Djursland kan ikke betale for regionens busruter

Kommuner skal overtage driften af busruter, mener Region Midtjylland. Men der er ikke penge til det, siger borgmestrene på Djursland

Det tegner til et stort opgør om, hvem der skal fragte tusindvis af buspassagerer rundt på de østjyske veje. Region Midtjylland vil nemlig ikke længere køre de blå rutebiler gennem landsdelens mindste landsbyer. Men kommunerne vil ikke trynes af regionen til at betale for at beholde de truede busser, og det skaber ballade Foto: Midttrafik/Creative Commons
Udgivet
Artiklen er mere end 30 dage gammel

Der er akut behov for at spare penge i Region Midtjylland. 40 millioner kroner skal findes på busdriften.

Nu vil regionen have kommunerne til at overtage udgifterne til busruterne i de enkelte kommuner.

- Vi er nødt til nu at sætte os ned med kommunerne for at få løst det her problem. Der en del af buskørslen, der er kommunal, hvor man må sige, at det helt entydigt er kommunernes opgave at stå for buskørslen, og derfor må de betale de penge, siger regionsrådsformand Anders Kühnau (S).

Nogle af de forslag til besparelser handler om busser, der kører på tværs af kommunerne. Det synes jeg ikke er i orden.
Ole Bollesen (S), borgmester, Syddjurs Kommune.

Forslaget møder skepsis fra flere kommuner. I Norddjurs kan borgmester Jan Petersen (S) slet ikke se, hvordan de skal kunne overtage udgifterne til regionens busruter.

- Der er ikke penge i kassen til det. Man kan ikke bruge penge, man ikke har. Så enkelt er det.

Busser kører på tværs af kommunegrænserne

Kollegaen i syd vil gå ind til forhandlingerne konstruktivt, men har svært ved at se, at forslaget kun lægger op til busruter, som kører i den enkelte kommune.

- Nogle af de forslag til besparelser handler om busser, der kører på tværs af kommunerne. Det synes jeg, ikke er i orden, siger Ole Bollesen (S), borgmester i Syddjurs Kommune.

Ole Bollesen vil gå konstruktivt ind til forhandlingerne. Arkiv.

Ole Bollesen vil gerne være med til, at se på, om man kan bruge pengene bedre. Men Syddjurs kan ikke helt overtage udgifterne på fire millioner kroner, som regionen lægger op til.

- Det kan vi jo ikke. Vi må gå ud fra, at det er regionens forpligtelse at sørge for transport til uddannelsessteder og genoptræningssteder. Og ikke kommunens opgave, siger Ole Bollesen.

Kun én omlægning

I Norddjurs undrer det borgmester Jan Petersen, at man vil tage drøftelserne inden letbanen er begyndt at køre.

- Allerførst tænkte jeg, at det er helt forkert ramt her på Djursland. Hvis der skal ske omlægninger af det trafikale system, så skal det ske i forbindelse med, når letbanen starter.

Der er ikke penge til det, siger Jan Petersen (S), borgmester i Norddjurs Kommune.

Han mener også, at der i den grad er lagt op til en forhandling, når kommunerne mødes med regionen.

- Forslaget til at vi skal overtage en serviceforringelse, det bliver ét stort nej. Vi har ikke penge til det. Så skal vi diskutere det rute for rute. Vi kan ikke overtage det på den måde, som det er lagt op til, siger Jan Petersen.

I Syddjurs mener borgmester Ole Bollesen godt, at man nogle steder kan sætte telebusser ind for at understøtte trafikken i de tyndt befolkede områder.

- Der hvor vi kan arbejde smartere med kollektiv trafik, der skal vi gøre det.

VIDEO: En af dem, der kan blive ramt af busbesparelser, er Amalie Hyldahl fra Sjelle. 

I de kommende måneder skal der være forhandlinger med kommunerne, og så skal der ligge en plan i løbet af efteråret.

Seneste nyt

Dit digitale aftryk

Vi indsamler information for at huske indstillinger, forbedre sikkerheden og analysere statistik. Vi sporer dig ikke systematisk på vores hjemmeside eller på tværs af andre hjemmesider og apps. Du kan altid ændre dit samtykke. Klik på detaljer, hvis du vil vide mere.

Du kan altid ændre dine præferencer senere.

Her kan du finde en oversigt over hvilke cookies vi potentielt sætter.
Du kan se flere detaljer om vores cookies her