes koden '72213' og så 'Start'. Det er en god idé at downloade løbet til telefonen hjemmefra.

Seneste nyt

Dit digitale aftryk

Vi indsamler information for at huske indstillinger, forbedre sikkerheden og analysere statistik. Vi sporer dig ikke systematisk på vores hjemmeside eller på tværs af andre hjemmesider og apps. Du kan altid ændre dit samtykke. Klik på detaljer, hvis du vil vide mere.

Du kan altid ændre dine præferencer senere.

Her kan du finde en oversigt over hvilke cookies vi potentielt sætter.
Du kan se flere detaljer om vores cookies her