Regionsrådsformand er bekymret: Flere områder kan være berørt

Regionsrådsformand Anders Kühnau (S) frygter, at flere kræftområder kan være ramt af problemer og kalder på hjælp fra Rigshospitalet til de specialiserede kræftbehandlinger, AUH hidtil har varetaget.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Anders Kühnau (S), formand for Region Midtjylland, vil inddrage Rigshospitalet i specialbehandling af kræftpatienter, som Aarhus Universitetshospital hidtil har varetaget. Foto: Mads Claus Rasmussen og Henning Bagger/Ritzau Scanpix

Regionsrådsformand i Region Midtjylland Anders Kühnau (S) kalder nu på hjælp fra Rigshospitalet.

Det sker på baggrund af ugens oprulning af, at 293 kræftpatienter har ventet længere på at blive opereret på Aarhus Universitetshospital (AUH), end de skulle.

Til TV2 Østjylland forklarer regionsrådsformanden, at der allerede er igangsat en række initiativer, så patienterne får den rette information om rettigheder og ret til behandling hurtigst muligt.

- Næste skridt er så, at vi inddrager flere hospitaler både i Region Midtjylland, men også andre steder i landet til at hjælpe AUH med at give hurtig behandling til patienterne, så det kommer i tide, siger Anders Kühnau.

Betyder det, at der er andre hospitaler i landet, der kommer til at kunne tilbyde den operation, som man ellers hidtil kun har kunne få her på AUH?

- Det er noget vi skal drøfte med Sundhedsstyrelsen og vi har allerede været i dialog med Rigshospitalet om, at vi også andre steder i landet skal kunne tilbyde den her meget specialiserede behandling, som vi lige nu kun kan give i Aarhus, siger den midtjyske regionsrådsformand.

- Der er så mange, der efterspørger den, så vi kan ikke følge med i Aarhus. Vi har brug for et center i både Vest- og Østdanmark, uddyber Anders Kühnau.

Jeg er bekymret for, at der også kan være andre områder, hvor vi ikke får informationer i tide
Anders Kühnau

Frygter flere berørte områder

Til TV2 Østjylland siger regionsrådsformanden, at han er bekymret for, at også andre grupper af kræftpatienter kan have ventet for længe.

- Jeg er bekymret for, at det system, vi har med indberetninger på kræftventetider, dækker over nogle mørketal. At vi ikke får alle tingene indberettet, som vi burde, siger regionsrådsformanden og fortsætter:

- Så kan det godt være, at man overholder de regler og retningslinjer, der er, men det er jo ikke godt nok, hvis vi ikke får informationerne om alvorlige problemer frem i tide, og det har vi ikke fået i den her sag, siger Anders Kühnau, der er bekymret for, at andre områder også kan være berørt.

- Jeg er bekymret for, at der også kan være andre områder, hvor vi ikke får informationer i tide.

Informeret lørdag

Adspurgt, hvornår han blev gjort bekendt med problemets omfang, peger regionsrådsformanden seks dage tilbage.

- Jeg blev først gjort bekendt med problemets omfang i lørdags, hvor jeg fik at vide, at vi har et problem, der er langt større end jeg overhovedet forestillede mig, vi havde.

Jeg er dybt berørt. Det tror jeg alle er over, at det her kan gå ud over patienterne
Anders Kühnau

Hvad siger du til at der er patienter, der ikke er blevet behandlet inden for garantien?

- Jeg er dybt berørt af, at der er patienter, hvis liv og helbred bliver sat på spil, fordi de ikke får behandling i tide. Det skal der selvfølgelig rettes op på. Sådan skal det ikke være i det danske sundhedsvæsen – heller ikke i Region Midtjylland.

Skal de have en undskyldning?

- Vi vil gerne dybt beklage, at der er patienter, som står på en venteliste i for lang tid, hvor det kan risikere at gå ud over deres sygdom, liv og helbred. Det kan vi ikke acceptere, og derfor skal vi selvfølgelig kunne give behandling inden for de ventetider, der er i kræftpakkerne.

Hvad siger du til, at den forlængede ventetid både kan have forværret, men måske ligefrem have haft en dødelig udgang for dem, der ikke er behandlet i tide?

- Jeg er dybt berørt. Det tror jeg alle er over, at det her kan gå ud over patienterne. Vi skal behandle patienterne i tide for deres kræftsygdom, fordi det ellers kan have konsekvenser for liv og helbred.

Ifølge Anders Kühnau er problemets rod manglen på sygeplejersker, der har betydet lukning af sengepladser og deraf mulighed for at operere det antal patienter, regionen plejer – med ventetid til følge.

- Det, vi skal sørge for i den situation, er at give god vejledning til patienterne omkring tilbud i udlandet eller på andre hospitaler.

Dit digitale aftryk

Vi indsamler information for at huske indstillinger, forbedre sikkerheden og analysere statistik. Vi sporer dig ikke systematisk på vores hjemmeside eller på tværs af andre hjemmesider og apps. Du kan altid ændre dit samtykke. Klik på detaljer, hvis du vil vide mere.

Du kan altid ændre dine præferencer senere.

Her kan du finde en oversigt over hvilke cookies vi potentielt sætter.
Du kan se flere detaljer om vores cookies her