Omfattende svindel i onlinespil: Sådan undgår du at blive snydt
Flere og flere danskere mister penge på svindelnumre med skins. Her er fire gode råd til at undgå at du eller dine børn går i fælden.
Flammer, klistermærker og alverdens farver, man kan pimpe sine våben med, skifter sammen med tusindvis af kroner dagligt hænder i onlinespillet Counter-Strike.
Det giver ingen fordele i den virtuelle verden, men har fået konsekvenser for mange i den virkelige. For sideløbende med spillet trives et sort marked med de såkaldte skins i bedste velgående. Her bliver der svindlet for millioner af kroner.
Det er hverdag inden for gamermiljøet, fortæller Emil Ludvigsen fra Center for Digital Pædagogik.
- Det kan være for mange tusinde kroner for den enkelte. Vi har et eksempel med en, der mistede en kniv til 40.000, siger han.
Emil Ludvigsen driver hjemmesiden scammed.dk, som blandt andet hjælper ofre for digitalt snyd. De har de seneste år fået flere hundrede henvendelser i deres brevkasse, og trafikken på siden har været støt stigende siden lanceringen i begyndelsen af 2020.
Under halvdelen anmelder
Ifølge en mindre undersøgelse foretaget af scammed.dk har 85 procent af dem, der spiller, handlet med andre spillere. Omkring halvdelen af dem har oplevet at blive snydt mindst én gang.
Alligevel er det kun få, der anmelder bedrageriet til politiet. Samme undersøgelse viser, at det er mindre end hver femte, fortæller Emil Ludvigsen.
- Så det er alt for få, der vælger at bruge politiet som hjælp, siger han.
Han tror, at det skyldes, at offeret ikke har tiltro til, at politiet kan hjælpe.
Svindel i flere spil
Bedrageriet begrænser sig ikke kun til Counter-Strike-tilhængere. Også i populære spil som Roblox, Fortnite eller Rocket League, hvor man ligeledes kan købe indhold, foregår der snyd.
Derfor anbefaler scammed.dk, at man i alle tilfælde tager en række forholdsregler, når man handler.
UNDGÅ AT BLIVE SNYDT
Undersøg markedet
Du bør først og fremmest sikre dig, at du ikke betaler mere, end varen er værd. I de fleste grupper kan du ved hjælp af søgefunktionen finde ud af, hvad varen er solgt til. Derudover findes der mange hjemmesider med prisoversigter.
Tjek den, du handler med
Undersøg, om personen har handlet mange gange før. Her kan søgefunktionen endnu en gang være behjælpelige, og ellers må du i gang med at scrolle. Er der mange handler, er det umiddelbart et godt tegn, men tjek, at det ikke er nogen, der er på personens venneliste, eller skriv eventuelt til en, som vedkommende tidligere har handlet med. Ofte hjælper venner også med at godkende hinanden ved at skrive '+-rep' til et opslag. Her skal du igen være opmærksom på, at det ikke kun er personens Facebook-venner.
Send pengene til den rigtige
Før du gennemfører handlen, skal du sikre dig, at alle oplysninger stemmer overens. Du kan for eksempel tjekke, om personen, du handler med, har samme navn på MobilePay som på Facebook. Hvis du bliver bedt om at overføre via PayPal, bør du sikre dig, at vedkommendes navn indgår i PayPal-mailadressen.
Hvis du vil være lidt mere sikker, kan det være en god idé at bruge en mellemmand, der holder på pengene, indtil skinnet er blevet afsendt. Derefter sender vedkommende pengene til sælger.
Send det rigtige
Inden du accepterer handlen skal du også være helt sikker på, at det kun er de ting, du ønsker at handle med, du er ved at sende. og omvendt at du modtager alt det, du skal.
Kilde: Scammed.dk
Man kan dog aldrig helgardere sig. Derfor anbefaler scammed.dk også, at man aldrig handler for mere, end man kan tåle at tabe.
TV2 ØSTJYLLAND ville gerne have spurgt den amerikanske computerspilsgigant Valve, der står bag Counter-Strike, om den ikke har et ansvar for den omfattende svindel. Virksomheden er dog ikke vendt tilbage på vores henvendelser.