Legendarisk grillbar kan blive din for under en million kroner
Efter moden overvejelse - og ifølge ham selv den mest voksne beslutning i lang tid - vælger Jesper Græm at stoppe som forpagter i Rasses Skovpølser.
Rasses Skovpølser skal have ny forpagter. Det bekræfter den nuværende forpagter Jesper Græm over for TV2 ØSTJYLLAND.
- Det er lidt en blanding af personlige årsager og fordi, der skal ske noget nyt, siger kokken og grill-forpagteren, som blandt andet var med i anden sæson af TV 2 Fri-programmet 'Fem fede kokke'.
De personlige årsager vender vi tilbage til, fordi succeshistorien om Jesper Græm og Rasses Skovpølser begyndte for 10 år siden, da Smukfest søgte en ny forpagter til stedet, som indtil da blev drevet af Birthe Hentze.
- Min bror og jeg sad over en flaske rødvin og sagde, at den tager vi fandme. Vi blev noget overrasket, da det blev os, og så skulle vi pludselig til at finde ud af, hvordan en pølsevogn virker, siger Jesper Græm og griner.
Hele tiden pille
Og det gjorde de så. Det endda så godt, at det er blevet til adskillige priser i løbet af årene. Særligt er det nok kendt, at Rasses Skovpølser har vundet De Brune Ridderes pris for bedste bøfsandwich flere gange. En af grundene til succesen er ifølge Jesper Græm, at man har formået at udvikle forretningen.
- Hvert eneste år har vi taget hele menukortet og splittet alting ad og startet forfra. Jeg stoppede med at tælle, da vi havde ændret sovseopskriften de første 15 gange. Det har holdt os til ilden hele tiden at gå og pille ved tingene, konstaterer han.
Kærlighed til stedet
Nu skal det altså være slut. Men ikke med Rasses Skovpølser, fordi det er ekstremt vigtigt for Jesper Græm, at stedet bliver ført godt videre.
- Jeg har så meget kærlighed til stedet. Til Rasses, grillmaden og den energi, som er der. Alt hvad jeg har brugt af penge og tankekræfter på stedet, vil jeg ikke se ryge ned i afløbet. Der skal nyt, friskt blod, som kan køre den de næste 10-15 år, slår han fast.
Derfor står han også selv i spidsen for at udvælge den eller de personer, som skal forpagte stedet efter ham.
- Jeg kigger efter en ildsjæl. Det behøver ikke bare være kokken, som er god til at lave mad. Det er ikke nok. Det skal være en god leder, som har forholdene i orden. Man skal have noget brancheerfaring, det er et krav fra Smukfest og kommunen, men så længe man har hjertet med i det, så er jeg lutter øre, siger Jesper Græm.
Idioti at sælge
Prisen for at overtage Rasses Skovpølser lyder på 750.000 kroner. Værdiberegningen er lavet efter årene med corona, men ifølge Jesper Græm lyder omsætningen på 8-9 millioner kroner om året.
- Min revisor siger, at det er fuldstændig åndssvagt at sælge. Hvem fanden er dum nok til at sælge forretningen for 750.000 kroner? Men det er også derfor, jeg siger, det er en moden beslutning. Jeg synes, det er lang tid siden, jeg har taget SÅ voksen en beslutning, siger han med et grin.
Men penge er ikke alt, og Jesper Græm har fundet ud af, hvad der virkelig betyder noget. Især efter han var med i programmet 'Fem fede kokke', hvor han tabte mange kilo.
Tid til familien
- Det var en øjenåbner. Men det var ikke nok. Jeg var ikke 100 procent glad. I februar-marts satte min kone og jeg os ned og tog en snak. Jeg fandt ud af, hvad jeg gerne vil. Jeg har nok solgt på den anden side af en halv million bøfsandwich og har en arbejdsuge på 90-100 timer, men jeg har tre børn, som har brug for mig derhjemme, forklarer han.
Fra begyndelsen var tanken egentlig blot, at Rasses Skovpølser skulle være ham selv og to ansatte, men over årene er det vokset gevaldigt, og nu er der 25 ansatte og en masse administrativt arbejde.
Bøfsandwichen kan leve videre
Rasses Skovpølser har to førstepladser og to andenpladser i De Brune Ridderes årlige kåring af Danmarks bedste bøfsandwich.
En ny forpagter overtager dog opskrifterne, hvis han/hun ønsker det, slår Jesper Græm fast.
- Det kommer helt an på forpagteren. Jeg kan jo ikke bestemme, om han/hun synes, det skal være en ny variation.
Jesper Græm står dog klar til at give en hjælpende kokke-hånd, hvis en ny forpagter ønsker det.
- Jeg vil gerne sparre eller hjælpe og komme med opskrifter og input, hvis det er ønsket. Jeg vil gøre alt for, at stedet bliver ved med at have lige så mange gæster som nu, siger han.
- Jeg kan se, at det bliver større og større. Det er vokset os over hovedet. Jeg vil have fingeren på pulsen og være over det hele og også have hus og børn. Vi har ikke været på sommerferie i 10 år, konstaterer han.
Planen er, at en ny forpagter skal være på plads til september eller oktober, og så skal der holdes ferie.
- Så skal jeg til Paris sammen med min kone. Vi skal være sammen som familie og bage julesmåkager sammen i december. Vi skal lige lære hinanden at kende igen og være sammen. Det har været 10 voldsomme år på godt og ondt. Mest godt, men vi skal kunne kigge hinanden i øjnene og sige, at alt er godt, fortæller Jesper Græm.
Læs også:
En lille job ved siden af bliver det måske også til, men ellers er der allerede nye tanker i gang.
- Vi har noget i støbeskeen til 2023. Det bliver ikke en Rasses om igen, men mere en forretning på vores præmisser som familie, siger han uden at afsløre for meget.
Der er ansøgningsfrist til forpagterjobbet 1. juli, og forventningen er som nævnt, at en ny forpagter er på plads til efteråret.