Forventede tomme flasker – men fandt noget helt andet under dyk
Søren Christiansen gjorde sig et usædvanligt fund, da han søndag dykkede efter skrald i Gudenåen ved Silkeborg.
Ure, smykker, mønter og en hel masse sølvtøj. Det lyder umiddelbart ikke som noget, man render på i Gudenåen, men det var ikke desto mindre, hvad Søren Christiansen fandt under et dyk søndag.
Her var han egentligt hoppet i vandet som såkaldt skraldedykker med formålet at få gjort åen ren og pæn.
Det lykkedes sådan set også, men det var ikke helt almindeligt affald, han fandt.
- Det kan næsten ikke være andet end tyvekoster. Sidste år var der tre gange i træk, hvor vi fandt sådan noget. Det er ikke guld og diamanter, men mere effekter som tyvene sandsynligvis ikke har kunnet omsætte, siger Søren Christiansen til TV2 Østjylland.
- Der er tale om ting i pletsølv, kopivarer og effekter i læder, som vi ofte finder.
Herunder ses billeder af de mange formodede tyvekoster, som han fandt under dykket:
Bliver lidt til en skattejagt
Han er med i en gruppe af skraldedykkere, der forsøger at gøre Gudenåen og i særdeleshed Remstrup Å ved Silkeborg fri for affald.
De dykker derfor ofte efter skrald. Søndag var Søren Christiansen dog alene afsted på sit dyk. Et dyk han kommer til at huske tilbage på.
- Det er langt fra første gang, vi finder tyvekoster, men det her er et af de klart største fund. Det gør det hele lidt sjovt og er som en skattejagt. Når hele bunden skinner af sølv, så vågner man lige op, og det kilder i maven. Man forventer jo at finde tomme flasker.
Søren Christiansen har lagt billederne af fundene op på Facebook i flere grupper, og nogen har henvendt sig og skal forbi ham for at se, om de ejer nogle af effekterne.
Efterfølgende har han også været forbi lokalpolitiet i Silkeborg for at se, om de vil have fundene indleveret.
Politiet: Laver konkret skøn af genstandene
Lokalpolitiet i Silkeborg oplyser, at der i den konkrete sag med Søren Christiansens fund ikke er fundet grundlag for at opbevare kosterne på stationen.
Herunder fortæller politikommissær Peter Justesen fra lokalpolitiet i Silkeborg, hvad der sker i sådanne sager:
'Vi kigger efter særlige kendetegn som for eksempel serienummer, stelnummer, navne, specielle ting og så genstandenes værdi. Når borgere anmelder indbrud, bliver de koster, de oplyser stjålet, registreret i en kosterdatabase med de specielle kendetegn, de angiver. På den måde har vi mulighed for at søge efter ejere til de koster, vi får indleveret.
Hvis genstandene har ringe værdi, og der ikke kommer en ejer frem ved søgning, har vi desværre ikke mulighed for at gøre yderligere.
Hvis genstanden vurderes til at have høj værdi, kan vi fremlyse den i medierne. Det sker dels på politiets hjemmeside og ofte også på Midt- og Vestjyllands Politis Facebook-side.
Der vil altid være tale om et konkret skøn af genstandene. Desværre var det ikke muligt at identificere særlige kendetegn ved de koster, vi fik fremlagt i den omtalte sag, og ud fra genstandenes vurderede værdi var der ikke grundlag for at fremlyse dem.
Der bliver fundet utroligt mange mindre genstande. Nogen gange indleverer borgerne dem, og andre gange ringer de ind, og så kører vi ud forbi og laver en konkret vurdering af kosterne. Men hvis de ikke er efterlyst af ejer, og der ikke er særlige kendetegn, så har vi desværre ikke mulighed for at komme videre med sagen.'