Region politianmelder tidligere overlæge
Sagen om fejl i behandlinger i psykiatrien i Randers tager nu pludselig en ny drejning.
Region Midtjylland har valgt at politianmelde den tidligere ledende overlæge i Regionspsykiatrien i Randers, Kristian Sloth.
Anmeldelsen til Østjyllands Politi sker efter nye alvorlige fund i gennemgangen af 1500 patientjournaler.
Det oplyser lægefaglig direktør Jakob Paludan til TV2 Østjylland.
- Vi har gjort nogle fund i patientgennemgangen, der er tiltagende alvorlige. Det er graverende fejl, og det gør at vi har fundet det rimeligt at politianmelde.
Sagen kort
En ansat retter i 2019 henvendelse til Styrelsen for Patientsikkerhed med kritik af forholdene på afsnit C i Regionspsykiatrien Randers.
I starten af 2023 får hospitalsdirektøren kendskab til problemerne.
Overlægen fra afdelingen hjemsendes i februar 2024 og bliver opsagt i maj 2024.
I starten af september 2024 afslører mediet Frihedsbrevet en lang række kritisable forhold på afdelingen.
Ledelsen på afsnit C i Regionspsykiatrien Randers stopper øjeblikkeligt efter gensidig aftale, lyder det fra Region Midtjylland i en pressemeddelelse mandag 16. september 2024.
Regionen har ansat en række erfarne speciallæger til at gennemgå patientjournaler fra 2019 og frem, og det er her, man har gjort flere fund, som Region Midtjylland ønsker, at politiet nu skal vurdere, i forhold til om der er foregået noget strafbart.
TV2 Østjylland har været i kontakt med Kristian Sloth, der ikke ønsker at udtale sig.
Politianmeldelsen er den seneste udvikling i sagen om lægefejl på det psykiatriske afsnit C i Randers.
Overfald, selvmord og drabsforsøg
Sagen blev offentlig kendt i september, da Region Midtjylland i kølvandet på artikler fra Frihedsbrevet meldte ud, at 1500 patientforløb skulle gennemgås for mulige fejl. Her viste en redegørelse alvorlige fejl i syv ud af 13 undersøgte patientforløb.
Fejlene er blandt andet knyttet til voldelige overfald, selvmord og drabsforsøg.
Kent Kristensen, der er lektor i sundhedsret ved Aalborg Universitet, siger til TV2 Østjylland, at han også ser politianmeldelsen som en drejning af sagen i alvorlig retning.
- Politianmeldelse sker kun i helt alvorlige sager, hvor der er en formodning om, at der er foregået noget strafbart, siger Kent Kristensen.
Styrelsen for Patientsikkerhed ser ligeledes alvor på sagen. De påtænker at give den tidligere ledende overlæge på Afsnit C et påbud, fremgår det af et brev sendt til lægen.
"Vi er fortsat ved at undersøge de bekymringer om dine faglige kompetencer, der er rejst. Din journalføring er imidlertid så mangelfuld, at det ikke på denne baggrund er muligt at vurdere dine faglige kompetencer. Herunder vurdere, om dine faglige vurderinger og behandlingstiltag har været korrekte og relevante," står der i brevet.
Advaret gennem flere år
TV2 Østjylland har tidligere fortalt, hvordan ledende medarbejdere i psykiatrien blev advaret gennem flere år.
Advarslerne kom fra kolleger, pårørende, patienter og andre læger i Midtjylland. Alligevel skulle der gå fem år, før en whistleblower-anmeldelse fik Region Midtjylland til at undersøge flere konkrete patientforløb.
Regionen er stadig i gang med at undersøge de 1500 patientjournaler, som indtil videre har vist mangelfuld behandling i over halvdelen af dem.
- Sagen berør os alle meget. Jeg er selv psykiater, og jeg ved hvor vigtigt det er, at man som patient og borger kan føle sig tryg, siger lægefaglig direktør Jakob Paludan.
Han oplyser, at regionen har gennemgået cirka 300 patientjournaler, og at arbejdet vil fortsætte "et godt stykke ind i 2025".
Hvad er de alvorlige fejl?
TV2 Østjyllands aktindsigt har vist, at sagen om afsnit C er omfattende.
I forbindelse med undersøgelsen af whistleblower-henvendelsen i januar 2024 blev der udarbejdet en redegørelse.
I alt er der 32 kritikpunkter, hvor en del går på journalføring - eller mangel på samme.
Behandlingsplaner har fx været "meget aparte og mangelfulde", sprogbrugen har ikke været psykiatrifaglig, selvmordsrisikovurderinger har været "kortfattede", og farlige patienter har haft tidlig, uledsaget udgang.
I syv ud af 13 patientjournaler blev det fundet, at de var "under faglig standard".
Der blev konstateret så grelle fejl, at sagerne blev sendt til Styrelsen for Patientsikkerhed med det samme.