Villa ved jordskred tæt på salg
I længere tid har et hus i den efterhånden landskendte by Ølst været til salg. Men nu er der godt nyt fra ejendomsmægleren.
Mange har sikkert tænkt, at det lige nu må være nærmest umuligt at sælge et hus i den jordskredstruede by Ølst ved Randers.
Nu tyder meget på, at det faktisk ikke er rigtigt.
Siden efteråret 2022 har et hus på Engdalsvej i Ølst været til salg, men nu er det tæt på at være solgt.
- Det er såkaldt aftalt solgt. Det betyder, at køber og sælger er blevet enige om en pris, men der mangler stadig at blive skrevet under på en købsaftale, og så er handlen gyldig efter seks hverdage, fortæller ejendomsmægleren Christian Mortensen til TV2 Østjylland.
Han ønsker ikke at uddybe mere om handlen og en eventuel pris.
Det er stadig på et tidligt stadie, hvor intet er sikkert endnu, forklarer han. Men han er fortrøstningsfuld i forhold til salget.
Sat over 30 procent ned
På Danbolig Randers' hjemmeside kan man se, at huset senest stod til 1.195.000 kr. og var sat 33,43 procent ned.
Hvornår og hvorfor det er sket, vides ikke. Om der er en sammenhæng mellem prisnedsættelsen og jordskredet er derfor også uklart.
Ud fra billederne af huset må man betegne det som et håndværkertilbud. Villaen er fra 1960 og på 156 kvadratmeter.
På "ejendomsmægler-sprog" blev det forsøgt solgt sådan her:
'I hele hjemmet kan I sætte jeres eget præg og skabe en bolig lige efter jeres præferencer, hvor der er plads til samvær på kryds og tværs,' står der på Danbolig Randers' hjemmeside.
Huset har stået ubeboet siden efteråret 2022.
Det handler sagen om
Sagen om jordskredet ved virksomheden Nordic Waste eskalerede i december 2023.
Nordic Waste modtog forurenet jord til rensning og kunne modtage op til 1.000.000 ton jord om året. Over tid er der derfor kørt enorme mængder jord til området.
En del af jorden ligger oven på en tidligere lergrav, og da store mængder regn ramte i efteråret, gjorde vandet jorden tung og leret vådt. Derfor ”glider” jorden nu hen over leret.
Det vurderes, at jordskredet omfatter op mod 2,5 millioner ton jord, som bevæger sig frem over Nordic Wastes område mod Alling Å og Gl. Århusvej.
I et forsøg på at stoppe jordskredet lavede Nordic Waste i midten af december en dæmning af hvid microfiller, der er et restprodukt fra cementproduktion. Håbet var, at et bjerg af tung microfiller kunne stoppe jordskredet, men det lykkedes ikke.
Ifølge Miljøbeskyttelsesloven er Randers Kommune som tilsynsmyndighed forpligtet til at gribe ind for at afværge forurening, og den 16. december vurderede kommunen, at det var nødvendigt at sætte gang i yderligere tiltag for at beskytte Alling Å.
Hvis jorden vælter ned i Alling Å og stopper vandgennemstrømningen, vil det resultere i en oversvømmelse af området syd for Nordic Waste.
Samtidig er der frygt for, at den forurenede jord og den microfiller, der blev brugt til at forsøge at stoppe jordskredet, vil skade vandkvaliteten i åen, der munder ud i Randers Fjord.
Den 19. december opgav Nordic Waste at stoppe jordskredet, da det ifølge virksomheden ikke længere var forsvarligt at opholde sig i området. Dermed overtog Randers Kommune hele indsatsen.
Kommunen har siden etableret en pumpeløsning, så vandet fra Alling Å nu pumpes forbi Nordic Waste. Samtidig køres der jord væk fra området i et forsøg på at styre jordskredet.
Den 16. januar fik borgerne i den nærliggende by Ølst at vide, at jordskredet risikerede at begrave byen i fem meter jord, hvis ikke myndighederne greb ind.
Den 19. januar begærede ledelsen af Nordic Waste selskabet konkurs.
Kilder: Randers Kommune og Miljøstyrelsen