Budget og lån i skoletiden: - Vigtigt at komme godt fra start

Pengeuge 2018 er mandag blevet skudt i gang, og det betyder undervisning i privatøkonomi på flere af de østjyske skoler

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Mandag var den traditionelle undervisning skiftet ud med læring om budgetter og lån, da eleverne i ottende klasse på Frisholm Skole i Them nær Silkeborg havde undervisning i privatøkonomi.

Pengeugen er initiativ, som Finans Danmark står bag. Siden 2014 har folkeskoleelever haft muligheden for at få besøg af en rådgiver fra den lokale bank.

- Grunden til, at vi gør det her, det er jo netop for at give de unge en god start på det økonomiske liv, fordi det er super vigtigt at komme godt fra start, så man ikke tager nogle forkerte lån eller nogle forkerte økonomiske beslutninger, siger bankrådgiver ved Jyske Bank Henrik Holst Hedegaard.

Budgettet er det vigtigste

 Eleverne blev undervist i forskellige aspekter af privatøkonomi, blandt andet lån og hvad man skal kigge efter. Også kviklån var oppe at vende i løbet af undervisningen, og hvorfor denne type lån kan være dyre.

- Hvis jeg i fremtiden skal ud og have et lån som voksen, så er det godt at vide, at man får et godt lån og et godt tilbud, siger Sofie-Amalie Mouritzen fra 8. klasse på Frisholm Skole.

Eleverne blev blandt andet undervist i, hvordan man holder styr på budgettet.

Men det allervigtigste, som eleverne mandag skulle lære, var ifølge Henrik Holst Hedegaard, hvordan man får styr på budgettet.

- Har du styr på dine indtægter og udgifter, så ved du også, hvad du står over for, og hvor mange penge, du har til alt det andet. Til mad og sjov og så videre, siger Henrik Holst Hedegaard.

Undervisning i digital sikkerhed

Det var ikke kun privatøkonomi, der var på skoleskemaet, også digital sikkerhed var der fokus på, det betød blandt andet, at eleverne lærte om, hvordan man handler sikkert på nettet.

- Det er vigtigt for de unge at være opmærksom på, hvordan de gebærder sig på internettet, både ved handler men også bare ved deres Facebook-profil, så de ved, hvad der er en god idé, og hvad der ikke er en god idé, siger Henrik Holst Hedegaard.

Har du styr på dine indtægter og udgifter, så ved du også, hvad du står over for, og hvor mange penge, du har til alt det andet.
Bankrådgiver ved Jyske Bank Henrik Holst Hedegaard.

Med kodeord til alt fra Instagram, Youtube og Facebook, så kan det være fristende blot at have det samme til alle sine tjenester, men det er ikke vejen frem til sikkerhed på internettet, det var en af rådene i dagens undervisning.

Det var dog ikke alle, som havde kodeord, der levede op til kravene.

- Det er de nok ikke helt. Det er nogle, jeg har fået foræret af skolen, så det skal nok laves om, når jeg kommer hjem, Sofie-Amalie Mouritzen

På hjemmesiden Pengeuge.dk kan man gå på opdagelse og blive klogere på privatøkonomi

Seneste nyt

Dit digitale aftryk

Vi indsamler information for at huske indstillinger, forbedre sikkerheden og analysere statistik. Vi sporer dig ikke systematisk på vores hjemmeside eller på tværs af andre hjemmesider og apps. Du kan altid ændre dit samtykke. Klik på detaljer, hvis du vil vide mere.

Du kan altid ændre dine præferencer senere.

Her kan du finde en oversigt over hvilke cookies vi potentielt sætter.
Du kan se flere detaljer om vores cookies her