E-sport som frirum: Jonas mærker ikke sit handicap, når han gamer
19-årige Jonas får i e-sport en mulighed for at folde sig ud på en måde, der normalt ikke er muligt for ham.
Ni ud af ti børn og unge med særlige behov står ifølge specialsport.dk i dag uden for foreningslivet. Det gør de blandt andet, fordi de ikke føler, at de passer ind i de typiske foreninger.
En af de unge, der har stået uden for det typiske foreningsliv, er 19-årige Jonas Højmose Dreiøe, der har sygdommen cerebral parese. Han kan ikke tale og kan stort set ikke bevæge sig.
- Jeg kan for eksempel ikke spille fodbold, så at spille computer er en af mine store hobbyer, siger Jonas Højmose Dreiøe til TV2 ØSTJYLLAND.
Han har i mange situationer tidligere følt sig uden for socialt, da der er mange forhindringer for ham i forhold til at deltage i normale foreningssammenhænge.
Men på Elsass Fondens e-sportscamp på Egmont Højskolen, kan han opnå noget af det, han har længtes efter.
- Jeg nyder at spille computer, fordi jeg ikke føler mit handicap så meget, når jeg gamer.
- E-sport giver mig muligheden for at være social på lige fod med alle andre, siger Jonas Højmose Dreiøe.
Elsass Fonden er en privatfond, der arbejder for og med mennesker med Cebral Parese. E-sportscampen giver Jonas Højmose Dreiøe mulighed for at møde andre personer med samme sygdom som ham.
- Det gør mig utrolig glad, fordi jeg nu kan være med, og jeg er oftest lidt bedre end dem, siger Jonas Højmose Dreiøe.
Vil give dem sammenhold
Camilla Voigt, der er teamleder i Elsass Fonden, fortæller, at når de unge kommer ud i almindelige idrætsforeninger, så finder de ud af, at det går lidt langsommere for dem, og så falder de helt naturligt bagud.
- Vi har oplevet, at der er lige så mange af dem med cebral parese som typisk udviklede børn og unge, der også spiller e-sport. Vi vil gerne give dem et sammenhold og et netværk, hvor de kan spille med ligestillede, siger Camilla Voigt til TV2 ØSTJYLLAND.
Jonas Højmose Dreiøe kan blandt andet kun bruge den ene hånd. Derfor har han en specielmus med tolv taster, der kan udfylde de forskellige spilknappers roller.
Hun mener også, at det er udfordringer som disse, som e-sportscampen kan hjælpe med at håndtere.
- Her giver vi dem en masse redskaber til, hvordan de så kan spille. De kigger på hinanden og får nogle fifs af hinanden, hvis de for eksempel kun kan spille med den ene hånd, siger Camilla Voigt til TV2 ØSTJYLLAND.
I forbindelse med campen bliver der også oprettet en såkaldt Discord-server til deltagerne, så de kan holde kontakten.