Lærer frygter at smitte sin kronisk syge søn: Efterlyser hjælp til pårørende

Janni Strømstad fra Kragelund er bange for at tage smitte med hjem til sin søn med muskelsvind, når hun starter på arbejde som skolelærer igen.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
I Kragelund ved Silkeborg frygter en mor, at hun i forbindelse med sit arbejde som skolelærer vil kunne bringe COVID-19-smitte med hjem til sin søn, som er særligt udsat, fordi han har muskelsvind og nedsat lungefunktion.

Hos familien Strømstad i Kragelund ved Silkeborg er uvisheden stor. Begge forældre frygter, hvad det kan ske med sønnen Sejrs helbred, når mor, Janni Strømstad, vender tilbage til sit arbejde som skolelærer.

- Han har et svagt hjerte, han får hjertemedicin, og han har en lungekapacitet på kun 57 procent. Det vil sige, at vi jo ikke ved, hvad konsekvenserne ville være, hvis han fik den her sygdom, siger Janni Strømstad til TV2 ØSTJYLLAND.

Mandag åbner de sidste skoler og dagtilbud i Silkeborg Kommune som et led i genåbningen af Danmark, der har været lukket ned på grund af udbruddet af COVID-19.

I perioden, hvor skolerne har været lukkede, har familien Strømstad ikke taget nogen chancer af hensyn til Sejr.

- Vi har isoleret os fuldstændigt i fire uger, og har ikke rigtigt været udenfor. Altså min søn har højst været en tur nede ad vejen og tilbage igen, siger Janni Strømstad.

Janni Strømstad er bange for, hvilke konsekvenser det kan få for sønnen Sejrs helbred, hvis hun starter på arbejde igen.

Sejrs far, Alte Strømstad, er også skolelærer, og han har fået tilkendt lønkompensation for at kunne være derhjemme og passe Sejr, der fortsat ikke skal i skole på grund af smittefaren.

Men han er bange for, at det kan få fatale konsekvenser, hvis ikke også Janni Strømstad får muligheden for at blive hjemme.

Ingen masker og visir under putningen

I weekenden landede en aftale på Christiansborg, der dækker virksomheders omkostninger ved at sende medarbejdere i risikogruppen hjem, hvis de ikke kan tage på arbejde uden alvorlig risiko for deres helbred.

Den aftale er de glade for i Muskelsvindfonden, men de håber også, at der bliver lavet en sådan aftale, der gælder for pårørende, der risikerer at bringe smitte med hjem.

- For det er nu engang sådan, at man ikke sidder med visir og ansigtsmaske, når man lægger sine børn i seng om aftenen, eller når man sidder og hygger med morgenmaden, siger Thomas Krog, der er teamchef i handicappolitisk afdelingen hos Muskelsvindfonden, til TV2 ØSTJYLLAND og fortsætter:

- Så præcis de samme vilkår skal selvfølgelig gælde for hele husstanden, så man ikke risikerer at tage smitte med hjem og skade sine allerkæreste.

Håber på lønaftale til pårørende

Janni og Alte Strømstad har valgt, at Sejrs 6-årige søster starter i skole igen. Det er sket efter lange overvejelser, som blandt andet handler om datterens behov for at kunne se sine venner igen.

Det betyder selvfølgelig en øget risiko, men de frygter, at risikoen vil blive meget større, hvis også moderen starter på sit arbejde som skolelærer igen.

Janni Strømstad mener ikke, at det er en holdbar løsning, at hun flytter væk i en kortere periode.

- Vi ved ikke, hvor lang tid den her periode kommer til at vare. Vi ved ikke, om det er fjorten dage, om det er tre måneder, om det er et helt år, siger hun.

Sejrs forældre håber, at politikerne snart vil finde en løsning for pårørende til personer i risikogruppen.

- Hvis vi nu kunne få styr på det, så ville det give fred i sindet og ro i maven for rigtig mange familier, siger Janni Strømstad.

Løsning måske på vej

Ifølge Muskelsvindfonden er der mange, der står i samme situation som familien fra Kragelund, og der kan være godt nyt på vej til dem.

Politikerne i Folketinget skal nemlig de kommende dage drøfte netop denne sag.

- Vi har allerede hørt fra mange forældre, som appellerer til, at vi finder en særlig løsning for lige præcis denne type familie. Det skal måske være en ordning om tabt arbejdsfortjeneste til den anden forældre også i en periode, indtil vi har nogenlunde styr på den her smitte, siger Kirsten Normann Andersen, medlem af Folketinget for SF, til TV2 ØSTJYLLAND.

De første drøftelser forventes at begynde mandag.

- Vi arbejder faktisk næsten i døgndrift for at forsøge at nå at lave aftale for alle, og jeg håber også, at det lykkes at få den her del på plads nu, siger Kirsten Normann Andersen (SF).

Seneste nyt

Dit digitale aftryk

Vi indsamler information for at huske indstillinger, forbedre sikkerheden og analysere statistik. Vi sporer dig ikke systematisk på vores hjemmeside eller på tværs af andre hjemmesider og apps. Du kan altid ændre dit samtykke. Klik på detaljer, hvis du vil vide mere.

Du kan altid ændre dine præferencer senere.

Her kan du finde en oversigt over hvilke cookies vi potentielt sætter.
Du kan se flere detaljer om vores cookies her