Jordmoderklinik tilbyder hjælp – men regionen afviser

Silkeborg Jordemoderhus tilbyder at indgå et samarbejde med Region Midtjylland, hvor de kan være med til at aflaste de hårdt pressede jordemødre på sygehusene. Regionen afviser dog at indgå et samarbejde.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Mona Bindner var med til at åbne Silkeborg Jordemoderhus i 2019, men der har ikke været mange fødende forbi.

I Region Midtjylland har jordemødrene rigtig travlt. Og frem mod 2030 forventes fødselstallet at stige med 20 procent. En privat fødeklinik i Silkeborg har ad flere gange tilbudt deres hjælp, men regionen afviser.

I 2019 åbnede Silkeborg Jordemoderhus som Østjyllands første private fødeklinik. Her håbede de på at indgå et samarbejde med regionen, hvor de ville kunne tilbyde at tage imod 200 kvinder til fødsler om året - nøjagtig som flere private klinikker gør i Region Sjælland. Men det er endnu ikke lykkedes.

Det koster derfor 15.000 kroner, hvis du vil føde på jordemoderklinikken, og det holder mange familier væk. 

- Vi synes, at det er uretfærdigt, at man kan det på Sjælland, og man ikke kan det i Jylland. Samtidig kan vi se, at antallet af fødsler er stigende, vores kollegaer på fødeafdelingerne er enormt pressede, og vi vil gerne være et positivt samarbejde med regionen, siger Mona Bindner, jordemoder og medindehaver af Silkeborg Jordemoderhus, til TV2 ØSTJYLLAND.

Regionen afviser samarbejde

På trods af den forventede stigning i fødsler, så afviser regionen fortsat kategorisk at indgå et samarbejde.

Jeg har ikke lyst til at være en del af det ræs.
- Mona Bindner, jordemoder

- De er ikke løsningen, fordi det stadig vil kræve et stort beredskab på vores sygehuse. Erfaringen viser, at mange hjemmefødende og kvinder, der føder på private klinikker, ender med at blive indlagt på sygehuset. Så vi skal stadig have flere ressourcer her, skriver Henrik Gottlieb Hansen (S), formand for Hospitalsudvalget i Region Midtjylland, til TV2 ØSTJYLLAND i et skriftligt svar.

Den påstand er Mona Bindner dog uenig i. Hun peger på undersøgelser, der viser, at kvinder, der føder på private klinikker, klarer sig lige så godt som kvinder, der føder på sygehusene.

Mona Bindner håber, at regionen i fremtiden vil sætte sig ned og snakke med klinikken.

- Det er supersvært at få regionen i dialog. Jeg har faktisk lige nu siddet og planlagt, hvornår jeg kan invitere dem herned, sådan at vi forhåbentlig kan få en dialog om, hvad vi kan tilbyde, og hvad vi kan hos os, siger hun.

Selv hvis Region Midtjylland aldrig kommer til at indgå et samarbejde med Silkeborg Jordemoderhus, så får det dog ikke Mona Bindner til at skifte tilbage til sygehusene.

- Jeg har ikke lyst til at være en del af det ræs, som det er. Jeg elsker at være jordemoder, og jeg vil super gerne hjælpe til, men ikke sådan som det offentlige system er nu, fordi de er alt for pressede. Jordemødrene er pressede til maks., siger hun.

SF vil afsætte penge

Manglen på jordemødre og trængsel på fødegangene fylder i både den regional- og landspolitiske debat.

Regionalt har SF i Regionsrådet i Region Midtjylland foreslået, at man afsætter 25 millioner kroner til blandt andet en ny fødeklinik i Aarhus, mens man på Christiansborg også kæmper for at få sat penge af til at ansætte flere jordemødre.

Partiets sundhedsordfører mener dog ikke, at samarbejde med private klinikker er vejen frem. 

- Det løser ikke problemet, at nogle af jordemødrene ansættes i den private sektor, for så får vi bare spredt ressourcerne. Og det er et generelt, landsdækkende ressourceproblem. Lige nu venter vi på, at Sundhedsstyrelsen kommer med sine nye faglige anbefalinger på området, som vi så kan agere ud fra, siger Kirsten Normann Andersen, der er sundhedsordfører for SF, til TV2 ØSTJYLLAND.

Det skal i stedet gøres mere attraktivt for jordemødre at arbejde i den offentlige sektor.

- Det skal gøres med ligeløn og bedre arbejdsvilkår. Det er afgørende, at vi kan tiltrække dem og fastholde dem, da de er så fagspecifikke, siger Kirsten Andersen.

Det ser altså ud til, at Silkeborg Jordemoderhus må kigge langt efter en samarbejdsaftale med regionen. Men Mona Bindner har ikke tænkt sig at stoppe med at kæmpe.

- Jeg tror bare, at det er mit jordemoderhjerte, der brænder igennem. Jeg vil så gerne skabe de her gode fødselsoplevelser for rigtig mange kvinder, siger hun. 

Seneste nyt

Dit digitale aftryk

Vi indsamler information for at huske indstillinger, forbedre sikkerheden og analysere statistik. Vi sporer dig ikke systematisk på vores hjemmeside eller på tværs af andre hjemmesider og apps. Du kan altid ændre dit samtykke. Klik på detaljer, hvis du vil vide mere.

Du kan altid ændre dine præferencer senere.

Her kan du finde en oversigt over hvilke cookies vi potentielt sætter.
Du kan se flere detaljer om vores cookies her