Socialdemokratiets valgløfte gennemhullet: Koster på velfærden
I Region Midtjylland tager man penge fra velfærden for at finansiere Socialdemokratiets konsulentbesparelser.
- Med det (konsulentbesparelserne, red.) kan vi om året frigive tre milliarder, og det er faktisk mange penge, direkte til det, vi kalder kernevelfærd.
Sådan lød et af Socialdemokratiets helt store valgløfter under valgkampen i 2019. Ordene er Mette Frederiksens, og de blev sagt under et pressemøde foran fremmødte social- og sundhedshjælpere og -assistenter.
Siden fulgte finansminister Nicolai Wammen op på valgløftet med en plan for, hvordan besparelserne skulle udmøntes.
- Vi vil flytte midler fra kolde hænder til varme hænder, lød det fra aarhusianeren sidste år.
Men nu viser det sig, at velfærden er med til at finansiere konsulentbesparelserne – og ikke omvendt, som ellers var intentionen.
Bruger 25 millioner – skal spare 43 millioner
Region Midtjylland vurderer i årets budget, at man har samlede konsulentudgifter for 25 millioner kroner. Ifølge aftalen med regeringen skal man spare 21,5 millioner kroner om året på den post i år.
Regionen kan dog 'kun' finde 14,5 millioner kroner i besparelser på konsulenter, da der her også indgår udgifter til lægefaglige konsulenter og IT-sikkerhed.
For at holde aftalen med regeringen er regionen derfor nødt til at spare syv millioner på velfærden i år. Og endnu mere i fremtiden.
- Det er et sparekrav på konsulenter, der er så stort, at vi ikke kan nå det, siger regionsrådsformand og socialdemokrat Anders Kühnau til TV2 ØSTJYLLAND og fortsætter:
- Derfor må vi finde pengene andre steder, og det kommer til at gå ud over velfærden – både i år og i fremtiden.
Ifølge regionsrådsformanden er det ikke kun et midtjysk problem:
- Jeg tror, jeg taler for alle regionerne, når jeg siger, at det her simpelthen ikke kan lade sig gøre.
Fra 2025 skal Region Midtjylland spare 43 millioner kroner om året på konsulenter.
Ingen overraskelse
Samme melding lyder fra professor i økonomistyring på Aalborg Universitet Per Nikolaj Bukh:
- Det er fuldt forventeligt. De forudsætninger, der har været om, hvad der kunne spares (på konsulenter, red.), har været helt urealistiske. Hverken regioner eller kommuner har konsulentudgifter i det omfang, man har forestillet sig, fortæller han til TV2 ØSTJYLLAND.
- De her penge kunne jo have gået til eksempelvis psykiatrien eller børne- og ungeområdet. Men når du ikke kan spare et sted, så må du gøre det et andet, forklarer Per Nikolaj Bukh, som har læst regionens budget for 2021.
S: Forventer at regionerne leverer
Socialdemokratiets finansordfører Christian Rabjerg Madsen forventer, at regionen leverer de konsulentbesparelser, som man har aftalt.
- Jeg skal ikke ind og have nogen holdning til, hvordan man planlægger i Region Midtjylland. Men jeg har en forventning om, at man løser den opgave her, hvor man bruger færre penge på konsulentydelser og flere penge på velfærd, siger han til TV2 ØSTJYLLAND.
Man kan se i budgettet, at der går penge fra velfærd til konsulenter. Hvad tænker du om det?
- Vi har en aftale om, at der skal bruges færre penge på konsulenter og flere penge på sundhed. Den aftale har jeg tillid til, at Region Midtjylland lever op til.
Fra 2025 skal Region Midtjylland spare 43 millioner på konsulenter. Samlet har man udgifter for 25 millioner. Kan man spare mere end man bruger?
- Jeg anerkender ikke, at vi allerede nu kan vide, hvordan Region Midtjyllands budget ser ud om fire år, lyder det fra finansordføreren, der fortsat tror på regeringens ambition om at spare tre milliarder på konsulenter og bruge dem på velfærd:
- Jeg er meget optimistisk, afslutter finansordfører Christian Rabjerg Madsen til TV2 ØSTJYLLAND.