Albert på Samsø kan snart komme i skole på fuld tid: - Karantæne kan drive én til vanvid
Samsøs elever kan se frem til at komme i skole på mandag. En glædelig nyhed for både Albert Theodor Fabricius i 8. klasse og øens politikere.
Fra på mandag står der genåbning på skoleskemaet, og for Samsøs 8. klasses elev Albert Theodor Fabricius og hans klassekammerater må skemaet fyldes helt ud.
Elever i grundskoler på ikke brofaste øer som Samsø må nemlig vende tilbage med 100 procent fremmøde efter samme model som åbningen på Bornholm. Og spørger man Albert Theodor Fabricius, om han glæder sig til at komme tilbage, er svaret:
- Ja, selvfølgelig. Det tror jeg, vi alle sammen gør.
Et stort skridt fremad
- Man kan godt føle sig overset af regeringen, nu hvor Samsø ikke har haft nogen smittede i lang tid. Man kunne sagtens starte op igen med at sende de ældste i skole. Det er nok os, der har mest behov for det, sagde Niels Kjeldahl i sidste uge til TV2 ØSTJYLLAND.
Nu glæder Albert Theodor Fabricius sig altså til på mandag.
- Jeg tror, det bliver et stort skridt fremad bare at se ens klassekammerater, så det er selvfølgelig rart, siger Albert Theodor Fabricius til TV2 ØSTJYLLAND.
Det er ikke kun eleverne Samsø, der kan glæde sig. Også ungdomsuddannelser, højskoler og efterskoler er en del af genåbningen. TV2 ØSTJYLLAND har talt med efterskoleelev Amalie Juul Frommelt, som glæder sig til at komme tilbage på Efterskolen Ådalen.
Asocial karantæne
Ifølge Albert Theodor Fabricius har hjemsendelsen ikke været sund for hverken ham eller hans venner.
- Jeg har venner, som har siddet på deres værelse to måneder i streg uden at være ude. At blive i karantæne i så lange strækninger kan godt drive en lidt til vanvid, siger han.
Albert Theodor Fabricius savner at være sammen med sine venner og at kunne dyrke sport i sin fritid.
- Folk føler, de mister deres mulighed for at være social under karantænen og mangler grund til at lave noget efter skole, siger han.
Men ifølge ham er det bedste ved at komme tilbage på skolen at kunne se sine lærere igen.
- Online får man jo bare opgaver, man skal lave. Man får ikke talt så meget. Selvfølgelig er det vigtigt at have et bånd med ens lærer, både for fællesskabet og for, hvor godt man arbejder, siger han.
Kommer du ikke til at savne online undervisning?
- Man vil altid gerne have det, man ikke kan få. Efter et par måneder kommer man nok til at tænke, det var lidt rart, men jeg tror, normal skole er bedre. Det gør en stor forskel, at man kan sidde og tale fysisk med ens kammerater eller lærer, siger Albert Theodor Fabricius.
Læs også:
Politikere deler glæden
Tirsdag fremlagde regeringen næste led af genåbningen, hvor langt flere elever kan vende tilbage til skolen fra på mandag. For 5.-8. klasses elever på fastlandet gælder, at de må møde til udendørs undervisning én gang om ugen. Men på Samsø og andre ikke brofaste øer må de vende tilbage med 100 procent fremmøde.
Også Samsøs borgmester Marcel Meijer (S) og byrådspolitiker Søren Wiese (V) glæder sig over, at øens elever kan komme tilbage på skolebænken.
- Det er jeg meget glad for. Det er på tide, vi får lov at åbne, for vi har ikke haft nogen smittede siden 14. januar, siger borgmester Marcel Meijer til TV2 ØSTJYLLAND.
- Jeg synes, det er perfekt. Jeg var ærgerlig over, at man ikke gjorde det sidste gang, så jeg er henrykt over, at det sker nu, siger Søren Wiese til TV2 ØSTJYLLAND.
Test og travlhed
Med genåbningen kommer regeringen med en kraftig opfordring til, at elever i grundskolen har et negativt testresultat, der højest er 72 timer gammelt. Ifølge Albert Theodor Fabricius bliver det ikke noget problem.
- Det er fuldstændig fint, tænker jeg. Og jeg har ikke oplevet, at nogle af mine venner har haft svært ved at tage tests, siger han.
Albert Theodor Fabricius tror, de får travlt i skolen fra på mandag, for der er flere ting, de ikke har fået lært online.
- Min matematiklærer har blandt andet nogle opgaver, som hun skal vise os fysisk, siger han.