Efter dødsfald: Nu lukker apotek officielt
Siden apotekers død har de administrative problemer stået i kø, men nu er forretningerne snart på andre hænder, mens apoteket i Lillesø lukker.
Til stor ærgrelse for flere kunder er det nu officielt, at Lillesø Apotek i Skanderborg lukker.
Sidste åbningsdag er 30. september, oplyser apoteket på skilte i forretningen.
Lukningen sker i kølvandet af apotekeren Aage Rasmussens død tidligere på året. Han stod bag flere apoteker, herunder det i shoppingcentret Bloms, samt filialerne i Lillesø, Ry, Hørning og Kridthøj i Aarhus.
- Det er trist, at vi er nødt til at lukke, siger hans datter, Susanne Rasmussen, der har været en del af forretningen siden 2009.
Familien kunne ellers risikere at stå over for et tvangslejemål på to år fra den nye apoteker. Derfor var en lukning uundgåelig, lyder det.
Livsnødvendig medicin til børn
Det kom allerede frem tidligere på måneden, at produktionen af specialmedicinen, også kaldet magistrelproduktion, stopper. Det gjorde den 15. september. Og det har både chokeret Susanne Rasmussen og kunderne, at der ikke kunne findes en løsning.
Datteren havde regnet med, at Lægemiddelstyrelsen ville overtage produktionen, hvis ingen andre gjorde, da der ellers kun er en anden producent i landet.
Det er blandt andet livsnødvendig medicin til børn.
- Der er nogen, der ringer og er i panik, og sygehuse, der hamstrer medicin, siger Susanne Rasmussen.
- Der er ikke nogen, der ved, hvordan fremtiden ser ud. Det er skrøbeligt, at der nu kun er en magistrelproduktion.
Et mareridt
Siden apotekerens død har de administrative problemer stået i kø. Først mistede apotekerne retten til at ekspedere recepter og kunne dermed ikke udlevere receptpligtig medicin.
Det var koblet op på Aage Rasmussens MitID, der blev spærret ved hans bortgang.
Ifølge datteren er der utrolig mange regler på området, der har besværliggjort processen.
- Det har været et mareridt, fordi man ikke havde tid til at sørge og være ked af det. Vi har været overbebyrdet med arbejde for at se, om vi kunne få tingene op at køre. Og vi er ikke færdige endnu, siger hun.
Til årsskiftet lukker familien dog kapitlet. Her skal en ny apoteker efter planen overtage forretningen i Bloms, som ligesom den i Ry, Hørning og Kridthøj kommer på andre hænder til årsskiftet.
Indtil da udvider de åbningstiderne til 9-18 for at imødekomme de ekstra kunder fra Lillesø, lyder det. Medarbejderne fra Lillesø fortsætter ligeledes i apoteket i Bloms.
Læs svaret fra Lægemiddelstyrelsen
Situationen i Skanderborg er, at der skal findes en ny apoteker til at overtage bevillingen efter den tidligere apoteker for Skanderborg Apotek, der døde i sommer. Indtil Skanderborg Apotek er overdraget til en ny apoteker, er det boet efter den afdøde apoteker, der står for driften.
Apoteket består i dag af hovedapoteket med tre filialer og en produktionsenhed. Det er frivilligt for en kommende ny apoteker, om vedkommende vil overtage filialerne og produktionsenheden ud over hovedapoteket. Derfor har bobestyreren stillet krav om, at Lægemiddelstyrelsen skulle garantere for driften af produktionsenheden, hvis den nye ejer ikke vil overtage denne. Den garanti kan Lægemiddelstyrelsen ikke give, fordi der konkret er tale om en virksomhedsoverdragelse imellem boet og den kommende apoteker, og i denne situation kan vi som styrelse ikke overtage driften af en del af forretningen (produktionsenheden).
Hernæst har bobestyreren besluttet at lukke produktionsenheden medio september frem for at fortsætte driften til den nye ejer er fundet. Lægemiddelstyrelsen kan ikke kræve, at bobestyreren fortsætter produktionen, og vi kan heller ikke kræve, at den nye apoteker overtager produktionsenheden.
Vi er opmærksomme på, at Skanderborg Apoteks valg om hurtigt at lukke for produktionen af magistrelle lægemidler, kan få nogle konsekvenser for patienter, der har brug for disse lægemidler. Derfor er vi i dialog med Glostrup Apotek, der også fremstiller magistrelle lægemidler og med sygehusapotekerne, der eventuelt også vil kunne levere magistrelle lægemidler.