Regioner skal diskutere økonomi i højspændte forhandlinger

Topforhandlere på det regionale område genoptager forhandlinger med håb om fremskridt

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Regionernes topforhandler, Anders Kühnau (S), håber, at parterne når til enighed. Foto: Line Morell Holm, TV MIDTVEST

Parterne på det regionale område håber på fremskridt i de højspændte forhandlinger om nye overenskomster, som de fortsætter torsdag i Forligsinstitutionen.

 - Jeg håber, at vi kommer tættere på hinanden. Jeg håber, at begge parter går ind med et ønske om konstruktive forhandlinger, og at vi kan bøje os mod hinanden, siger regionernes topforhandler, Anders Kühnau.

Samme melding lyder fra Grete Christensen, der er topforhandler for lønmodtagerne i regionerne.

- Vi går altid ind til forhandlingerne med forventninger om, at begge parter har en fælles interesse i at finde løsninger på de udfordringer, vi står tilbage med.

- På det regionale område handler det mest af alt om rammen og rammens størrelse. Så jeg har en forventning om, at vi skal diskutere økonomi igen i dag, siger Grete Christensen.

Brug for et gennembrud

Parterne på det regionale område sætter sig til forhandlingsbordet klokken 14.00 torsdag eftermiddag.

Det sker, efter at parterne på det kommunale område måtte gå fra Forligsinstitutionen med uforrettet sag kort efter midnat natten til torsdag. Det skete efter i omegnen af 14 timers forhandlinger.

Jeg håber, at vi på det regionale område kan komme tættere på hinanden, uanset at der er udfordringer på det kommunale og statens område.
Anders Kühnau, formand for Region Midtjylland

Efterfølgende sagde de kommunalt ansattes topforhandler, Anders Bondo Christensen, ifølge Folkeskolen.dk, at der er brug for et gennembrud på statens område, før det giver mening at fortsætte forhandlingerne.

Grete Christensen er enig, men understreger, at hun håber forhandlingerne torsdag bringer regionerne tættere på en løsning.

- Der er meget, der tyder på, at både det kommunale og regionale område er afhængige af en aftale på det statslige område.

- Der har været meldinger fra arbejdsgiverne om, hvad man kan, og hvad man ikke kan, som sender et signal om en meget stærk forening på arbejdsgiversiden, siger hun.

VIDEO: Den 22. marts gik 10.000 på gaden i en konfliktforebyggende demonstration på Store Torv i Aarhus. 

Forhandler for lukkede døre

Anders Kühnau understreger, at der er et selvstændigt forhandlingsforløb for regionerne.

- Jeg håber, at vi på det regionale område kan komme tættere på hinanden, uanset at der er udfordringer på det kommunale og statens område.

Men har du mandat til at indgå en aftale, uanset hvad der sker på statens område?

- Jeg kan ikke sige noget om vores mandat. Vi er i forhandlinger for lukkede døre i Forligsinstitutionen, så hvad mandatet og vores positioner er, bliver jeg nødt til at holde i forhandlingslokalet.

- Jeg kan bare sige, at vi vil gøre alt for at komme så tæt som muligt på en aftale i løbet af i dag (torsdag, red.), siger han.

Ifølge en normal drejebog for overenskomstforhandlinger i det offentlige er det staten, der skal falde på plads først.

Parterne på det statslige område genoptager forhandlingerne lørdag.

HER RAMMER STREJKEN BLANDT ANDET I ØSTJYLLAND

Lærere og pædagoger
Den udsendte strejke fra lærer- og pædagogorganisationerne rammer 12 kommuner i landet. Alle østjyske kommuner går fri - på nær én - Silkeborg Kommune. Der er tale om følgende skoler:
 
Ans Skole, Balleskolen, Bryrup Skole, Buskelundskolen, Dybkærskolen, Frisholm Skole, Funder-Kragelund Skoler, Fårvang Skole, Gjern Skole, Gjessø Skole, Grauballe Skole, Gødvadskolen, Hvinningdalskolen, Langsøskolen, Resenbro Skole, Sejs Skole, Skægkærskolen, Sorring Skole, Sølystskolen, Thorning Skole, Trekløverskolen, Vestre Skole, Virklund Skole, Voel Skole
 
Gymnasier
Egaa Gymnasium og Aarhus Katedralskole er blandt de 18 gymnasier over hele landet, der er udtaget til at være en del af konfliktens første fase. Træder konflikten i kraft, betyder det, at lærerne på de to gymnasier går i strejke, og undervisningen aflyses.

Sygeplejersker
Dansk Sygeplejeråd har udtaget ca. 6.000 sygeplejersker til strejke på en lang række hospitals- og sygehusafdelinger rundt om i landet. I Østjylland rammer sygeplejerskernes strejke Hospitalsenheden Horsens.

Fødeafdelinger
Fødeafdelingen på Aarhus Universitetshospital Skejby er udtaget til strejke.

Seneste nyt

Dit digitale aftryk

Vi indsamler information for at huske indstillinger, forbedre sikkerheden og analysere statistik. Vi sporer dig ikke systematisk på vores hjemmeside eller på tværs af andre hjemmesider og apps. Du kan altid ændre dit samtykke. Klik på detaljer, hvis du vil vide mere.

Du kan altid ændre dine præferencer senere.

Her kan du finde en oversigt over hvilke cookies vi potentielt sætter.
Du kan se flere detaljer om vores cookies her