Victor har mistet 20.000 på svindel i populært computerspil

Det har kostet 20-årige Victor Vorning dyrt, at han flere gange har været i hænderne på svindlere.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
VIDEO: 20-årige Victor Vorning har spillet Counter-Strike i en stor del af sit liv. Han er blevet snydt for penge fem-seks gange. Senest i sommeren 2021 for 4000 kroner.

Victor Vorning fra Ans har netop sendt 6000 kroner fra opsparingen afsted. Det gør han, når han handler med såkaldte skins. 

Skins er kosmetiske opgraderinger til våben i computerspillet Counter-Strike. Det er at betale penge for at skille sig ud med våben, der for eksempel har særlige farver eller mønstre.

Handlen er blot én i rækken, og planen er at sælge hurtigt igen - forhåbentlig med profit. For skins kan stige i værdi og være rigtig mange penge værd.

Men, som minutterne går, kommer frygten krybende.

- Så falder tiøren, siger Victor Vorning.

Det skin, han har betalt for, kommer aldrig. Han er blevet snydt.

VIDEO: Hvad er et skin? Det forklarer Emil Ludvigsen fra Scammed.dk i videoen her.

Foregår via Facebook

Handlen er foregået i en Facebook-gruppe, hvor købere og sælgere kan komme i forbindelse med hinanden. Men den sælger, Victor Vorning har handlet med, er en falsk profil.

For Victor Vorning, der i dag er 20 år og lærervikar, har det fået både økonomiske og personlige konsekvenser.

- Jeg fik det virkelig skidt. Fysisk dårligt. Jeg havde slet ikke lyst til noget, min krop gad ikke noget. Jeg følte ikke, at der var noget, der kunne gøre det godt igen, siger Victor Vorning.

Jeg er blevet nødt til at melde afbud til en sommerferie og skitur, fordi jeg mistede pengene
Victor Vorning, lærervikar

De 6000 kroner viste sig blot at være en begyndelse, og han har de seneste år samlet mistet omkring 20.000 kroner til svindlere, fortæller han.

Her kan du få en række råd til at undgå snyd.

Skins kan enten optjenes ved at spille kampe, købes eller vindes gennem gambling.

Manglende penge kostede ferier

Pengene, som Victor Vorning investerede i skins, kom fra den unge mands opsparing og var egentlig øremærket til rejser, studietur og et indskud til en lejlighed.

- Jeg er blevet nødt til at melde afbud til en sommerferie og skitur, fordi jeg mistede pengene. Det er mange penge, som jeg har arbejdet hårdt for, der bare lige ryger ud af budgettet, siger Victor Vorning.

- Jeg kan slet ikke sætte mig ind i, hvordan man er i stand til at snyde andre og tage noget fra dem på den måde.

Når man handler med skins, anbefales man at tage en række forholdsregler. Det kan blandt andet være netop at tjekke, at der ikke er tale om en falsk bruger eller at handle gennem en mellemmand. Det fungerer sådan, at tredjemanden skal modtage både penge og skins og derefter sende dem videre til køber og sælger.

Victor Vorning indrømmer, at han selv har et ansvar for at være påpasselig, når han handler på nettet, og at det nogle gange går for hurtig. Men han forsøger som udgangspunkt at være forsigtig, forklarer han.

- Jeg forsøger at tage flere og flere forholdsregler, men man kan aldrig være sikker. De bliver smartere og smartere. Der dukker hele tiden nye svindelmetoder op, forklarer lærervirkaren, der engang ville have svoret, at det ikke kunne ske for ham. 

Tillid til andre har lidt et knæk

Svindelnumrene har ikke kun kostet Victor Vorning penge. Det har også påvirket hans tiltro til andre mennesker.

- Jeg har fået nogle forbehold, og i min hverdag er jeg mere på vagt. Jeg er ellers tillidsfuld af natur, men man kommer lidt til at sætte en barrikade op, fordi man ikke vil snydes, siger han. 

Victor Vorning har været fuld af bebrejdelse. Både mod Valve, virksomheden bag Counter-Strike-spillet, og mod sig selv.

Men han fortsætter med at handle skins, fortæller han.

- Da det skete de efterfølgende gange, kunne jeg bedre sige til mig selv, at der ikke er noget at gøre. Når man køber og sælger så meget, så tror jeg, det bliver lidt en del af det. Det er måske én ud af 200 gange, man bliver snydt, siger Victor Vorning.

Hvert skin har sin egen værdi, og følger kurver eller kurser alt efter efterspørgsel, som var det en aktie. Et af de dyreste skins blev sidste år solgt for næsten en million danske kroner.

Stort mørketal

Couter-Strike-ejeren, Valve, tilbyder ellers gennem tjenesten Stream, at spillere kan handle under ordnede forhold. Men da det også betyder, at valutaen forbliver i spillet, vælger mange at handle direkte med hinanden. 

Her skifter skins og penge hænder ved hjælp af Mobilepay, Paypal eller en bankoverførsel.

Fra 2019 til 2020 er antallet af anmeldelser om svindel med skins mere end fordoblet. Fra 107 til 252 anmeldelser, viser tal fra politiets Landsdækkende Center for It-relateret økonomisk Kriminalitet.

Det er så lang en proces, fordi man ikke kender nogen oplysninger overhovedet på denne her person, udover en falsk profil
Victor Vorning, lærervikar

Det udgør en relativt lille del af det samlede sagsantal, der er på mere end 10.000. Men politikommisær Mads Lodbjerg vurderer, at det er langt fra alle tilfælde, der ender i en anmeldelse.

- I forhold til, hvor stort markedet vurderes at være, er anmeldelsestallet relativt lavt. Så der er et meget stort mørketal, og det er et område, der er i vækst, siger politikommisæren.

Han opfordrer til, at man anmelder svindlen - uanset beløbets størrelse.

Ikke afhængig, men...

Lærervikaren i Ans er ikke selv gået til politiet i alle svindeltilfælde. Særligt da han var yngre, frygtede han, at det kunne få konsekvenser for hans adgang til spillet, hvis han delte det med forældrene.

Victor Vorning vil dog opfordre andre til at anmelde det, men har selv opgivet at få sine egne penge tilbage, fortæller han.

- Det er så lang en proces, fordi man ikke kender nogen oplysninger overhovedet på denne her person, udover en falsk profil. Det er så nemt at skjule sin identitet, siger Victor Vorning.

Selv om han er blevet snydt flere gange, har han dog ikke droppet handlen med det virtuelle våbenpynt.

- Det er ikke en afhængighed, men det er en ting, jeg ville mangle rigtig meget, hvis jeg ikke gjorde det. Jeg føler, det er en del af hele den ungdom, jeg har levet, siger han.

TV2 ØSTJYLLAND ville gerne have spurgt den amerikanske computerspilsgigant Valve, der står bag Counter-Strike, om den ikke har et ansvar for den omfattende svindel. Virksomheden er dog ikke vendt tilbage på vores henvendelser.

Herunder kan du se YouTube-dokumentaren "CSGO Skins – Sådan genkender du et scam, når du trader online".

Seneste nyt

Dit digitale aftryk

Vi indsamler information for at huske indstillinger, forbedre sikkerheden og analysere statistik. Vi sporer dig ikke systematisk på vores hjemmeside eller på tværs af andre hjemmesider og apps. Du kan altid ændre dit samtykke. Klik på detaljer, hvis du vil vide mere.

Du kan altid ændre dine præferencer senere.

Her kan du finde en oversigt over hvilke cookies vi potentielt sætter.
Du kan se flere detaljer om vores cookies her