To områder rammes af afbrændingsforbud til sankthans
Der bliver ingen sankthansbål på Samsø og Tunø i år. Fra tirsdag morgen klokken otte indføres der afbrændingsforbud på øerne.
Listen af områder i Danmark med afbrændingsforbud begynder at vokse.
Tunø i Odder Kommune og hele Samsø Kommune bliver nemlig fra tirsdag morgen klokken 08.00 omfattet af afbrændingsforbud, og Østjyllands Brandvæsen understreger, at forbuddet ikke forventes at blive ophævet før sankthans.
Det oplyser Østjyllands Brandvæsen i en pressemeddelelse.
- Forbuddet indføres ud fra en vurdering af tørkeindekset, vejrprognoser og en risikovurdering i forhold til det tilstedeværende beredskab, skriver brandvæsenet.
- Vores øer er sårbare i forhold til det mandskab, der er til rådighed derovre. En eventuel ekstra hjælp skal komme fra fastlandet, så det tager jo lidt tid, før de er fremme, og så er det altså uheldigt, hvis man pludselig får en melding om en bygningsbrand, mens man er ude til en brand i naturen, forklarer operationschef Anders Jensen fra Østjyllands Brandvæsen til TV2 Østjylland.
Det betyder, at det fra tirsdag er forbudt at tænde op i kulgrillen, ligesom det i det hele taget er forbudt at tænde enhver form for grill udenfor egen ejendom.
Rygning i naturen bliver også forbudt, og bål er i sagens natur også forbudt.
Endelig er ukrudtsbrændere og andre redskaber, der kan skabe gnister i naturen, ikke tilladt.
Her er reglerne
At bruge kulgrill
Enhver form for brug af grill hvor brændsel har en glødende effekt (såsom kul, træ, briketter eller andet brændsel der kan frembringe gløder), er ikke tilladt, heller ikke på egen/privat grund.At bruge grill uden for egen/privat grund med beboelse
Enhver form for brug af grill (uanset om det er med kul, gas, træ, briketter eller andet brændsel) på offentlige/fælles arealer, fx parkeringspladser, græsarealer, boldbaner, parker mm., eller i naturen, fx i skove og plantager, på strande, heder, marker, på og ved søer, kystnært hav (mindre end 200 meter fra land) og lign., er ikke tilladt.At ryge i naturen
Rygning af pibe, cigaretter, cerutter, cigarer, vandpiber og enhver anden form for ved glød, flamme el. lign. antændt rygesubstans på offentlige/fælles grønne områder med græs, planter og anden beplantning, fx græsarealer, boldbaner, parker, vejrabatter mm., eller fx i skove og plantager, på strande, heder, marker og lign., på og ved søer og kystnært hav (mindre end 200 meter fra land), er ikke tilladt.At tænde bål og bruge åben ild udendørs
Enhver form for afbrænding af bål (uanset om det er med kul, træ, briketter eller andet brændsel), herunder også afbrænding i bålfad, samt Skt. Hans-bål, afbrænding af haveaffald, skovaffald, øvrigt affald, halm, siv og lign., og al udendørs brug af ovne, ildsteder, fakler, haveblus, stearinlys og lign., inkl. på og ved søer, og på kystnært hav (mindre end 200 meter fra land), er ikke tilladt.At bruge apparater/genstande der skaber gnister, gløder eller flammer udendørs
Enhver form for brug af ukrudtsbrænder, privat svejsning af tagpap og lign. ved brug af åben flamme, privat udendørs brug af vinkelslibere og andet udstyr, som frembringer gnister eller gløder, udendørs brug af terrassevarmere og lign., udendørs brug af antændere, og udendørs brug af koge- eller varmeapparater o. lign., der fungerer ved brug af brandfarlige væsker eller substanser som sprit, gas, benzin, svovl og lign., er ikke tilladt. Det gælder også på og ved søer og kystnært hav (mindre end 200 meter fra land).
Kilde: Østjyllands Brandvæsen
Overtræder man forbuddet, risikerer man en bøde, oplyser beredskabet.
Hidtil har kun Bornholm haft afbrændingsforbud som følge af tørken.
Operationschef Anders Jensen fra Østjyllands Brandvæsen siger til TV2 Østjylland, at man løbende vil vurdere behovet for at udvide forbuddet til andre kommuner.