VIDEO: Unikt udsyn til sejladsen - kom på tur med spritny hurtigfærge
Den nye hurtigfærge, som skal sejle mellem Samsø og Aarhus, er snart ved at være klar til at tage passagerer med ombord. Indtil da kan du se ruten i videoen øverst i artiklen.
Med 25 knob bryder den spritnye hurtigfærge gennem bølgerne i Aarhus Bugten, sejler forbi Tunø og lægger til ved Dokk1 i Aarhus efter en times sejlads, som begyndte i Sælvig Havn på Samsø.
Færgen, Lilleøre, må endnu ikke have passagerer med ombord, men TV2 ØSTJYLLAND har fået lov til at sætte et GoPro-kamera på færgen, da den sejlede en af sine efterhånden mange prøveture fra Sælvig Havn på Samsø til Dokk1 i Aarhus.
Ifølge planen skulle den nye hurtigfærge sejle med passagerer fra den 26. april, men da den for knap to uger siden blev påsejlet af den ældre og større Samsøfærge, Prinsesse Isabella, er ibrugtagelsen af den nye færge blevet udskudt til den 4. maj.
I videoen øverst i artiklen, kan du se ruten, og herunder kan du komme med ombord og få en eksklusiv rundtur på færgen:
Fem facts om hurtigfærgen
1) 296 passagerer og 75 cykler
Hurtigfærgen har plads til 296 passagerer, 75 cykler og så er der 42 ekstra siddepladser på soldækket. Man kan ikke have sin bil eller motorcykel med på hurtigfærgen. Hvis man vil have et køretøj med motor med sig, må man tage med den etablerede færge, Prinsesse Isabella, som sejler mellem Hou og Sælvig.
2) Fra Dokk1 til Sælvig på en time
Hurtigfærgen skal sejle mellem Sælvig på Samsø og Dokk1 i Aarhus hele året rundt. Færgen sejler normalt 25 knob, hvilket svarer til 46 km/t. Det betyder, at turen tager en time hver vej. Med en almindelig færge ville det tage dobbelt så lang tid. Topfarten for hurtigfærgen er 30 knob, hvilket svarer til 55 km/t.
3) Prisen varierer
Det koster fra 66 kroner til 142 kroner at sejle med færgen. Prisen varierer alt efter om man er barn, voksen eller pensionist, og om det er høj- eller lavsæson. Få overblikket over priserne her.
4) Et kinesisk touch
Færgen er bygget i Kina, men størstedelen af interiøret kommer fra Europa. Færgen har dog fået et tydeligt kinesisk touch. Hurtigfærger er ofte udsmykket, og derfor besluttede Samsø Rederi, at Midgårdsormen skulle sno sig langs færgen, fordi vikingerne både holdt til på Samsø og i Aarhus. Men Midgårdsormen er endt med at ligne en kinesisk drage en smule.
5) Derfor hedder den Lilleøre
Issehoved. Det var navnet på den hurtigfærge, som sejlede mellem Aarhus og Samsø fra 2016-2018, og det var et navn, som fik flere til at fnise. Derfor besluttede politikerne på Samsø sammen med Samsø Rederi, at den nye hurtigfærge skulle have et mere diskret navn. Valget faldt på 'Lilleøre', som er et sted på Samsø, hvor vikingerne beskyttede Aarhus i gamle dage.
Kilde: Samsø Rederi