4,5 millioner i årsløn: Overlæger spinder guld på overarbejde

Lægemangel giver overlæger mulighed for at arbejde, så meget de har lyst til mod overarbejdsbetaling – en overlæge har på ét år tjent over 4,5 mio. kr.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Det kan være en guldrandet forretning at behandle patienter på de offentlige sygehuse.

Det viser flere lønoversigter, som TV 2 | ØSTJYLLAND er i besiddelse af. I Region Midtjylland er den bedst lønnede nemlig ikke direktøren eller regionsformanden, men en overlæge i Vestjylland.

Lønoversigterne afslører, at én læge i 2015 alene har tjent over 4,5 millioner kroner, mens han i de første syv måneder af 2016 nåede op på en indtjening på knap tre millioner kroner.

Den bedst betalte læge var i 2015 og første halvdel af 2016 ansat på Psykiatrisk Afdeling Vest i Holstebro, og her var en praksis, hvor lægerne i princippet kunne arbejde lige så meget, som de havde lyst til. Det bekræfter en tidligere kollega.

- Vi var en håndfuld, som fra start var indstillet på, at det her skal vi passe, så det delte vi mellem os, siger tidligere overlæge i afdelingen Jens Emil Viftrup til TV 2 | ØSTJYLLAND.

Overlæge Jens Emil Viftrup bekræfter de høje lønninger blandt sine kollegaer. 

TV 2 | ØSTJYLLAND kan dokumentere, at Jens Emil Viftrup ikke selv har tjent samme høje løn. Til gengæld er to andre overlæger på Psykiatrisk Afdeling Vest også blevet millionærer på arbejdet. De har tjent hemholdsvis godt 2,4 millioner kroner og knap 2,6 millioner kroner.

Overlæge: Akkordarbejde for læger

I sommeren 2016 trådte en ny ledende overlæge ind på afdelingen, og han bekræfter i dag historien om læger, der kunne tjene mange penge. Konkret har flere af lægerne for eksempel fået løn for at være i forskellige vagter på én og samme tid.

- Man kan næsten sige, at det var akkordarbejde for læger. Man kunne dække en vagt og på samme tid have merarbejde i en klinik plus, at man havde sin afdeling. På den måde kunne man få ganske høje lønninger, siger den ledende overlæge, Claus Fischer.

Man kan næsten sige, at det var akkordarbejde for læger. Man kunne dække en vagt og på samme tid have merarbejde i en klinik plus, at man havde sin afdeling.
Claus Fischer, ledende overlæge

Han har dog nu opsagt en række af de for lægerne lukrative aftaler, der har været på afdelingen. Efter den beslutning har flere af lægerne sagt op.

Langt fra kun et problem i Vestjylland

Det er langt fra kun i psykiatrien i Vestjylland, at lægerne har kunnet tjene millioner af kroner. I alt har ni overlæger fordelt på sygehusene i Horsens, Aarhus, Randers og Herning fået udbetalt lønninger på to millioner kroner eller derover. Det er cirka dobbelt så meget som den gennemsnitlige løn for en overlæge, som er på cirka en million kroner om året.

For eksempel har en overlæge på medicinsk afdeling i Horsens kunnet tjene over tre millioner kroner i 2015 og over 3,5 millioner kroner i 2016. Det skyldes ifølge hospitalsdirektøren også, at der mangler læger på området.

- Lægerne har tjent meget, fordi de har arbejdet rigtig meget. Det er sådan, at vi er i en situation, hvor det har været vanskeligt at rekruttere speciallæger med de rigtige kompetencer til vores akutafdeling, og derfor har vi trukket på læger i huset, siger direktør for Hospitalsenheden Horsens Lisbeth Holsteen Jessen.

VIDEO: Hør hvad ledelsen på de østjyske sygehuse siger til overlægernes arbejde. I videoen ses hospitalsdirektør Lisbeth Holsteen Jensen fra Regionshospitalet Horsens, hospitalsdirektør Jonas Dahl fra Regionshospitalet Randers, konstitueret hospitalsdirektør Ole Thomsen fra Aarhus Universitetshospital og Jens Friis Bak, som er lægefaglig direktør på sygehuset i Herning.

Ingen af de overlæger, der tjener mest, har ønsket at kommentere lønoplysningerne eller de mange arbejdstimer overfor TV 2 | ØSTJYLLAND. I stedet henviser de til Overlægeforeningen.

Det kommer også bag på foreningen, at nogen kan tjene mellem 2 og 4,5 millioner kroner, men når nogen gør det, så må det være et udryk for, at der er et behov for det, mener formand for Overlægeforeningen FAS Anja Mitchell.

- Det er jo vigtigt, at fremhæve, at der et behov, at patienterne bliver behandlet af speciallæger, og det er derfor, at der kommer et udbud af arbejdet, og så tager speciallægerne det.

De høje lønninger ses indenfor flere forskellige grupper læger, men blandt de højest lønnede er speciallæger i medicin, anæstesi og psykiatri.

I tv-indslaget øverst i artiklen kan du få et overblik over historien om overlægernes høje lønninger.

Seneste nyt

Dit digitale aftryk

Vi indsamler information for at huske indstillinger, forbedre sikkerheden og analysere statistik. Vi sporer dig ikke systematisk på vores hjemmeside eller på tværs af andre hjemmesider og apps. Du kan altid ændre dit samtykke. Klik på detaljer, hvis du vil vide mere.

Du kan altid ændre dine præferencer senere.

Her kan du finde en oversigt over hvilke cookies vi potentielt sætter.
Du kan se flere detaljer om vores cookies her