Venteliste til køreprøver er næsten halveret
Siden oktober har Færdselsstyrelsen afviklet 100.000 køreprøver på landsplan. Transportministeren tror på normalisering før sommer.
Kørelærer Kasper Kjeldsen fra Randers kan nu få sine elever hurtigere afsted til køreprøve.
Det sker, efter Færdselsstyrelsen har afviklet 100.000 køreprøver landet over siden 1. oktober sidste år, hvor styrelsen overtog kørekortområdet fra politiet.
Det oplyser Transportministeriet i en pressemeddelelse.
Dermed er en stor pukkel af køreprøver nu blevet mindre, og det er ikke uden betydning, lyder det fra kørelæreren.
- Skulle det ske, at eleverne er uheldige at dumpe, kan vi også få dem hurtigt afsted ugen efter, så de ikke skal vente yderligere tre eller fire måneder, før de kan komme op til en prøve igen, siger kørelærer og indehaver af KK-Kør, Kasper Kjeldsen, til TV2 ØSTJYLLAND.
Pukkel afviklet før sommer
I efteråret kunne TV2 ØSTJYLLAND fortælle, hvordan elever som Sebastian Sørensen fra Randers ventede i over en måned på at komme til køreprøve, og at de ikke var de eneste.
Da Færdselsstyrelsen overtog kørekortområdet sidste år, stod 42.700 elever i kø til en teoriprøve eller praktisk prøve. Antallet af elever i venteposition er nu omkring 24.500.
At puklen nu er mindre, er ifølge transportminister Benny Engelbrecht en rigtig god nyhed.
- Her i løbet af de første måneder af 2022 kommer man helt op på at afvikle omkring 9000 prøver om ugen, mens det hos politiet lå på omkring 6500-7000 prøver.
- Med så mange prøver fremover er jeg meget optimistisk om, at man kommer helt i bund, siger han og tilføjer, at som udsigterne er nu, kan puklen være afviklet før sommer.
Perioder uden køreprøver
Coronaepidemien har betydet længere perioder uden mulighed for at afvikle prøver.
Derfor ville bunken blive nedbragt uanset hvad, når man begyndte at genoptage prøverne. Men det var gået meget langsommere, hvis ikke opgaven var blevet rykket til Færdselsstyrelsen, siger ministeren.
- Det er helt klart, at den mulighed, som styrelsen blandt andet har haft for at øge ressourcerne, fordi man har rekrutteret timelønnede ansatte til at op- og nedskalere indsatsen, og fordi man har fleksible medarbejdere, gør en forskel.
- Det havde været vanskeligere for politiet at sikre en ressource, der var så fleksibel. Så ja, det var nok sket under alle omstændigheder, men det kunne have taget længere tid, før vi var nået i bund, siger Engelbrecht.
Ligger bedre hos styrelse
Ifølge ministeren ligger opgaven bedre hos Færdselsstyrelsen, fordi det her er en primæropgave, hvor det hos politiet i højere grad er én opgave blandt mange.
Forklaringen skal også findes i benhård fokusering, tæt samarbejde med kørelærerforeningerne og dataindsamling.
Læs også:
Det siger Brian Paust Nielsen, vicedirektør i Færdselsstyrelsen med ansvar for kørekort.
- Vi kan fokusere, fordi vi er én styrelse med ansvar på landsplan. Vi kan se, at størstedelen af puklen ligger i København, Nord- og Midtsjælland, så her vil vi se på, hvad vi kan gøre for at lave rejsehold.
- Som myndighed med en landsdækkende opgave skal vi sikre, at ventetiden er ens, uanset hvor man skal have sit kørekort, siger han.
Opgaveflytningen er en del af politiforliget fra sidste år. Aftalen betyder også, at gebyret for en køreprøve er steget fra 600 til 1000 kroner.
- Gebyret er først og fremmest hævet, fordi der er en omkostning forbundet med flytning af opgaven og at sikre tilstrækkeligt med medarbejdere, siger Benny Engelbrecht.