Hverdagen i gang igen: Nu med nødpasning og stressende hjemmearbejde
Forældre opfordres fra flere sider til at lade deres yngste blive hjemme fra daginstitution. Men det er stressende både at skulle arbejde have småbørn hjemme.
Computerens tastatur kalder. Der er ting, der skal ordnes for at dagens arbejde på hjemmekontoret kan blive færdigt.
Men samtidig kalder den 4-årige måske fra toilettet, den 2-årige græder fra barnevognen og skolebarnet vrider sig over skolearbejdet, der for tiden skal laves ved spisebordet.
Det er hverken nemt at være barn eller voksen i januar 2021, hvor Danmark fortsat sidder fastklemt i coronaens begrænsende kløer.
Læs også:
Så når pædagogernes fagforening BUPL sammen med SF og Enhedslisten taler om, at pædagogerne er udsatte i deres arbejde, hvorfor forældre i videst muligt omfang også bør holde deres børnehave og vuggestuebørn hjemme, så er det langt fra sød musik i forældrenes ører.
Stressende
Der er nemlig allerede rigeligt at se til med hjemmeskoling af børn og simultant hjemmearbejde på hjemmekontoret, så udsigten til også at have børnehavebørn og vuggestuebørn hjemme udgør noget af et dilemma.- Det er en svær prioritering, for det kommer hurtigt til at være sådan, at jeg bare ikke får arbejdet, fortæller Lykke Mose fra Aarhus, der er mor til et skolebarn og et barn i vuggestue.
Hun er selvstændig og hjemmeskoler i øjeblikket den ældste.
- Jeg er vildt fleksibel, men hvis jeg ikke får arbejdet, så tjener jeg bare ikke penge. Det har jeg kunnet bære siden foråret, men det begynder at være rigtigt stressende nu, forklarer hun.
Som det er nu, er daginstitutionerne fortsat åbne og ifølge børne- og undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil (S) er der lige nu ikke planer om at lukke dem.
Enkelte i nødpasning
Skolerne er imidlertid allerede lukkede og vil foreløbig være det frem til 17. januar. Dermed er familier over hele landet tvunget til at hjemmeskole deres børn.
Enkelte har søgt og fået bevilget nødpasning, hvilket betyder, at børnene kan komme på skolen på trods af corona-nedlukningen.
Bakkeskolen i Hørning har omkring 700 elever. 32 af dem går i øjeblikket i nødpasning. Blandt andet 7-årige Mikkel Buskov Friis, der går i første klasse.
- Det er sjovt. Vi har været inde i fællesrummet og spille fodbold og rundbold, fortæller han.
Hans mor Marianne Rex Buskov er selv lærer og derfor dybt afhængig af nødpasningen.
- Det har været helt essentielt for at jeg kunne komme afsted i dag. Der er er gang i 7-årige drenge og hvis jeg ikke kunne få dem herop skulle de være alene med deres ældre søskende og det havde været lidt for spændende, siger hun.
Ifølge viceskoleleder på Bakkeskolen Rikke Undall er det en bred vifte af forældre, der har valgt at søge om at få deres børn i nødpasning.
- Det er forældre med kritiske funktioner, men også forældre, der ikke er hjemsendt, men har et arbejde at passe, hvor de er andre steder end hjemme, siger hun.
- Der er også enkelte forældre, der har bedt om nødpasning, hvor de har et arbejde derhjemme, der kræver rigtig meget mødevirksomhed virtuelt. Jeg tænker, vi samarbejder rigtig godt om at få det til at fungere.