Her bor der flest ældre, men ingen vil stille op til seniorråd
Samsø Kommune har den højeste gennemsnitsalder i hele Østjylland. Alligevel er der ingen borgere, der vil stille op til seniorrådet.
52 år og en måned.
Det er ikke alene gennemsnitsalderen blandt borgerne på Samsø. Det er også den højeste gennemsnitsalder blandt alle ti kommuner i Østjylland.
Med alle disse ældre mennesker på den østjyske ø, skulle man måske tro, at det ikke ville være noget problem at få borgere til at stille op som kandidat til seniorrådet i kommunen, men det er ikke tilfældet.
- Det er lidt underligt, at der ikke er nogen, der har meldt sig, for vi har jo mange ældre her på øen, der er over 60 år, siger Inge Mielche Stuhr, der er formand for seniorrådet på Samsø.
Samsø-borgere, som er over 60 år, skulle have stemt på deres favorit kandidat til seniorrådet i november, men da der ikke var en eneste, der meldte sig som kandidat, blev valget aflyst.
- Det er skuffende, og det er vi selvfølgelig kede af, men vi er stadigvæk optimistiske, og vi tror på, at der nok skal komme nogen, siger Inge Mielche Stuhr.
Gennemsnitsalder i østjyske kommuner 2020:
Norddjurs: 45,6
Syddjurs: 45,3
Odder: 44,1
Randers: 42,4
Silkeborg: 41,7
Favrskov: 41,2
Horsens: 40,7
Skanderborg: 40,5
Aarhus: 37,7
Kilde: Danmarks statistik
Seniorrådets hovedfokus er ældrepolitik i kommunen, og rådet har ret til at blive hørt i sager, der vedrører kommunens ældre borgere.
Derfor ærgrer det også formanden for Social- og Kulturudvalget i Samsø Kommune, Ulla Holm (SF), at seniorrådet er blevet nødt til at aflyse valget, fordi der ikke er nogle kandidater, der har meldt sig.
- Det er rigtig vigtigt at have et seniorråd. De er jo demokratisk valgt, så de er et talerør for de ældre på øen. Jeg håber, vi får suppleret seniorrådet op. Der er så mange ældre på øen, så det bør vi kunne, siger hun til TV2 ØSTJYLLAND.
For få medlemmer i flere år
På Samsø skal der som minimum være fem medlemmer i seniorrådet, og der kan højest være syv. De seneste to år har der dog kun været fire medlemmer i seniorrådet på Samsø.
Derfor har medlemmerne været på dispensation. Nu har ét af de fire medlemmer meldt sig ud, og da ingen nye har meldt sig, skal rådet endnu engang søge om dispensation til at være for få medlemmer hos Sundheds- og ældreministeriet.
- Det har knebet medlemmer gennem årene, og det har været meget de samme, der har siddet i rådet, og så har andre måske tænkt, at de kunne læne sig tilbage, og at det hele nok skal gå, men det gør det bestemt ikke, siger Inge Mielche Stuhr til TV2 ØSTJYLLAND.
Formanden for seniorrådet har selv været en del af rådet i to år, og hun forstår ikke, hvorfor der ikke er flere, der melder sig på banen.
- Jeg synes, det er spændende, og vi har en del indflydelse på, hvad der skal ske for de ældre på Samsø, og det er fedt. Hvis vi får flere kandidater, vil jeg stadig gerne stille op, siger Inge Mielche Stuhr til TV2 ØSTJYLLAND.
De seneste to år har Inge Mielche Stuhr, og de tre andre medlemmer i rådet, blandt andet arbejdet for, at øen skal have en palliativ enhed på sundhedshuset, et varmvandsbassin til genoptræning, bedre forhold på plejehjemmet Kildemosen og lettere indgang til øens apotek.
- Jeg vil gerne være med til at føre alle de ting, vi har sat i søen, til dørs, og det håber jeg på, vi kan, siger hun til TV2 ØSTJYLLAND.
Hvad er et seniorråd?
Det er bestemt ved lov, at alle landets kommuner skal have et seniorråd, som også kaldes et ældreråd.
Hver kommune bestemmer selv, om rådet skal hedde seniorråd eller ældreråd.
Det er kommunens ældre mennesker, der er 60 år eller derover, der stemmer om, hvem der skal være i rådet.
Man kan stille op til at blive valgt til rådet, hvis man er 60 år eller derover.
Seniorrådets hovedfokus er ældrepolitik i kommunen, og rådet har ret til at blive hørt i sager, der vedrører kommunens ældre borgere.
Kilde: Faglige Seniorer
Har ikke reklameret nok
Formanden for ældrerådet mener, at årsagen til at ingen har meldt sig som kandidat, er, at rådet ikke har været gode nok til at få budskabet om valget ud.
- Vi har haft meget få artikler i Samsø Posten, og det er jo her, de ældre læser, hvad der sker, og så står der en masse om valget på kommunens hjemmeside, men jeg tror, det er de færreste, der går derind og opdaterer sig, siger Inge Mielche Stuhr til TV2 ØSTJYLLAND.
Det lokale nyhedsmedie Samsø Posten skrev en artikel, da valget blev aflyst, og det har vist sig at virke.
- Vi fik pludselig henvendelser fra tre personer, som gerne vil stille op, så det er vi så glade for. Men jeg så da gerne, at der kom endnu flere kandidater, så vi kan få en reel afstemning om det fra befolkningen, siger Inge Mielche Stuhr til TV2 ØSTJYLLAND.
Hvis der ikke er flere kandidater, der melder sig, kan det altså ende med, at der fortsat ikke kommer noget valg. Så vil alle kandidater derimod automatisk blive valgt.
Samsø Seniorråd forventer, at de kan afholde valg i begyndelsen af det nye år. Allerede nu kan man melde sig som kandidat.