Strid om rygning på stadion: Falliterklæring eller intolerant?
Politikere i Silkeborg og direktør for byens fodboldklub Silkeborg IF er ikke enige i, hvor stort et område af det nye stadion der skal være røgfrit
For nogen er en god fodboldkamp på stadion lig med hygge og en smøg i hånden under åben himmel.
Det er i dag muligt over alt på Maskot Park i Silkeborg, som er hjemmebane for byens fodboldhold Silkeborg IF. Snart skal klubben dog have nyt stadion, og så bliver der også nye spilleregler
Det nye stadion er ejet af Silkeborg Kommune, men Silkeborg IF har indgået en 30-årig lejeaftale, som giver klubben lov til selv at bestemme, hvor stort et område der må ryges på.
Klubben har besluttet at 16 procent af pladserne - 1.600 ud af de i alt 10.000 siddepladser - skal være røgfrie for at give plads til både rygere og ikke-rygere, men det er færre end flere politikere i byrådet mener, er nok.
- Jeg tænkte, at det var godt nok en falliterklæring i forhold til, at der var flere politikere der havde sagt, at det skulle være total røgfri, siger Søren Christensen, som er gruppeformand for Socialdemokratiet i Silkeborg Byråd, til TV 2 | ØSTJYLLAND.
Han mener, at Silkeborg IF burde overveje, hvilket signal klubben vil sende. Hvis det stod til Søren Christensen (S), skulle der være næsten dobbelt så mange røgfri pladser - nemlig 30 procent.
- Det ville være et godt signal at sende til omverden, at vi tager det med de røgfrie miljøer alvorligt, siger han.
Søren Christensen bliver bakket op af sin byrådskollega fra Radikale Venstre, Johan Brødsgaard, som er overrasket over beslutningen.
- Jeg troede også, at vi fik en rygepolitik der hørte til i det 21. århundrede. Der må gerne være rygning på stadion, men de skal ikke fylde størstedelen af pladserne, siger han og slår fast, at han gerne havde set flere røgfrie pladser til fordel for blandt andet familier med børn.
Den administrerende direktør i Silkeborg IF, Kent Madsen, forstår ikke politikernes kritik. Han mener, at de 16 procent røgfrie tribunepladser er et godt kompromis, som tilgodeser alle.
- Jeg kan ikke forstå det (kritikken, red.). Det er en ganske stor del af pladserne, der bliver forbeholdt ikke-rygere, siger Kent Madsen.
Han vil have, at der stadig kan være plads til alle - også på et nyt stadion. At det kun er 16 procent af pladserne, der er røgfrie, er kun en teknikalitet, lyder argumentet fra Kent Madsen, som peger på, at der oftest kun er omkring 3.500 tilskuere til kampene.
- Vi vil gerne have og drive et stadion, hvor alle er velkomne. Som inkarneret ikke-ryger så synes jeg, det er lidt intolerant, at man ikke kan opholde sig sammen med rygere udendørs.
Det nye stadion, Jysk Park, forventes at stå færdig i Silkeborg til sommer.