Søren havde udslæt på hele kroppen: Ventetid hos hudlæge var umulig at overskue
Lange ventetider hos de privatpraktiserende læger rammer psoriasis-patienter
- For mig kan det sammenlignes med at vælte på asfalten og have hudafskrabninger på hele kroppen. Sådan siger Søren Valdorff Rasmussen, der har været ramt af hudsygdommen psoriasis i 12 år, til TV2 ØSTJYLLAND.
Han bor i Silkeborg og er derfor en del af sundhedsvæsenet i Region Midtjylland - den region i Danmark, der har længst ventetid på behandling af hudsygdomme.
På hospitalerne har patienter udrednings- og behandlingsret på en måned. Og ifølge regionen lever den op til garantien.
Det er hos de privatpraktiserende hudlæger, at problemet er størst. Her må patienterne i Region Midtjylland i gennemsnit vente 19 uger på første konsultation.
Til sammenligning er ventetiden i Region Hovedstaden gennemsnitligt syv uger.
Den lange ventetid rammer patienterne.
- Det er hårdt nok at tage sig sammen til at gå til lægen, når man er så depressiv. Det, at man oven i hatten får at vide, at man skal vente i lang tid, det var umuligt at overskue, siger han.
Den 37-årige mand fra Silkeborg håber, at behandlingstiden bliver sænket, så andre ikke skal ud i det samme som ham.
- Jeg vil ønske for mine medpatienter, som er i udkanten (af landet red.), hvor der er helt op til 8-9 måneders ventetid, at de bliver sparet for det. Det er ikke retfærdigt for nogen, siger Søren Valdorff Rasmussen.
Gennemsnitlig ventetid hos privatpraktiserende hudlæger
Gennemsnitlig ventetid på konsultation for ikke akutte patienter hos en praktiserende dermatolog:
Region Midtjylland: 19 uger
Region Syddanmark: 16 uger
Region Sjælland: 14 uger
Region Nordjylland: 14 uger
Region Hovedstaden: 7 uger
Kilde: Sundhed.dk / Region Midtjylland
Forening: Ansæt flere læger
En del af forklaringen på den lange ventetid er, at Region Midtjylland ligger i bunden, når det gælder antal hudlæger pr. indbygger. I regionen er der nemlig blot én hudlæge per 77.000 borgere.
Hos Psoriasisforeningen har de i flere år arbejdet for mere lighed i regionerne, når det kommer til ventetid på behandling. Direktør Lars Werner mener, at der er en let løsning på problemet.
- Vi ved, at der går ledige hudlæger i Region Midtjylland, så det er ærgerligt, at man ikke på regionalt plan tager en beslutning om at få de ledige hudlæger i arbejde. Det kan både være privatpraktiserende hudlæger eller på hospitalerne. De står klar, de vil gerne arbejde, siger Psoriasisforeningens direktør, Lars Werner til TV2 ØSTJYLLAND.
Han bliver bakket op af Enhedslistens Else Kayser.
- Vi har ønsket at sætte fokus på den her patientgruppe, fordi den er lavstatus i forhold til personer med for eksempel hjertesygdomme og kræft. Man bliver nødt til at give stemme til borgere, der lider af hudlidelser, siger Else Kayser, der er regionsrådsmedlem i Region Midtjylland for Enhedslisten, til TV2 ØSTJYLLAND.
Diskuteres i udvalget
Hun har taget emnet op i hospitalsudvalget, som drøftede situationen mandag. Formanden for udvalget, Henrik Gottlieb Hansen (S), fortæller, at man vil sætte fokus på emnet, men er mener ikke, at den nuværende indsats på området er for dårlig.
- Jeg ved ikke, om man kan sige, at det er underprioriteret. Vi overholder behandlings- og udredningsretten i regionen, og vi har et fantastisk dygtigt personale med nogle gode resultater, men derfor vil der da være mulighed for at gøre det bedre.
Syv år med symptomer
Psoriasis er en kronisk sygdom, men i dag er Søren Valdorff Rasmussen velbehandlet og symptomfri. Rejsen mod et liv med færre symptomer var dog meget lang. Han var første gang ved hudlægen i 2008, men først syv år senere, i 2015, var han velbehandlet og symptomfri.
Da sygdommen var værst, havde han udslet over næste hele kroppen, blandt andet i øjnene, i næsen og på maven og ryggen.
- Til sidst var det så slemt, at jeg måtte have to skjorter med på arbejde. Ligeså snart jeg bevægede mine led, begyndte huden at sprække, og så begyndte det at bløde, siger Søren Valdorff Rasmussen og fortsætter:
- Det var meget, meget hårdt. Jeg var træt og havde ondt. Jeg holdt op med at deltage i sociale arrangementer og trak mig generelt rigtig meget tilbage.
Disse ting udløser psoriasis
Der findes otte forskellige slags psoriasis. Fælles for psoriasisformerne er, at de er arveligt betinget, og at de typisk debuterer i den yngre voksenalder.
Hvis man har arvet risikoen for at få psoriasis, er der forskellige faktorer, som kan fremprovokere sygdommen, både det første udbrud og udbrud senere i livet:
- Infektion
- Medicin
- Psykisk stress
- Skader på huden
- Klima
- Rygning
- Alkohol
- Overvægt
Kilde: Netdoktor.dk
Ingen garanti for flere penge
Ifølge Psoriasisforeningen rammer de lange ventetider flere patienter, som Søren Valdorff Rasmussen. Formand for sundhedsudvalget i Region Midtjylland vil dog alligevel ikke garantere, at der kommer flere penge til området.
- Vi står i en situation, hvor vi skal spare i øjeblikket. Hvis vi skal bruge flere penge på det her område, skal vi spare på andre. Den beslutning vi traf i fuldstændig enighed i går, var at kigge på, om vi kan gøre det anderledes inden for det budget vi har nu, og så må vi se, om det er en mulighed, siger Henrik Gottlieb Hansen.
Han er dog ikke helt afvisende for, at området skal tilføres flere penge.
- Ellers er det en ny situation, og så må vi tage en drøftelse om, hvordan vi kan løse det. Det kan også være et spørgsmål om, at vi skal ansætte flere hudlæger i regionen, siger han.