Politiet behandler flere anmeldelser i kræftsag
Midt- og Vestjyllands Politi har fået flere politianmeldelser i sagen om lange ventetider for kræftpatienter.
Der er indgivet flere politianmeldelser i sagen om 313 kræftpatienter, der ikke blev opereret til tiden på Aarhus Universitetshospital.
Det oplyser Midt- og Vestjyllands Politi.
- Vi kan bekræfte, at vi har modtaget flere anmeldelser. De er lige nu ved at blive visiteret, skriver politiinspektør Hans Roost, leder af den centrale efterforskning ved Midt- og Vestjyllands Politi, i en mail til Ritzau.
Anmeldelserne behandles af Midt- og Vestjyllands Politi, da det østjyske sygehus hører under Region Midtjylland med domicil i Viborg.
Direktører fyret
Sagen kostede tirsdag to topchefer på Aarhus Universitetshospital jobbet.
En rapport fra Kammeradvokaten slog fast, at der "med overlæg" er begået ledelsesmæssige fejl.
Der er efter Kammeradvokatens vurdering tale om "meget grove" fejl, der blev "begået bevidst og fastholdt over en længere periode".
Det østjyske sygehus har ifølge rapporten prioriteret hensyn til hospitalets økonomi over opfyldelse af patienters rettigheder.
PATIENTRETTIGHEDER ER BEVIDST BLEVET NEDPRIORITERET
Lægefaglig direktør Claus Thomsen og hospitalsdirektør Poul Blaabjerg afskediges på baggrund af en rapport foretaget af Kammeradvokaten og en foreløbig ledelsesmæssig vurdering fra firmaet Implement Consulting Group.
Rapporten slår fast, at der er begået ledelsesmæssige fejl i sagen om 313 patienter, der har måttet vente for længe på udredning og behandling for mave- og tarmkræft.
Af Kammeradvokatens vurdering fremgår:
* Aarhus Universitetshospital har prioriteret hensyn til hospitalets økonomi foran opfyldelsen af patienternes rettigheder. Det vurderes som en klar og meget grov retlig fejl.
* Aarhus Universitetshospitals administration af sundhedslovgivningens regler om maksimale ventetider har været behæftet med en række retlige fejl.
* Disse fejl karakteriseres som endog meget grove, henset til reglernes betydning for patienternes helbredelse, at der er tale om livstruende sygdomme, omfanget af involverede patienter, fejlenes antal, klarhed og alvor samt det forhold, at hospitalet begik fejlene med overlæg.
* De pågældende fejl blev begået bevidst og fastholdt over en længere periode trods løbende drøftelser og anledninger til at ændre administrationen i overensstemmelse med de klare patientrettigheder på området.
Kilde: Region Midtjylland
Patienter blev ifølge vurderingen udsat for et "klart ulovligt og utilbørligt pres", der fik dem til at acceptere overskridelser af de maksimale ventetider for deres operationer.
Midt- og Vestjyllands Politi kan på nuværende tidspunkt ikke oplyse yderligere om anmeldelserne, herunder hvor langt man er med sagsbehandlingen og det videre forløb.
Ingen kommentar
Hos Region Midtjylland oplyser pressevagten, at man ikke har nogen kommentarer til politianmeldelserne.
Regionsformand Anders Kühnau (S) har dog tidligere på dagen udtalt til DR:
- Der er blevet begået lovbrud, det er der ikke meget tvivl om, og derfor kan jeg godt forstå, at nogen føler trang til at komme med en politianmeldelse.
Kent Kristensen, lektor med speciale i sundhedsjura ved Syddansk Universitet, siger, at der muligvis kan placeres et strafferetligt ansvar i sagen.
- De strafferetlige regler er sådan, at hvis man har handlet groft forsømmeligt og skødesløst og har tilsidesat sit ledelsesansvar som hospitalsledelse, så kan man ifalde et strafferetligt ansvar, siger han til DR.