Ledelse hagles ned efter læge-fyring: "Heksejagt", "pinligt", "svinestreg"
Hospitalsledelse risikerer at miste medarbejderes tillid efter fyring.
Det vækker stærke følelser og bastante udmeldinger, at ledende overlæge ved Diagnostisk Center på Regionshospitalet Silkeborg, Ulrich Fredberg, er blevet afskediget af ledelsen for Hospitalsenhed Midt.
Fyringen skete ved et møde med hospitalets ledelse, og den begrundes i omfattende samarbejdsproblemer i en sag, hvor en række patienter ikke er blevet tilbudt den rigtige scanning for lungekræft.
Ulrich Fredberg anerkender et brud på Sundhedsstyrelsens retningslinjer, men afviser hospitalsledelsens kritik. Ifølge Fredberg bryder alle hospitaler retningslinjerne, fordi ingen har mulighed for at opfylde dem.
Vanvittig og urimelig fyring
Ulrich Fredberg, der ud over at være ledende overlæge, også er regionsrådspolitiker for Venstre, bakkes nu op af flere medarbejdere.
Han møder også fuld opbakning hos regionsmedlem Jørgen Vinther, der i mange år var sundhedsordfører for Venstre i Folketinget. Vinther var bisidder ved det møde, hvor Ulrich Fredberg blev afskediget.
- Min oplevelse er, at der er tale om den mest vanvittige og urimelige fyring, jeg nogensinde har oplevet. Ulrich Fredberg har brugt sin ytringsfrihed og kritiseret nogle ledende embedsmænd, og den ytringsfrihed har åbenbart sin pris, siger Jørgen Vinther til TV2 ØSTJYLLAND og fortsætter:
- Jeg føler, der bliver ført heksejagt på ham. Jeg har været med i politik i mange år, og jeg har aldrig oplevet noget så bedrøveligt som mødet i går.
Har turdet gå imod
Afdelingslæge Lotte Fynne fra Regionshospitalet Silkeborg er rystet over fyringen.
- Det er en sorgens dag. Han har været en fantastisk leder. Der er en grund til, at vi er der og langt hen ad vejen er det Ulrich, og Ulrichs ånd. Hans intention er altid at lave bedst mulige udredninger og behandlinger af patienterne, og det mener jeg faktisk også, at han har gjort her, siger hun til TV2 ØSTJYLLAND.
Ifølge Ulrich Fredberg er fyringen en personlig sag, fordi han har kritiseret hospitalsledelsen, der er placeret på Regionshospitalet Viborg.
- Det er jeg tilbøjelig til at sige, at det tror jeg da også. Han har turdet at gå imod. Han har haft fantastiske resultater på så mange fronter og har turdet at holde på dem og få Silkeborg Sygehus til at blomstre. Det tror jeg, at der er nogen, der har været trætte af, siger Lotte Fynne.
Fyrtårn og vogter
De ansatte på Diagnostisk Center på Silkeborg Sygehus har mistet tiltroen til ledelsen efter fyringen, lyder det fra sygeplejerske Marianne Mariegaard.
- Jeg har ikke hørt én medarbejder sige, at det var godt, at han blev fyret, og at ham kan vi godt undvære. Vi har det præcis modsat. Han er vores fyrtårn og vores vogter i forhold til at passe på Silkeborg Sygehus, det tør jeg godt sige på alles vegne. Jeg synes, det var en svinestreg, siger hun.
I forbindelse med afskedigelsen af Ulrich Fredberg sendte ledelsen for Hospitalsenhed Midt en pressemeddelelse ud, som den siden måtte trække i land.
- Pressemeddelelse blev sendt ud med en detaljeret redegørelse for hospitalsledelsens version af sagen og med navns nævnelse, og det er ud over almindelig etisk fremfærd, siger forskningsansvarlig overlæge på Silkeborg Sygehus, Henning Glerup, til TV2 ØSTJYLLAND og fortsætter:
- Vi har lidt svært ved at kunne se hospitalsledelsen i øjnene. Vi har også sagt til dem, at vores tillid til dem er på et absolut lavpunkt. De skal virkelig kæmpe for at få den tillid tilbage.
Patienter genindkaldes
Regionsrådsmedlem Jørgen Vinther kalder håndteringen af hele sagen for "pinlig".
- Jeg følte mig flov på regionens vegne, da jeg var med til mødet i går. Det er virkelig dårligt arbejde, siger han til TV2 ØSTJYLLAND.
Ulrich Fredbergs afdeling har tilbudt patienter med beskedne symptomer på lungekræft en såkaldt lavdosis CT-scanning, selvom det siden april 2019 har været imod Sundhedsstyrelsens retningslinjer.
Mindst 93 patienter skal nu indkaldes til ny skanning for lungekræft, fordi Region Midtjylland ikke er sikre på, om de er udredt ordentligt.