Regionen vil købe flere ambulancer: - Vi skal have nedsat lange responstider

Hospitalsudvalget har i dag holdt udvalgsmøde, hvor de blandt andet har drøftet løsninger på de lange responstider i 42 østjyske kommuner. De arbejder videre med to forslag.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Formanden for hospitalsudvalget i Region Midtjylland, Henrik Gottlieb Hansen, vil have lavet beregninger på, hvad det vil koste at indkøbe nye ambulancer for at nedbringe responstider.

I 42 ud af 76 postnumre er responstiderne for ambulancer i livstruende situationer længere end målet - som er, at ambulancen skal være fremme indenfor 10 minutter.

Vi vil meget gerne have nedsat responstiderne i de områder, hvor den er for lang.
Henrik Gottlieb Hansen (S), formand for Hospitalsudvalget i Region Midtjylland

Det vil man have gjort noget ved i Region Midtjylland, og derfor er mulige løsninger blevet drøftet på et udvalgsmøde i Hospitalsudvalget mandag.

- Vi vil meget gerne have nedsat responstiderne i de områder, hvor den er for lang. I øjeblikket arbejder vi med to forslag til at nedbringe responstiderne, fortæller Henrik Gottlieb Hansen (S), der er formand for Hospitalsudvalget i Region Midtjylland, til TV2 ØSTJYLLAND mandag aften.

Det ene forslag handler om, at ændre på antallet af ambulancer, der skal køre sygetransporter. Forslaget kommer fra Reddernes Fagforening, og helt præcis foreslår de, at man i større grad bruger ambulancerne til A-, B- og C-kørsler, så D-kørslerne bliver varetaget hovedsageligt af sygetransporter.

Region Midtjylland kørte i alt 45.000 D-kørsler i 2020. Ambulancerne stod for en tredjedel af turene.

Skal også have flere ambulancer

Mandag aften præsenterer udvalgsformanden et andet forslag for TV2 ØSTJYLLAND.

- Hvis vi skal have gjort noget ved det her, så skal vi nok også have lidt flere ambulancer. Og derfor beder vi nu om at få nogle beregninger på, hvad det vil koste hvis vi skal have 1, 2, 3 eller 4 ambulancer mere.

- Og hvis vi får flere ambulancer, hvor meget vil det så forventeligt kunne nedsætte responstiden i de områder, hvor den er lang i øjeblikket, siger Henrik Gottlieb Hansen.

Forslaget kommer i kølvandet på historien om 9-årige Valentin, der døde af et hjertestop, mens hans forældre ventede på en ambulance.

De forskellige kategorier af ambulancekørsel

C-kørsel er en ikke hastende planlagt kørsel med et behov for behandling eller overvågning.
D-kørsel er tilegnet patienter, der skal ligge ned under transporten, men som ikke kræver sundhedsfaglig behandling eller sundhedsfaglig overvågning undervejs.
A-kørsler er akutte livstruende kørsler
B-kørsler er akutte, men ikke livstruende kørsler

Stor vilje til at finde en løsning

Der er ikke blevet truffet nogen endelig beslutning på dagens udvalgsmøde, men ifølge Henrik Gottlieb Hansen er der en stor vilje fra alle til at gøre noget ved problemet.

- Men det handler også om, hvordan vi kan få det til at hænge sammen økonomisk. Derfor har beder vi nu om beregninger på det, og så vil de indgå i de budgetdrøftelser, der starter op nu her i maj måned.

Så det, du siger, er, at i er stålfaste på, at der skal gøres noget ved det, og at det kommer til at blive en del af de budgetforhandlinger, der skal i gang her i foråret?

- Ja. I første omgang håber vi på, at Regeringen kommer med en god økonomi-aftale til regionerne, som også giver basis for, at vi kan lave nogle forbedringer, og så er vi indstillet på, at der skal ske noget på det her område, siger Henrik Gottlieb Hansen.

Lange responstider i 42 postnumre

Valentin, der boede med hans forældre i byen Holbæk i Norddjurs kommune, led af svær epilepsi. En dag i september 2019 fik han et af hans mange epileptiske anfald, men da overfaldet var overstået, havde han fået hjertestop.

Hans forældre ringede hurtigt efter en ambulance, og efterfølgende påbegyndte de førstehjælp.

Der var dog ikke nogen ledig ambulance på Djursland på tidspunktet for anfaldet, så der blev i stedet sendt en ambulance fra Randers. Ambulancen ankom først til Valentin og hans forældre 20 minutter efter opkaldet. Han blev senere erklæret død på hospitalet.

Region Midtjylland har som servicemål, at 3 ud af 4 livstruende ambulancekørsler skal være fremme inden for 10 minutter. Det overholder Regionen i gennemsnit, men ikke i 42 ud af 76 postnumre i Østjylland.

Responstider for A-kørsler i Østjylland

Der er 69 ambulancer i Region Midtjylland og en tredjedel af dem er afsat til også at køre sygetransport. D-kørsler har ofte en varighed på op til 2 timer inklusive optagning af patient, transport, overlevering på sygehus og rengøring. I dette tidsrum er akut-ambulancen reelt ude af drift til andre kritiske opgaver.

Der er 69 ambulancer i Region Midtjylland og en tredjedel af dem er afsat til også at køre sygetransport. D-kørsler har ofte en varighed på op til 2 timer inklusive optagning af patient, transport, overlevering på sygehus og rengøring. I dette tidsrum er akut-ambulancen reelt ude af drift til andre kritiske opgaver.

Seneste nyt

Dit digitale aftryk

Vi indsamler information for at huske indstillinger, forbedre sikkerheden og analysere statistik. Vi sporer dig ikke systematisk på vores hjemmeside eller på tværs af andre hjemmesider og apps. Du kan altid ændre dit samtykke. Klik på detaljer, hvis du vil vide mere.

Du kan altid ændre dine præferencer senere.

Her kan du finde en oversigt over hvilke cookies vi potentielt sætter.
Du kan se flere detaljer om vores cookies her