Vanrøgt af hunde: Stor uenighed om smiley-ordning
Efter flere sager om vanrøgt bakker miljø - og fødevareministeren op om mere kontrol med hundekenneler. Det er ikke nok, mener Dyrenes Beskyttelse
Efter flere sager alvorlige sager om vanrøgt af hunde på hundekenneler, vil miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen (V) nu støtte op om et forslag fra Dansk Folkeparti om en smileyordning til hundekenneler.
Samtidig skal Fødevarestyrelsens Veterinærrejsehold gå endnu mere målrettet efter ulovlige hvalpefabrikker, lyder det fra ministeren.
- Vi har set eksempler på salg af hunde, der har været under al kritik, og vi har et ansvar for, at mennesker ikke behandler dyr på den måde.
- Derfor iværksætter vi en ekstra kontrolkampagne i forhold til hvalpefabrikkerne og laver et setup som en smileyordning, hvor hundekennelerne også får tilsyn, siger han.
Forslaget om en smileyordning er kommet efter flere sager om vanrøgt af hunde.
Senest har Østjyllands Politi og Dyrenes Beskyttelse 8. februar afhentet 27 vanrøgtede hunde på en ejendom i Gjerlev ved Randers.
Hunde lå døde i plastikposer
Tippet affødte et besøg på en nærliggende adresse, hvor man fandt yderligere 34 hunde, hvoraf nogle lå døde i plastikposer.
Dermed er der tale om den næststørste hundesag i nyere historie.
Ministeren ønsker en obligatorisk smileyordning, hvor der blandt andet vil være uanmeldte kontrolbesøg. På den måde forventer han at kunne forhindre fremtidige sager om vanrøgt.
- Det er nødvendigt, fordi vi desværre har set nogle eksempler på noget, som jeg vil betegne som noget forbistret svineri, siger Esben Lunde Larsen.
I Dyrenes Beskyttelse har man længe efterspurgt, at der bliver skrappere kontrol med salg af hunde.
Her har man blandt andet foreslået kontrol med al salg af hunde - både privat og hos kenneler - men det forslag bakker ministeren ikke op om.
Det synes vi er for vidtgående.
Spurgt ind til, hvordan det vil blive for vidtgående, svarer ministeren:
- Det vil være alt for vidtgående at skulle registrere ethvert salg af hunde i Danmark mellem folk.
Smileyordninger er allerede brugt i restauranter og andre dele af fødevarebranchen. Med ordningen skal forbrugerne kunne tjekke kennelernes smiley på nettet, inden de besøger dem.
Man kommer ikke langt med ønsket om at udstikke sure smileys til hundekenneler, hvis man vil undgå vanrøgt af hunde.
Det mener Dyrenes Beskyttelse, der tror, at miljø- og fødevareminister, Esben Lunde Larsen (V), går hus forbi med et nyt forslag om en smileyordning til hundekenneler.
- Det er et ganske udmærket forslag, men det er utilstrækkeligt i forhold til at dæmme op for de her hundefabrikker, siger Britta Riis, direktør i Dyrenes Beskyttelse.
Ifølge direktøren er de seneste måneders sager om forfærdelige forhold for hunde, der skal sælges, ikke udtryk for et problem på de organiserede kenneler.
Problemet ligger i stedet i de uautoriserede private hjem, hvor der sælges hunde ud af bagdøren.
- Smileyordninger kan jo kun bruges til dem, vi kender i forvejen. Men dem vi skal have fat i, er dem, som ikke ønsker at blive registreret, lyder det.
Ifølge Dyrenes Beskyttelse bør man i stedet igangsætte en ny form for registrering af al salg med hunde og sætte ind med klækkelige bøder.
- Et af vores forslag går på, at det skal registreres med NemID, når man sælger en hvalp på en hjemmeside, sammen med hundens chipnummer.
Esben Lunde Larsen mener, at et sådan registreringssystem vil være alt for vidtrækkende. Men den tankegang kan man ikke følge i Dyrenes Beskyttelse.
- Vi mener ikke, at det er omfangsrigt, for det kan etableres ganske nemt med et it-system, og det er noget, vi allerede har set etableret i Frankrig.
De seneste års store sager om vanrøgt af hunde i Danmark
Januar 2013:
53 hunde reddes fra en kennel på Sjælland. En af dem går rundt med et brækket ben, mens andre har så store bylder i munden, at de ikke kan spise. Ejeren af kennelen endte med at få en bøde på 25.000 kroner og har fået forbud mod at have hunde i forbindelse med erhvervsbeskæftigelse.
Maj 2015:
I Danmarkshistoriens største hundesag blev 91 cockerspaniels fundet i en kennel i Sydsjælland, hvor de gik rundt i deres egen afføring. Hundene havde blandt andet diarré, orm og øjenbetændelse. Der er ikke faldet dom i retssagen, som er udskudt på ubestemt tid.
November 2016:
25 labradorer reddes fra et nordsjællandsk sommerhusområde. Flere af dem er udmagrede, har orm og ekstremt dårlig mave på grund af underernæring og vandmangel. Fire af hundene er senere blevet aflivet.
8. februar 2017:
27 vanrøgtede hunde bliver fundet på en gård tæt på Gjerlev ved Randers. Flere af hundene var ifølge Dyrenes Beskyttelse smurt ind i urin og afføring. De er senere blevet flyttet til Dyrenes Beskyttelses internat i Brande, og otte af hundene er nu på vej til at blive sendt ud til nye familier.
17. februar 2017:
18 vanrøgtede hunde bliver fundet på en gård tæt på Gjerlev ved Randers, der ligger på samme vej som det sted, hvor der blev fundet 27 hunde i starten af februar. Hundene er blevet flyttet til Dyrenes Beskyttelses internat i Hjallerup, men er ifølge internatet ikke klar til at blive sendt ud til nye familier endnu.
Kilde: Ritzau, Dyrenes Beskyttelse