Karakterfrie gymnasier: - Man oplever ikke samme stressniveau

Handelsgymnasiet i Silkeborg er en af de skoler, der på forsøgsbasis skruer ned for karakteruddelingen i løbet af skoleåret

I Silkeborg er det slut med at bekymre sig om de mange tal, som fortæller eleverne, hvordan de præsterer.

Handelsgymnasiet i Silkeborg er nemlig et af de gymnasier, der er med i en forsøgsordning, hvor man har sagt farvel til karakterbladene. 

Hos eleverne i Silkeborg er forsøget blevet taget vel imod. Fokus er nemlig blevet rykket væk fra det berygtede karakterræs.

- Overordnet set har man ikke oplevet det samme stressniveau, som jeg synes, man kunne gøre i folkeskolen, især i niende klasse, siger Sille Kristiansen, der går på College360 i Silkeborg.

quote Vi vil gerne flytte fokus fra en præstationskultur til en læringskultur, sådan at elevernes fokus i højere grad bliver på at lære noget

Jens Ditlev Hansen, rektor på HHX College360

Og den opfattelse vækker glæde hos rektor. Meningen med forsøget var nemlig også at ændre, hvordan eleverne tænkte om deres læring.

- Vi vil gerne flytte fokus fra en præstationskultur til en læringskultur, sådan at elevernes fokus i højere grad bliver på at lære noget, siger rektor Jens Ditlev Hansen.

Skolen i Silkeborg er en af de 15 skoler, der siden sidste år har forsøgt sig med ordningen.

Odder har været i gang længe

Mens skolen i Silkeborg sammen med 15 andre skoler har forsøgt sig med ordningen siden sidste sommer, så startede man på Odder Gymnasium allerede i 2014 med at skrue ned for karakterene.

For selvom Odder Gymnasium ikke er en del af forsøgsordningen, så har gymnasierne et vist råderum til at skrue op og ned for antallet af karakterer, der uddeles i løbet af skoleåret. 

- Gymnasier er eksamensskoler, og det ender med en eksamen, men alt det der vurdering i processen fører ingen steder hen, fordi det faktisk gør læringen mindre effektiv. Og man skulle da være et skarn, hvis ikke man ville gøre det så effektivt, som man kunne. Så der er vi nu, og der bliver vi, siger rektor på Odder Gymnasium Lars Bluhme.

Også fra eleverne på Odder Gymnasium er der positive ord.

- Det er meget afstressende i forhold til folkeskolen, hvor det næsten var det eneste, man fokuserede på, siger Nikoline Hedelund Jensen.

Slutmålet er stadig en god karakter

Selvom karakterene nu fylder mindre på Handelsgymnasiet i Silkeborg, så kommer eksamenerne på et tidspunkt og her er der stadig fokus på den gode karakter.

- Slutmålet er selvfølgelig at sende eleverne ud med en rigtig god studentereksamenskarakter, men vejen derhen, det er den vi skal klæde dem på til, så de faktisk bliver gode til selv at reflektere over deres egen læring, siger Jens Ditlev Hansen.

julelys salling

VIDEO: I al hemmelighed blev Sallings julelys tændt

Anne Arentoft Kristensen - Kompostdronning

Anne vil bruge naboernes haveaffald til at skabe bæredygtigt landbrug

Brian Svenningsen 03

Store byggeplaner i letbaneby: Brians hjem kan ende i skyggen

Jens Liebmann

Der er gået mode i mundbindene: - Maskerne er en accessory

COLOURBOX9510022

111 år gammelt byggefirma er gået konkurs

COVID-19 LIVE
mundbind

Butikskæder: Obligatorisk mundbind går over al forventning