Farligt at være rotte i Skanderborg: Tre mand klar til kamp

Skanderborg Kommune skærper indsatsen mod rotter, som bliver mere og mere besværlig i takt med, at man må bruge mindre gift

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Foto: Colourbox

Der var engang, hvor rotter måtte slås ihjel med en stor dosis gift.

Sådan er det ikke længere. I dag er der strenge restriktioner, som gør, at kommunerne i højere grad må søge alternative veje for at komme rotterne til livs.

I Skanderborg Kommune har man sendt rottebekæmpelsen i udbud og har nu fremover tre mand på opgaven, som skal både bekæmpe og forebygge rotteproblemer i hele kommunen.

Det sker for hurtigere, at kunne rykke ud og kunne hjælpe borgerne, fortæller miljømedarbejder Bente Uhre fra Skanderborg Kommune til TV 2 | ØSTJYLLAND.

- Førhen havde vi opdelt det i distrikter, så det eksempelvis var Skanderborg om tirsdagen. Det var der nogle borgere, som var trætte af, hvis de ringede ind om onsdagen og skulle vente næsten en hel uge.

Årligt modtager Skanderborg Kommune 2.500 henvendelser om rotter fra private og virksomheder der har brug for hjælp til at få bugt med dem. Det tal ligger ifølge Bente Uhre nogenlunde stabilt.

Mindre gift - flere omgange

Udfordringen er derimod, at det kan tage længere tid at slå den enkelte rotte ihjel, fordi giftmængderne i dag er mindre.

- Rotterne skal spise af giften måske to-tre-fire gange, før det er en dødelig dosis, så der skal meget mere gift til. Det betyder også, at vi skal kunne tjekke op på det og lægge mere gift ud, siger miljømedarbejder Bente Uhre fra Skanderborg Kommune.

Rotterne skal spise af giften måske to-tre-fire gange, før det er en dødelig dosis, så der skal meget mere gift til.
Bente Uhre, miljømedarbejder

Fremover er det Entreprenørafdelingen, som står for blandt andet snerydning, der skal varetage opgaven med rottebekæmpelse. I stedet for gift skal kommunen - ligesom flere andre - eksperimentere mere med brugen af elektroniske fælder og også rovfuglepinde, der kan tiltrække rovfugle, som skræmmer rotterne væk.

I blandt andet Favrskov Kommune har man gennem flere år gjort brug af rottefælder, hvor der bliver skudt et spyd ned i kloakken og gennem rygradden på rotten, hvorefter den knækker.

Et andet fokusområde er også at blive bedre til at forbygge, at der overhovedet kommer rotter.

- Hvis rottefængeren er ude ved en borger, er det med at se efter, hvorfor problemet er opstået. For eksempel kan det være, hvis der er en utæt kloakledning eller ligger noget kattefoder, som tiltrækker dem, siger Bente Uhre.

Problemet med høje doser gift har vist sig i blandt andet fødekæden, hvor der er opdaget gift i eksempelvis rovfugle.

Seneste nyt

Dit digitale aftryk

Vi indsamler information for at huske indstillinger, forbedre sikkerheden og analysere statistik. Vi sporer dig ikke systematisk på vores hjemmeside eller på tværs af andre hjemmesider og apps. Du kan altid ændre dit samtykke. Klik på detaljer, hvis du vil vide mere.

Du kan altid ændre dine præferencer senere.

Her kan du finde en oversigt over hvilke cookies vi potentielt sætter.
Du kan se flere detaljer om vores cookies her