Direktør om syge ansatte: - Ulykkeligt, men vi kan blive nødt til at afskedige

En statslig fond kan være løsningen til de ansatte på hospitalerne, der er blevet uarbejdsdygtige efter at være smittet med covid-19, mener Region Midtjyllands koncerndirektør.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Koncerndirektør i Region Midtjylland Ole Thomsen mener, der skal en fond til at hjælpe sundhedsansatte der er blevet afskediget som konsekvens af coronasenfølger. Foto: Dagens Medicin

- Jeg plejer at sammenligne det med, at når der har været soldater i krig. Så står der en masse klar til at tage imod dem og hjælpe dem, også på sigt. Det skærer mig i hjertet, at vi ikke har samme sikkerhed endnu. Det er er lidt tankevækkende, at os, der går i front ved at hjælpe i pandemien, os der falder i krigen, at vi ikke selvfølgelig skal have hjælp så lang tid, vi har brug for det.

Sådan lød det onsdag fra 27-årige Anna Nygaard Drivsholm, der som sygeplejerske er blevet langtidssyg af at arbejde med coronapatienter.

Anna Nygaard Drivsholm fortæller selv, at hun plejede at være en aktiv kvinde, inden hun blev ramt af COVID-19.

Hun er en af flere sygeplejersker, der har haft rigtig svært ved at komme tilbage i arbejde, og TV2 Østjylland kender til mindst et eksempel på en sygeplejerske fra Silkeborg, der endte med den ultimative løsning – fyring.

Kan ikke betale løn i 20 år uden arbejde

For Ole Thomsen, koncerndirektør i Region Midtjylland, er fyringer nogle gange den ultimative løsning, som regionen kan være tvunget til at benytte.

- Jeg kan ikke se, at vi kan have medarbejdere ansat og hæve løn i 10 eller 20 år, uden at de faktisk arbejder på hospitalerne, så der skal findes en eller anden løsning på det hul, sagde Ole Thomsen onsdag aften til TV2 Østjylland.

Ifølge koncerndirektøren har regionen ”med tålmodighed og opfindsomhed” gjort, hvad de kunne for at hjælpe medarbejderne tilbage på arbejde, og han er heller ikke uden forståelse for, at sundhedspersonalet har været udsat for en særlig belastning, påpeger han.

- Vi har været vant til at behandle smitsomme sygdomme, men det her har haft en volumen, som vi ikke er vant til, så derfor anerkender jeg, at der kan opstå et hul for nogle medarbejdere, der er langtidssyge, og har svært ved at se, at de kan vende tilbage til deres arbejde, og der har vi ikke en anderledes løsning end vi har til andre, der ikke kan vende tilbage til deres arbejde, siger Ole Thomsen, som kalder det ”skrækkeligt når nogen bliver syge af deres arbejde”.

Jeg kan ikke se, at vi kan have medarbejdere ansat og hæve løn i 10 eller 20 år, uden at de faktisk arbejder på hospitalerne.
Ole Thomsen, koncerndirektør, Region Midtjylland

Løsningen kan være en fond

Alligevel er der tilfælde, hvor medarbejderne kun kan arbejde så få timer, at det ikke hænger sammen, og modsat forsvaret har hospitalerne ikke en veteranordning for dem, der er gået i stykker af jobbet.

- Og så kan vi komme i situationer, hvor vi kan blive nødt til at afskedige, og det er meget, meget ulykkeligt. Det er det altid, hvis man bliver afskediget, fordi man er langtidssyg, men vi kan komme dertil, og så har vi faktisk ikke noget alternativ.

Ifølge koncerndirektøren skal der findes en løsning, og det skal ske i samarbejde mellem sundhedsministeriet og regionerne. 

Han ved, at sundhedsministeriet og ministeren allerede er opmærksom på problematikken, bemærker han.

- Jeg mener, at det er noget, der skal oprettes en fond for at understøtte, skabes en lov for at skabe rammer for, siger Ole Thomsen.

Seneste nyt

Dit digitale aftryk

Vi indsamler information for at huske indstillinger, forbedre sikkerheden og analysere statistik. Vi sporer dig ikke systematisk på vores hjemmeside eller på tværs af andre hjemmesider og apps. Du kan altid ændre dit samtykke. Klik på detaljer, hvis du vil vide mere.

Du kan altid ændre dine præferencer senere.

Her kan du finde en oversigt over hvilke cookies vi potentielt sætter.
Du kan se flere detaljer om vores cookies her