Patienter får aflyst behandling, fordi blodprøver forsvinder
Syge borgere på Samsø oplever, at deres blodprøver bliver væk på vej mod Aarhus. Det kan have store konsekvenser
- De er blevet væk ud i det blå, og man kan ikke forklare, hvor de er endt henne.
Kræftramte Helene Jensen har to gange siden starten af februar oplevet, at hendes blodprøver er blevet væk mellem Samsø, hvor hun bor, og Aarhus Universitetshospital, hvor hendes hendes blodprøver bliver behandlet.
Helene Jensen modtager behandling på Vejle Sygehus.
Det er et stort problem, da forsvundne eller forsinkede blodprøver kan udsætte hendes behandling på hospitalet.
- De skal have tid til at analysere det, og det er meget vigtigt, at de her blodprøver bliver håndteret rigtigt, for ellers bliver de for gamle og kan slet ikke bruges, siger Helene Jensen til TV2 ØSTJYLLAND.
Blodprøverne er blevet væk et sted mellem Helene Jensens praktiserende læge på Samsø og hospitalet i Aarhus.
Begge gange har hun hurtigt fået taget en ny blodprøve hos sin læge - og så krydset fingre, at det forsinkede blod ikke udskyder hendes kemoterapi og strålebehandling.
Blodprøver er ofte forsinkede
Normalt transporteres blodprøver med chauffører, men blodprøver fra Samsø bliver sendt med posten.
- Det må være i postsystemet, det går galt. Blodprøverne bliver sendt som quickbrev. Patienterne betaler for, at det bliver sendt som hurtig post, siger Gitte Hedemann, der er laboratoriefaglig konsulent hos Aarhus Universitetshospital, til TV2 ØSTJYLLAND.
Hun fortæller, at hospitalet flere gange oplever at modtage forsinkede blodprøver fra Samsø. Når det sker, er prøverne ubrugelige og må kasseres.
- I år er det sket tre gange, at prøverne fra Samsø har været forsinkede, siger Gitte Hedemann til TV2 ØSTJYLLAND og fortsætter:
- Det har den konsekvens, at patienterne skal have taget blodprøverne om hos egen læge, plus at der går længere tid, inden man får et svar, så der går længere tid, inden patienten kan komme i behandling.
Postnord vil sende blodprøver som pakker
Hos Postnord, der står for at håndtere posten mellem Samsø og Aarhus, ser man gerne, at lægehuset på Samsø begynder at sende blodprøver i pakker.
- I dag bliver blodprøverne sendt som quickbreve, og det er selvfølgelig post, man skal forvente kommer ud den næste dag, men de kan ikke spores. Pakker kan spores hele vejen, siger driftschef ved Postnord, Lene Reipuert, til TV2 ØSTJYLLAND.
Hun 'beklager dybt', hvis forsinkelserne fra Samsø skyldes Postnord, men påpeger, at der er mange led, hvor det kan gå galt.
- Vi har et tæt samarbejde med logistikafdelingen hos Aarhus Universitetshospital, men der er mange aktører ind over: Den praktiserende læge, Postnord, sygehusets portør, som henter blodprøverne ved vores distributionscenter, og flere folk på sygehuset, lyder det fra Lene Reipuert.
Udvalgsformand: Det tager jeg fat i
Formanden for Hospitalsudvalget i Region Midtjylland, Henrik Gottlieb Hansen (S), vil nu få undersøgt, hvordan situationen med blodprøver fra Samsø kan forbedres.
- Det er utilfredsstillende over for patienten, og vi skal have undersøgt, om Postnord kan leve op til det, de skal, og hvis de ikke kan det, må vi finde en anden løsning, siger han til TV2 ØSTJYLLAND.
Han vil kontakte administrationen i Region Midtjylland og finde ud af, hvad der kan gøres ved sagen.
- Det tager jeg fat i. Det kan vi ikke leve med. Det her er lige så vigtigt for en borger på Samsø, som enhver anden i Region Midtjylland, siger Henrik Gottlieb Hansen til TV2 ØSTJYLLAND.
I mellemtiden kan brystkræftramte Helene Jensen fra Samsø blot undre sig over, hvordan hendes blodprøver går tabt.
- Det er en betroet opgave at håndtere alt det her. Det må ikke ske. Der er et eller andet, der ikke fungerer, siger hun til TV2 ØSTJYLLAND.