Mere hjemmearbejde betyder færre timer i bilen: Husk at rette din årsopgørelse
I 2020 arbejdede flere hjemmefra, og derfor er færre berettiget til kørselsfradrag end tidligere. I år skal man derfor manuelt ændre i årsopgørelsen. Skattestyrelsen guider dig på vej.
Normalt sker det automatisk, men i år skal pendlere i Region Midtjylland selv skrive kørselsfradrag på årsopgørelsen.
Det får stor betydning i Midtjylland, hvor knap hver fjerde skatteyder bruger kørselsfradraget. I 2019 trak hver pendler i regionen i gennemsnit 16.500 kroner fra i skat.
Derfor skal mange være ekstra opmærksomme, når årsopgørelsen åbner i marts.
I et normalt år overfører Skattestyrelsen i mange tilfælde kørselsfradraget fra sidste år, men det bliver altså mere manuelt i år. Det sker, fordi 2020 har budt på corona og dermed mere hjemmearbejde, oplyser Skattestyrelsen i en pressemeddelelse.
- Vi ved, at antallet af danskere, der regelmæssigt arbejder hjemme, er fordoblet i løbet af 2020, og at mange på grund af nedlukninger ikke har kunnet tage på arbejde som normalt. Det kan så også betyde, at de ikke har ret til det samme kørselsfradrag, som de ville have ret til i et normalt år, siger underdirektør i Skattestyrelsen, Karoline Klaksvig, i pressemeddelelsen.
Øget fokus på vejledning og kontrol
Skattestyrelsen vil derfor i år gøre mere ud af at vejlede pendlerne, så de får registreret oplysningerne korrekt. I år vil man blive mødt af en regnemaskine, der hjælper med at udregne det korrekte kørselsfradrag, når man åbner årsopgørelsen.
Gode råd, når du skal huske, hvornår du var på arbejde:
Man kan støtte sig til alle de ting, der kan hjælpe hukommelsen på vej. Det kan være:
• Noter i kalenderen
• Vagtplaner fra arbejdet
• Samtaler med kollegaer
• Opslag på sociale medier
Kilde: Skattestyrelsen
Det betyder også, at Skattestyrelsen vil øge sit fokus på kontrol.
- Vi øger kontrollen, da mange har været hjemsendt, har pendlet mindre og derfor ikke har ret til fradrag som normalt, siger Karoline Klaksvig.
- Vi kan sagtens forstå, at det kan være svært at huske præcis, hvornår man var på arbejdet, og hvornår man arbejdede hjemmefra i et langt corona-år, hvor dagene for mange har flydt lidt sammen. Men det er vigtigt at angive præcist, for man er kun berettiget til kørselsfradrag de dage, hvor man faktisk har transporteret sig på arbejde, siger Karoline Klaksvig.
Når Skatte-styrelsen kontrollerer et angivet kørselsfradrag, er en underskrevet erklæring fra arbejdsgiveren i langt de fleste tilfælde tilstrækkelig dokumentation for fradraget.
Fakta om kørselsfradraget:
• Man kan få kørselsfradrag, hvis man har mere end 24 kilometer til og fra arbejde (over 12 kilometer hver vej).
• Alle transportmidler giver fradrag, eksempelvis bil, tog, bus eller cykel.
• Satsen varierer fra 0,95 til 1,90 kroner per kilometer afhængigt af afstanden og kommunen. Pengene udbetales ikke, men kan via en omregningsfaktor trækkes fra i skat.
• Godt 1,2 millioner danskere brugte i 2019 kørselsfradraget. Det gav danskerne et samlet kørselsfradrag på 19,5 milliarder kroner.
• 271.000 af dem pendler fra Region Midtjylland, og de trak i gennemsnit 16.500 kroner fra i skat i 2019 for deres kørsel til arbejde.
Kilde: Skattestyrelsen