Påskefrokost for hunde: - Det er en meget træt hund, jeg får med hjem
Seks firbenede deltagere mødte op, da der i dag blev afholdt påskefrokost for hunde
Tre-retters gourmetmenu. Til hunde.
Det er, hvad der søndag blev serveret for seks fremmødte hunde i en dyrefoderbutik Silkeborg.
- Det er hyggeligt. Vi var med første gang til julefrokosten. Så skulle vi også have påskefrokosten med. Det er for min hunds skyld. Han får nye oplevelser og bliver socialiseret. Vi har også gået til hvalpelegestue, siger Amalie Laursen.
Ifølge hende bliver Sejer - som hunden hedder - stimuleret af at være med til påskefrokost.
- Det er en meget træt hund, jeg får med hjem, siger Amalie Laursen.
Hunde møder hunde
Også Tove Mikkelsen var mødt op med sin hund Eisa.
- Jeg så, at de havde inviteret hunde til påskefrokost. Jeg synes, at det var skægt, at min hund kunne få lov til at møde andre hunde. Så får den også noget godt at spise, siger Tove Mikkelsen.
Hun syntes, at arrangementet var rigtig godt.
- Man kunne se, at hundene nød at være her. Jeg tænker ikke decideret påskefrokost. Jeg tænker, at det er godt, at min hund kan blive aktiveret. Der er mange hunde, der aldrig kommer i kontakt med andre hunde. Men her kan de få lov til at møde andre hunde, siger Tove Mikkelsen.
Hunde forkæles som børn
Det var MaxiZoo i Silkeborg, der stod bag arrangementet.
- Da jeg startede her for ni måneder siden, tænkte jeg, at det med julefrokost for hunde, var noget mærkelig noget. Men når man prøver det, så giver det mening. Det er godt for både hund og ejer at komme ud, siger Claus Jørgensen, der er butikschef i MaxiZoo.
Han har en klar fornemmelse af, at hunde i stigende grad er blevet en del af familien.
- Vi ser rigtig tit, at hunde bliver forkælet som et barn, siger Claus Jørgensen.
Han garanterer, at der også fremover kommer lignende sammenkomster for hunde.
- At vi mennesker lægger noget ned over det og kalder det for påskefrokost er mest, fordi vi synes, at det er sjovt. Men for hundene er det bare en sjov oplevelse. Og det er det, der er det vigtige, siger Claus Jørgensen.
Hunde vil bare have noget at spise
Dyrlæge Hanne Knude Palshof mener, at påskefrokost for hunde mest af alt er for ejernes skyld.
- Hundene er nok ligeglade med, om de får tre retter serveret efter hinanden. De vil bare have noget at spise, siger Hanne Knude Palshof.
For mens mennesker normalt forbinder påskefrokost med at sidde lang tid om bordet og få retterne serveret lidt efter lidt, så er det anderledes for hunde.
- En hund vil bare have noget at spise. Den har ikke noget samvær med de andre hunde, mens den spiser. Tværtimod kan det udløse stress eller aggressioner i forbindelse med, at de spiser mange hunde sammen. Det er slet ikke det samme som for mennesker, siger Hanne Knude Palshof.
Hun mener, at vil man gøre noget godt for sin hund i anledning af påsken, skal man tage den med ud et sted, hvor den kan få lov til at lave ting, der er godt for hunden.
- Der synes jeg måske ikke, at en tre-retters påskemiddag er det mest klare valg for en hund. De vil have meget mere ud af at tage ud til en strand, hvor de kan løbe løs og møde andre hunde. Eller at man laver noget træning med dem, siger Hanne Knude Palshof.
Dyr opfylder følelsesmæssige behov
Jill Byrnit er komparativ psykolog på Syddansk Universitet, Hun laver workshops i dyreetik.
Hun mener, at der er en grund til, at vi forkæler vores kæledyr. For eksempel ved at servere en tre-retters gourmetmiddag for dem.
- I Danmark har vi rigtig mange ressourcer, og vi har ikke mange børn. Og så har vi en del fritid, siger Jill Dyrnit.
Det giver et følelsesmæssigt overskud.
- I visse tilfælde kan vores forhold til dyr opfylde vores følelsesmæssige behov, siger Jill Dyrnit, der ikke mener, at det er et problem, hvis forkælelsen bare er en opgraderet udgave af harmløs hundemad.
- Men det bliver et problem, hvis folk ikke sætter sig ind i, hvilket dyr de har, og hvad dens reelle behov er, siger Jill Dyrnit.
Kæledyret kan ikke styre at være kammerat
Generelt har vi et afslappet forhold til vores kæledyr i Danmark, mener Peter Sandøe, der er professor i bioetik ved Københavns Universitet.
- Der, hvor grænsen går, er, hvis det går ud over dyrets velfærd, hvis ejeren behandler hunden som en kammerat. Så kan kæledyret ikke styre det, siger Peter Sandøe.
Selv om han ikke mener, at det er et udbredt problem, dukker det alligevel op af og til. For eksempel i form af salg af julegaver og julekalendere til kæledyr.
- Men jeg tror mere, at det er henvendt til, når der er et kæledyr i børnefamilier og for børnenes skyld, siger Peter Sandøe.
Øverst kan du se hele indslaget om påskefrokost for hunde.