Forlængelse af AstraZeneca-pause deler vandene: Ja eller nej til stik nummer to?
Torsdag blev AstraZeneca vaccinen sat på endnu tre ugers pause. Det sætter gang i tankerne hos dem, der allerede har fået første stik. Skal de tage endnu et stik med vaccinen?
AstraZeneca-vaccinen er sat på endnu tre ugers pause, efter at vaccinen er blevet mistænkt for at kunne forårsage blodpropper. Sådan lød det på et pressemøde torsdag eftermiddag.
Vaccinen har allerede været taget ud af brug i Danmark i snart to uger, efter de første meldinger om en mulig mistanke om dødsfald kom frem.
Nu vil Sundhedsstyrelsen og Lægemiddelstyrelsen undersøge vaccinen yderligere.
Det er, selvom Verdenssundhedsorganisationen (WHO) og Det Europæiske Lægemiddelagentur (EMA) anbefaler at bruge vaccinen, og at man i en lang række lande allerede er begyndt at bruge AstraZenecas vaccine igen.
Tryg ved undersøgelse
Sarah Ryberg-Hemicke fra Randers er sygeplejerskestuderende og har fået første vaccinestik med vaccinen fra AstraZeneca.
På trods af mistanken om sammenhængen mellem vaccinen og blodpropper er hun ikke i tvivl om, at hun vil tage sit stik nummer to med AstraZeneca-vaccinen, hvis den godkendes på ny efter undersøgelsen:
- Det giver mig en tillid, at Sundhedsstyrelsen har styr på det og forlænger pausen, så de kan undersøge vaccinen. Jeg er tryg ved, at hvis den bliver godkendt, så er den undersøgt til bunds, og så kan jeg tage imod den og føle mig tryg i det, siger Sarah Ryberg-Hemicke, til TV2 ØSTJYLLAND.
Nej tak på grund af bivirkningerne
Helt anderledes lyder det fra Tanja Maria Holm i Hvidsten.
Hun fik også sit første stik med vaccinen fra AstraZeneca – men hun er ikke interesseret i endnu et. Selv hvis vaccinen godkendes igen:
Læs også:
- Hvis jeg får tilbudt at få stik nummer to med AstraZeneca, så bliver det nej tak på grund af bivirkningerne. Jeg synes, det er frygteligt, at der er folk, der er blevet så syge, at de døde af den, siger Tanja Maria Holm, der er social – og sundhedsassistent.
Den holdning deler hun med flere danskere.
En spritny måling fra Megafon foretaget for TV2 og Politiken viser, at hver tredje dansker vil sige nej tak til vaccinen, hvis de får den tilbudt.
I målingen, som tager udgangspunkt i 1053 repræsentativt udvalgte danskere, svarer en tredjedel af de adspurgte desuden, at de er blevet mere skeptiske over for at blive vaccineret mod covid-19.
Samtidig foretrækker et overlegent flertal at få tilbudt vaccinen fra Pfizer og Biontech i stedet for nogle af de øvrige tilgængelige vacciner.
Hele 61 procent af de adspurgte vil helst have deres vaccine, mens nul procent siger, at de foretrækker vaccinen fra AstraZeneca.
Almindeligt med bivirkninger
I Region Midtjylland er der i øjeblikket 1947 hætteglas med AstraZeneca-vacciner i karantæne. Der er cirka 10 doser i hvert af hætteglassene. Det oplyser Region Midtjylland til TV2 ØSTJYLLAND.
33.000 personer i Region Midtjylland har fået første stik med AstraZeneca.
Og set fra et lægemiddelfagligt perspektiv er det muligt, at regionen kommer til at tage vaccinen i brug igen, når den er undersøgt til bunds.
Sådan lød det fra Lægemiddelstyrelsen på et pressemøde tidligere i dag:
- Set fra et lægemiddelfagligt perspektiv så er AstraZeneca fortsat en sikker og effektiv vaccine mod Covid-19. Men det kan ikke udelukkes, at der kan være en sammenhæng mellem vaccinen og det her meget usædvanlige sygdomsbillede, som vi kigger på.
- Jeg vil gerne understrege, at det er helt almindeligt, at der er bivirkninger ved alle lægemidler, og det er der også ved vacciner. Det er også normalt, at vi finder bivirkninger, når lægemidlet er kommet på martkedet, sagde Tanja Erichsen, enhedschef hos Lægemiddelstyrelsen på pressemødet torsdag eftermiddag.
Alligevel ønsker Tanja Maria Holm fra Hvidsten ikke endnu et stik med AstraZeneca-vaccinen – selv hvis den bliver godkendt igen:
- Jeg har mit liv for kært. Jeg er kun 43 år og ønsker ikke at have et prik, og så kan jeg risikere at dø om nogle dage eller uger, siger hun.
Modsat lyder det fra Sarah Ryberg-Hemicke fra Randers:
- Jeg ved, at alle lægemidler har bivirkninger, og det vil vacciner også have. Jeg stoler på videnskaben, og hvis undersøgelsen viser, at den er sikker, så har jeg tillid til den, og hvis Søren Brostrøm siger, at han vil tage den, når den er godkendt, så vil jeg også tage den, siger hun.
Sundhedsstyrelsens og Lægemiddelstyrelsens undersøgelse vil granske de mulige bivirkninger, der blandt andet tæller blodpropper, blødning og et lavt antal blodplader.