Sådan undgår de, at det går ”kaffegalt” i Silkeborg
Silkeborg Kommune har en lang række initiativer, der skal gøre det lettere at drive en socialøkonomisk virksomhed, og som skal sikre, at arbejdsforholdene er i orden
Historierne om dårligt arbejdsmiljø på den socialøkonomiske Café Kaffegal viser, at man har en særlig forpligtelse til at vise nødvendige skånehensyn, hvis man driver en lignende virksomhed.
I Silkeborg har kommunen for længst erkendt, at det er nødvendigt at rykke tættere sammen for at sikre, at borgere i skånejobs ikke bliver klemt, hvis de sendes i arbejde i socialøkonomiske virksomheder.
Kommunen, der i 2017 modtog den socialøkonomiske kommunepris, har i øjeblikket 23 socialøkonomiske virksomheder, som beskæftiger 80 mennesker. En af dem er Sterk, der blandt andet driver personalets kantine og kiosken på Regionshospitalet Silkeborg.
Her har leder Mona Gaarsdal 22 flexjobbere under sig, hvilket også betyder, at virksomheden har dispensation – præcis som Café Kaffegal i Aarhus – for det omdiskuterede rimelighedskrav. Dermed behøver der ikke at være fire ordinært ansatte for hver person ansat på særlige vilkår.
Og Mona Gaarsdal er da også meget opmærksom på, at der bliver taget de rette skånehensyn til medarbejderne.
- Vi er nødt til at finde de rigtige arbejdsopgaver, til det menneske med de skånehensyn, der er koblet på. Hvis en er blevet opereret i sin ryg, så holder det jo ikke at jeg sætter vedkommende til at slæbe tunge bradepander, siger hun til TV2 ØSTJYLLAND.
Følelsen af, at der bliver taget ekstra godt hensyn, genkender en af de ansatte, Pia Ramsøe. Hun arbejder 12 timer fordelt på fire dage om ugen i personalekantinens køkken på grund af en mislykket kræftoperation.
- Det er det, jeg synes er rigtig godt ved at være her. Fordi alle har noget at slås med, så er man faktisk meget opmærksomme på hinanden. Alle er rigtig gode til at give plads, og man kan bare komme og sige, at i dag skal jeg lige have lidt ro, siger hun til TV2 ØSTJYLLAND.
Metoden bag succesen
- Det er jo til enhver tid arbejdsgiverens ansvar at sørge for, at der er ordentlige forhold. Men derfor er det vigtigt for os, som kommune at understøtte de socialøkonomiske virksomheder, siger Jørgen Haunstrup, der er beskæftigelseschef i Silkeborg Kommune.
Derfor har Silkeborg Kommune lavet et netværk, hvor socialøkonomiske virksomheder kan sparre sammen. Kommunen står parat med tre ansatte, der kan rådgive de socialøkonomiske virksomheder.
Kommunen har også samtaler efter tre og seks måneder med virksomheder og ansatte for at tjekke arbejdsmiljøet.
Alle disse tiltag gør, at Silkeborg Kommune skiller sig ud, mener en ekspert på området.
- Så tror jeg også, at de er gode til at arbejde sammen på tværs af forvaltningerne. Altså indkøbsafdeling, social, sundhed, omsorg, beskæftigelsesforvaltninger. Hvis man skal lykkes med sådan en strategi, så tror jeg, at det der med at kunne arbejde på tværs, siger Esben Hulgaard fra VIA University College, der er ekspert i socialøkonomiske virksomheder.