Manglende lovhjemmel til masseaflivning ryster minkavler og politikere
Ifølge loven må der aflives dyr på de sygdomsramte farme og i zoner omkring farmene. Men en hjemmel i loven til at aflive dyr uden for disse zoner er først på vej nu.
I flere dage har minkavler Lars Eilertsen nu arbejdet på at få aflivet hele sin bestand af mink på sin gård ved Lystrup.
Ligesom landets resterende minkavlere, er han blevet det pålagt af regeringen, fordi der er blevet fundet personer, som er smittet med en ny muteret udgave af covid-19, der kommer fra mink.
Men nu står det klart, at regeringen ikke har juraen på plads.
- Det er sådan set bare et bevis mere på, hvor fuldkommen kaotisk den her situation er grebet an, siger minkavler Lars Eilertsen til TV2 ØSTJYLLAND.
Det retlige grundlag er ikke på plads
Ifølge loven må der aflives dyr på de sygdomsramte farme og i zoner omkring farmene. Men en hjemmel i loven til at aflive dyr uden for disse zoner er først på vej nu. Og derfor har Lars Eilertsen og landets andre minkavlere aflivet mink – uden at de juridisk set var det pålagt.
- De kunnet have ladet vær med at aflive deres dyr, fordi man har pålagt dem at gennemføre nedslagtningen uden at have det retlige grundlag på plads, siger lektor i sundhedsjura ved Syddansk Universitet Kent Kristensen til TV2 ØSTJYLLAND.
Det betyder også, at minkavlerne i princippet har aflivet deres bestande frivilligt – da loven altså endnu ikke kræver det - og derfor er spørgsmålet om erstatning i spil:
- Det (erstatning, red.) kan man ikke love dem, fordi den lovregel har man ikke. Så det er at stille minkfarmerne i en rigtig uheldig situation, siger Kent Kristensen, lektor i sundhedsjura.
Minkavler Lars Eilertsen forventer dog langt fra, at det kommer til at have nogen betydning for hans kompensation:
- Der kan ikke i min verden, uagtet om regeringen har været på forkert eller rigtig grund, ikke herske nogen som helst usikkerhed om, at jeg skal have den samme kompensation uanset. Det ville være helt utilgiveligt ellers, siger han.
Vil ikke lægge stemmer til hastelovgivning
I oppositionen er der også kritik at hente for, at regeringen har pålagt landets minkavlere noget, de ikke har lovhjemmel til at gøre.
Blandt andet Venstre vil ikke lægge stemmer til en hastelovgivning, der giver hjemmel til at aflive alle mink:
- At man giver en ulovlig ordre og ikke har styr på lovgrundlaget, inden man beslutter noget som er så indgribende for de familiers hverdag, som det her handler om, det er bestemt ikke smart, siger Jakob Ellemann-Jensen, medlem af Folketinget for Venstre og valgt i Østjyllands Storkreds.
Samme besked lyder lokalt fra Steen Vindum (V), borgmester i Silkeborg Kommune:
- Nogle har slået deres mink ned – og kan de overhovedet få erstatning nu? Jeg synes, at når man er i så alvorlig en situation, som vi er i nu, hvor det handler om et helt erhverv og mennesker og deres livsværk, så skal man stå på noget ordentlighed og noget sikkerhed, og der er noget, der tyder på, at her har man været en smule for hurtigt, og det kunne have været gjort bedre, siger Steen Vindum til TV2 ØSTJYLLAND.
Folketingets partier er mandag ikke blevet enige om en kompensationspakke til mink-erhvervet. Det siger SF's erhvervsordfører Lisbeth Bech-Nielsen til Ritzau.